Calculează-ți macrourile

Carbohidrați

Carbohidrații au o reputație mai proastă decât merită, mai ales din perspectiva pierderii în greutate.
Multe diete pledează pentru evitarea pe cât posibil a carbohidraților pentru o pierdere în greutate reușită, dar acest lucru este greșit, deoarece există atât carbohidrați buni, cât și carbohidrați răi, iar un aport sănătos de carbohidrați este cel mai bun mod în care organismul obține energie.

Organismul descompune carbohidrații în glucoză, sau zahăr din sânge, care este principala noastră sursă de energie atât pentru corp, cât și pentru minte.
Carbohidrații sunt unul dintre cei trei macronutrienți de care avem nevoie pentru a supraviețui, ceilalți doi fiind grăsimile și proteinele.

Numărul de carbohidrați din dieta sau masa dumneavoastră nu este la fel de important ca și tipul acestora.
De exemplu, carbohidrații din fructe, nuci, cereale integrale, semințe și quinoa sunt mult mai buni decât pâinea ușoară, chipsurile, pastele și gustările.

Carbohidrații nesănătoși sunt cei care se găsesc adesea în alimentele procesate și rafinate, acești carbohidrați sunt digerați rapid, ceea ce duce la fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge și poate crește riscul de boli de inimă și de creștere în greutate.

Grăsimi alimentare

Grăsimile au o reputație proastă care este în mare parte nemeritată, în parte pentru că sunt macronutrientul cu cel mai mare conținut caloric și pentru că unele tipuri de grăsimi nu sunt atât de bune pentru noi. Dar dacă vă puteți concentra pe eliminarea grăsimilor rele din dieta dumneavoastră și pe înlocuirea lor cu grăsimi nesaturate, acestea reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase.
Există trei tipuri diferite de grăsimi, grăsimi trans, grăsimi saturate și grăsimi nesaturate.

Grăsimi trans

Ar trebui evitată pe cât posibil, deoarece este cel mai rău tip de grăsime pentru sănătatea ta, deoarece crește colesterolul rău și scade colesterolul bun. O dietă bogată în grăsimi trans crește, de asemenea, riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Grăsimi saturate

Timp de zeci de ani, grăsimile saturate au fost prezentate ca fiind potențial periculoase pentru sănătate, dar în ultimii ani unele cercetări au indicat includerea lor într-o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, așa cum am menționat mai sus, acest subiect este oarecum controversat și, pentru a fi în siguranță, ar fi înțelept să păstrați un consum redus de grăsimi saturate.

Grăsimi nesaturate

Cunoscută ca fiind grăsimea bună, aceasta ar trebui să facă parte din dieta ta pentru a avea o viață sănătoasă, deoarece poate reduce riscul de boli de inimă și poate scădea colesterolul, printre altele. În plus, grăsimile saturate joacă un rol important în furnizarea de energie organismului și în susținerea creșterii celulelor.

Proteine

De câte proteine am nevoie pe zi? care este necesarul meu de proteine pentru pierderea și creșterea în greutate? am nevoie de mai multe proteine atunci când fac exerciții fizice? Sunt cerințele de proteine diferite pentru bărbați și femei? Acestea sunt întrebări la care calculatorul vă poate ajuta să răspundeți.

Proteinele sunt adesea numite blocurile de construcție ale mușchilor și sunt necesare pentru a construi celule și pentru a produce enzime și hormoni, precum și pentru sistemul nostru imunitar și anticorpi. De asemenea, proteinele conferă țesuturilor structură și stabilitate.

O dietă bogată în proteine conține multe tipuri diferite de aminoacizi, dintre care opt sunt esențiale pentru noi, oamenii, iar faptul că sunt esențiale înseamnă că organismul nostru nu le poate produce singur, așa că este vital să le obținem prin intermediul dietei noastre.

Proteinele reprezintă o parte importantă a dietei dumneavoastră, iar Recomandările nordice de nutriție (NNR 2012) recomandă ca 10-20% din caloriile pe care le consumăm să provină din proteine. Acest lucru echivalează cu cel puțin 50-70 de grame de proteine pe zi.
Cu toate acestea, această cifră poate fi afectată în mod semnificativ de situația dumneavoastră de viață și de nivelul de activitate.

Activitatea fizică vă face să construiți mai mulți mușchi, ceea ce crește cifra de afaceri a proteinelor în mușchi.
Exercițiile fizice foarte dure, în special sporturile de anduranță și antrenamentele cu greutăți, duc, de asemenea, la o creștere a degradării musculare și la nevoia de "reparare" musculară rezultată.
Prin urmare, este deosebit de important să consumați proteine atunci când faceți exerciții fizice.