Kalcule

BMI-laskuri

Opi arvioimaan painoindeksisi helppokäyttöisen laskurimme avulla. Ymmärrä tämän tärkeän terveydentilasi mittarin taustalla oleva tiede.

Mikä on BMI?

Kaikki ovat uteliaita painoindeksistään (BMI). Onneksi bmi:n laskeminen on suhteellisen helppoa ja onnistuu muutamassa minuutissa. Tämä laskelma, jonka voi tehdä verkossa tai laskimella, käyttää painoa ja pituutta määrittääkseen, oletko terveellisen bmi-arvon sisällä, ylä- vai alapuolella.

Yllä olevien bmi-laskuriemme kaltaisten online-bmi-laskureiden avulla voit laskea bmi:n nopeasti ja helposti kotonasi. Kun olet saanut bmi-lukeman, on tärkeää ottaa huomioon ikä, lihasmassa ja muut terveysongelmat, jotka voivat vääristää bmi-lukemaa, kun pohditaan, onko bmi terveiden rajojen sisällä vai ei.

BMI:n tunteminen voi jopa auttaa sinua suunnittelemaan terveellisen ruokavalion ja kuntoilurutiinin, joka on räätälöity juuri sinulle!

BMI-alue

BMI Luokka
< 15 Erittäin vakavasti alipainoinen
15 - 16 Erittäin alipainoinen
16 - 18.5 Alipainoinen
18.5 - 25 Normaali (terveellinen paino)
25- 30 Ylipaino
30 - 35 Lihavuusluokka I (lievä lihavuus)
35 - 40 Lihavuusluokka II (vaikea lihavuus)
> 40 Lihavuusluokka III (erittäin vaikea lihavuus)

BMI ja sen luotettavuus

Painoindeksistä (BMI) on tullut laajalti käytetty mittari henkilön terveydentilan määrittämiseksi. Jotkut asiantuntijat kuitenkin kiistävät sen tarkkuuden hyvinvoinnin tehokkaana mittarina. Centers for Disease Control and Prevention -järjestön mukaan BMI ei ota huomioon sellaisia tekijöitä kuin lihasmassaa tai yksilöllistä kehon koostumusta, mikä tarkoittaa, että se voi antaa fyysisesti hyväkuntoisille ihmisille virheellisesti negatiivisia lukemia. Samoin se voi jättää tunnistamatta ihmisiä, joilla on vaarallinen kehon rasvapitoisuus.

Näistä syistä kriitikot väittävät, että ilmoitettua painoindeksiä ei pitäisi pitää ainoana aikuisten terveellisen painon mittarina. Sen sijaan sitä olisi käytettävä yhdessä muiden mittareiden, kuten vyötärönympäryksen, verenpaineen ja kolesterolitasojen kanssa.

Jos haluat luotettavamman vastauksen painostasi, suosittelemme, että käyt lääkärin vastaanotolla, sillä hän tekee todennäköisesti yksilöllisemmän arvion.

BMI:n laskeminen

BMI on matemaattinen kaava, jossa henkilön pituus jaetaan hänen vartalonsa pituuden neliöllä metreinä (kg/m2), jolloin saadaan BMI-luku.
Normaali BMI on 18,5-25. Tämä osoittaa, että henkilö on normaalipainon alueella pituuteensa nähden.