Kalorilaskuri

Sisältö

Kalorit

Kuinka monta kaloria tarvitsen, kun harrastan liikuntaa? Mikä on kaloritarpeeni painonpudotukseen ja painonnousuun? Onko kaloritarve erilainen miehillä ja naisilla? Näihin kysymyksiin voit vastata laskurimme avulla.

Kalorit eivät ole pahasta, vaan tarvitsemme niitä elämiseen ja hyvinvointiin, ne ovat ruoan energiasisällön mitta. Kuten useimmissa asioissa elämässä, kohtuus on parasta, liian vähäinen tai liian suuri kalorien saanti johtaa lopulta terveysongelmiin.

Mies tarvitsee keskimäärin 2500 kcal päivässä säilyttääkseen terveen painon, mikä vastaa naisen noin 2000 kcal/vrk. Tarvittavien kalorien määrään vaikuttavat useat tekijät, kuten ikä, sukupuoli, geenit, paino ja aktiivisuustaso.

Koska yksi kalori vastaa teknisesti toista kaloria, jotkin elintarvikkeet ovat parempia ja ravinteikkaampia kuin toiset.
Vaikka kalorien laskeminen voi siis olla kannattavaa, voi olla yhtä tärkeää keskittyä syömäsi ruoan laatuun. Runsaasti sokeria sisältävät elintarvikkeet, kuten virvoitusjuomat, jäätelö, makeiset tai runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävät elintarvikkeet, kuten juusto, suklaa, kerma, makkarat ja pekoni, ovat kaloripitoisia elintarvikkeita, joita tulisi välttää. Yritä sen sijaan etsiä ravitsevia elintarvikkeita, kuten vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, papuja, kalaa tai täysjyväviljaa.

Mikä on tavoitteesi?

Riippumatta siitä, minkä ruokavalion valitset, kaikki riippuu kalorien kulutuksesta verrattuna kalorien saantiin. Toisin sanoen sinun on opittava tasapainoilemaan syömällä vähemmän kaloreita kuin poltat, jos haluat laihtua, tai enemmän kaloreita, jos haluat lihoa.

Kalorien saannin vähentäminen noin 500 kalorilla päivässä vastaa yleensä noin 450 gramman laihtumista viikossa. Valitettavasti laihduttaessa menetetään harvoin vain rasvaa, vaan rasvasta, vedestä ja vähärasvaisesta kudoksesta koostuva yhdistelmä.

Painon ylläpitäminen

Jos haluat säilyttää painosi, sinun on tasapainotettava kalorien saanti ja kalorien kulutus.
Muista myös, että jos olet tiettynä päivänä aktiivisempi tai vähemmän aktiivinen, sinun on mukautettava kalorimäärääsi.

Painon ylläpitäminen

Tärkein osa mitä tahansa laihdutusohjelmaa on kykysi noudattaa sitä.
Kalorivajeen saavuttamiseksi sinun on yksinkertaisesti selvitettävä, kuinka monta kaloria yleensä otat ja vähennettävä sitä.
Vähennys voi tapahtua joko polttamalla enemmän kaloreita liikunnan avulla tai muuttamalla ruokavaliota.

Se on sinusta kiinni, että löydät sinulle sopivan tavan.
Joitakin esimerkkejä, joita useimmat ihmiset voivat tehdä kaloriensaannin vähentämiseksi, ovat ravitsevampien ruokien, kuten juuresten, marjojen, vihannesten, kalan ja palkokasvien valitseminen ja pyrkimys vähentää prosessoitujen ruokien syömistä, veden juominen, kävelylenkit ja tietysti makeisten, sipsien ja muiden välipalojen välttäminen.

Painonnousu ja lihasten rakentaminen

Painonnousun tai lihaksen rakentamisen saavuttamiseksi sinun on annettava jatkuvasti enemmän kaloreita kuin kehosi tarvitsee. Kehosi voi rakentaa noin 100-250 grammaa lihaksia viikossa riippuen muun muassa geeneistä, iästä, sukupuolesta ja ruokavaliosta. Jos siis kaloriylijäämäsi on liian suuri yrittäessäsi rakentaa lisää lihaksia, on vaarana, että lihot sen sijaan enemmän rasvaa.

Muista, että kun aika kuluu ja toivottavasti onnistut painonnousussasi, sinun on tietysti lisättävä kalorien saantia, jotta voit jatkaa painonnousuasi.

Kalorien laskeminen

Monet ihmiset pystyvät pitämään painonsa terveenä laskematta koskaan kaloreita, mutta monille muille se voi olla tärkeä väline, kun he yrittävät saavuttaa painotavoitteensa, olipa kyse sitten lihomisesta tai laihtumisesta. Ensimmäinen askel kalorien laskemisen opettelemisessa on selvittää suositeltu kalorimääräsi (käytä kalorilaskuria).

Kun tiedät, kuinka monta kaloria tarvitset päivässä, on yksinkertaisesti aika alkaa laskea kaikkien nauttimiesi elintarvikkeiden kaloreita. Hyvä idea voisi olla löytää sovellus, joka voi auttaa sinua tässä.