Kalorieberegner

Indhold

Kalorier

Hvor mange kalorier har jeg brug for, når jeg træner? Hvad er mit kaloriebehov for vægttab og vægtøgning? Er kaloriebehovet forskelligt for mænd og kvinder? Det er spørgsmål, som du kan besvare med vores beregner.

Kalorier er ikke dårlige, de er noget, vi har brug for for at leve og føle os godt tilpas, de er et mål for madens energiindhold. Som med de fleste ting i livet er mådehold bedst, for lavt kalorieindtag eller for højt kalorieindtag vil i sidste ende føre til helbredsproblemer.

I gennemsnit har en mand brug for 2500 kcal om dagen for at opretholde en sund vægt svarende til en kvindes ca. 2000 kcal/dag. Der er flere faktorer, der har indflydelse på, hvor mange kalorier du har brug for, f.eks. alder, køn, gener, vægt og aktivitetsniveau.

Da én kalorie teknisk set er lig med en anden kalorie, er nogle fødevarer bedre og mere næringstætte end andre.
Så selv om det kan være rentabelt at tælle kalorier, kan det være lige så vigtigt at fokusere på kvaliteten af den mad, du spiser. Fødevarer med et højt sukkerindhold som sodavand, is, slik eller fødevarer med et højt indhold af mættet fedt som ost, chokolade, fløde, pølser og bacon er kalorietætte fødevarer, også kendt som tomme kalorier, som bør undgås. Prøv i stedet at finde fødevarer, der er næringsrige, såsom grøntsager, frugt, nødder, bønner, fisk eller fuldkornsprodukter.

Hvad er dit mål?

Uanset hvilken diæt du vælger, handler det om dit kalorieforbrug i forhold til dit kalorieindtag. Med andre ord skal du lære at balancere mellem at spise færre kalorier, end du forbrænder, hvis du ønsker at tabe dig, og flere kalorier, hvis du ønsker at tage på i vægt.

At reducere dit kalorieindtag med ca. 500 kalorier om dagen svarer normalt til at tabe ca. 450 gram om ugen. Desværre er det sjældent kun fedt, der tabes, når du taber dig, men en kombination af fedt, vand og magert væv.

Bevare vægten

Hvis du ønsker at holde din vægt, skal du balancere dit kalorieindtag og kalorieforbrug.
Og husk, at hvis du er mere eller mindre aktiv på en given dag, skal du justere dit kalorieindtag.

Bevare vægten

Den vigtigste del af ethvert vægttabsprogram er din evne til at følge det.
For at opnå et kalorieunderskud skal du blot finde ud af, hvor mange kalorier du normalt indtager, og derefter reducere det.
Reduktionen kan ske enten ved at forbrænde flere kalorier gennem motion eller ved en kostændring.

Det er op til dig at finde en måde, der virker for dig.
Nogle eksempler, som de fleste mennesker kan gøre for at reducere deres kalorieindtag, er at vælge mere næringsrige fødevarer såsom rodfrugter, bær, grøntsager, fisk og bælgfrugter og forsøge at reducere mængden af forarbejdede fødevarer, du spiser, drikke mere vand, gå en tur og naturligvis undgå slik, chips og andre snacks.

Vægtforøgelse og muskelopbygning

For at opnå vægtøgning eller opbygge muskler skal du konstant tilføre flere kalorier, end din krop har brug for. Din krop kan opbygge omkring 100-250 gram muskler om ugen, afhængigt af faktorer som gener, alder, køn og kost. Så hvis dit kalorieoverskud er for højt i et forsøg på at opbygge flere muskler, er der risiko for, at du i stedet vil tage mere fedt på.

Husk, at efterhånden som tiden går, og du forhåbentlig får succes med din vægtøgning, skal du naturligvis øge dit kalorieindtag for at fortsætte din vægtøgning.

Tælle kalorier

Der er mange mennesker, der kan holde en sund vægt uden at tælle kalorier, men for mange andre kan det være et vigtigt redskab, når de forsøger at nå deres vægtmål, uanset om det er at tage på eller tabe sig. Det første skridt i at lære at tælle kalorier er at finde ud af dit anbefalede kalorieindtag (brug en kalorieberegner).

Når du ved, hvor mange kalorier du har brug for om dagen, er det blot på tide at begynde at tælle kalorierne i al den mad, du indtager. En god idé kan være at finde en app, der kan hjælpe dig med dette.