Kalcule

BMI-calculator

Leer hoe u uw BMI kunt schatten met onze gebruiksvriendelijke calculator. Begrijp de wetenschap achter deze belangrijke maatstaf voor uw gezondheid.

Wat is BMI?

Iedereen is nieuwsgierig naar zijn of haar Body Mass Index (BMI). Gelukkig is het berekenen van het BMI relatief eenvoudig en kan het in enkele minuten worden gedaan. Deze berekening, die online of met een rekenmachine kan worden uitgevoerd, gebruikt uw gewicht en lengte om te bepalen of u binnen, boven of onder het gezonde bereik voor bmi valt.

Online bmi calculators zoals de onze hierboven maken het gemakkelijk om snel het bmi te berekenen in het comfort van uw huis. Zodra u het bmi hebt, is het belangrijk om rekening te houden met leeftijd, spiermassa en andere gezondheidsproblemen die de bmi-waarde kunnen vertekenen wanneer u overweegt of het bmi al dan niet binnen een gezond bereik ligt.

Kennis van je bmi kan je zelfs helpen bij het plannen van een gezond dieet en een fitnessroutine die speciaal op jou is afgestemd!

BMI bereik

BMI Categorie
< 15 Zeer ernstig ondergewicht
15 - 16 Zeer ondergewicht
16 - 18.5 Ondergewicht
18.5 - 25 Normaal (gezond gewicht)
25- 30 Overgewicht
30 - 35 Obesitas klasse I (lichte obesitas)
35 - 40 Obesitas klasse II (ernstige obesitas)
> 40 Obesitas klasse III (zeer ernstige obesitas)

BMI en zijn betrouwbaarheid

De Body Mass Index (BMI) is een veel gebruikte maatstaf geworden voor het bepalen van iemands gezondheidsniveau. Sommige deskundigen betwisten echter de nauwkeurigheid ervan als een effectieve maatstaf voor welzijn. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention houdt de BMI geen rekening met factoren als spiermassa of individuele lichaamssamenstelling, wat betekent dat de BMI ten onrechte negatieve waarden kan geven aan fysiek fitte mensen. Ook kunnen mensen met een gevaarlijke hoeveelheid lichaamsvet niet worden ge√Įdentificeerd.

Om deze redenen betogen critici dat het aangegeven bmi niet mag worden gebruikt als de enige maatstaf voor een gezond gewicht bij volwassenen. Bijgevolg moet het BMI niet worden gebruikt als de definitieve indicator van de gezondheid, maar in combinatie met andere gegevens zoals tailleomtrek, bloeddruk en cholesterolgehalte.

Als u een betrouwbaarder antwoord wilt over uw gewicht, raden wij u aan naar een arts te gaan, omdat die waarschijnlijk een meer individuele beoordeling zal maken.

BMI berekening

BMI is een wiskundige formule die de lengte van een persoon deelt door de lengte in het kwadraat van het lichaam in meter (kg/m2) om tot een BMI-getal te komen.
Een normale BMI ligt tussen 18,5 en 25. Dit geeft aan dat de persoon zich binnen de normale gewichtsklasse voor zijn lengte bevindt.