Kalcule

Kalkylator för mager kroppsmassa

Ta reda på din mager kroppsmassa med hjälp av vår lättanvända kalkylator. Förstå vad din mager kroppsmassa innebär och hur du kan förbättra den.

Hur beräknar jag min mager kroppsmassa?

Att beräkna din mager kroppsmassa är viktigt för att du ska kunna uppnå dina träningsmål. Oavsett om du vill gå ner i vikt, öka din muskelmassa eller förbättra din allmänna hälsa kan du med hjälp av din mager kroppsmassa sätta upp realistiska mål och följa dina framsteg. Vi erbjuder dessa sätt att mäta din mager kroppsmassa.

  • Mätning av omkrets: Genom att mäta specifika kroppsdelar beräknar vi din kroppsfettprocent med hjälp av U.S. Navy-metoden och därmed din mager kroppsmassa.
  • Procentuell andel kroppsfett: Subtrahera din procentuella andel kroppsfett från din totala vikt för att få din mager kroppsmassa. Ett utmärkt sätt om du redan känner till din kroppsfettprocent.
  • Längd och vikt: Denna metod använder längd och vikt för att uppskatta andelen kroppsfett. Tillgänglig men minst exakt.

Vad är mager kroppsmassa?

Mager kroppsmassa är ett mått på massa som omfattar muskelmassa och inte fettmassa. Det är massan av allt i din kropp, förutom fettmassan. Den magra massan innehåller muskler, ben, senor, organ och andra viktiga komponenter som många underskattar när de enbart fokuserar på siffran på badrumsvågen.

Magert material spelar en avgörande roll för ämnesomsättningen och den fysiska prestationen, vilket gör det viktigt för idrottare och alla som vill förbättra sin allmänna hälsa. Att vara uppmärksam på mager kroppsmassa kan därför leda till förbättrade energinivåer och ökad styrka för alla aktiva individer.

Fördelar och biverkningar av muskelmassa

Att bibehålla muskelmassan är en viktig del av att hålla sig frisk och i form när vi blir äldre. Personer som har mer muskelmassa kan utföra dagliga aktiviteter med större lätthet, eftersom den stöder skelettmusklerna och skapar en stark grund för rörelse.

En större muskelmassa kan förebygga eller hantera sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, öka benmassan och styrkan, förbättra balansen, ge bättre stöd för hållningen och allmänt förbättra en persons livskvalitet.
Därför är det oerhört viktigt för människor i alla åldrar att vara proaktiva när det gäller muskelmassa. Inte bara av estetiska skäl utan även för ens välbefinnande.

Att utveckla och upprätthålla muskelmassa kan också bidra till att öka ämnesomsättningen, vilket ger kroppen mer energi under hela dagen och minskar tröttheten.
Forskning har också visat att personer med större vikt tenderar att ha färre hälsoproblem, t.ex. hjärtsjukdomar, fetma, diabetes och kronisk ledvärk. Detta visar på de många fördelarna med att hålla musklerna i form.

Är mager kroppsmassa samma sak som muskelmassa?

Lean Body Mass är en term som ofta används för att hänvisa till kroppens massa som inte inkluderar fettmassa, medan muskelmassa specifikt hänvisar till massan i musklerna. Lean Body Mass kan inkludera muskelmassa, vattenmassa och mineralmassa, men inte fettmassa; däremot inkluderar muskelmassa endast organiska material som protein och bindväv som är nödvändiga för muskelrörelse.

Både mager kroppsmassa och muskelmassa är viktiga när man tittar på BMI-mätningar och på övergripande hälso- och fitnessmål. 
Personer som vill öka sin totala styrka eller förbättra sitt utseende bör fokusera på att öka sin muskelmassa snarare än att bara försöka öka sin mager kroppsmassa.

Hur man mäter omkrets

För att beräkna kroppsfettprocenten med hjälp av US Navy-metoden krävs omkretsen av både nacke och midja för män; kvinnor måste också ange omkretsen av höfterna.

Mät midjan horisontellt runt naveln för män, kvinnor mäter vid sin smalaste punkt. För att få ett tillförlitligt resultat får magen inte dras inåt. 

Mät halsomkretsen vid en punkt strax under struphuvudet. Titta rakt fram. Håll måttbandet så nära horisontellt som det är anatomiskt möjligt. 

För kvinnor mäter du höften horisontellt på den bredaste punkten.