Bereken uw macro's

Koolhydraten

Koolhydraten hebben een reputatie die slechter is dan ze verdienen, vooral vanuit het oogpunt van gewichtsverlies.
Veel diëten pleiten voor het zoveel mogelijk vermijden van koolhydraten voor succesvol gewichtsverlies, maar dit is verkeerd, want er zijn zowel goede als slechte koolhydraten, en een gezonde inname van koolhydraten is de beste manier voor het lichaam om energie te krijgen.

Het lichaam breekt koolhydraten af tot glucose, of bloedsuiker, wat onze belangrijkste bron van energie is voor zowel lichaam als geest.
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten die we nodig hebben om te overleven, de andere twee zijn vet en eiwitten.

Het aantal koolhydraten in je voeding of maaltijd is niet zo belangrijk als het soort.
Koolhydraten uit fruit, noten, volle granen, zaden en quinoa zijn bijvoorbeeld veel beter dan licht brood, chips, pasta en snacks.

Ongezonde koolhydraten zijn die welke vaak voorkomen in bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen, deze koolhydraten worden snel verteerd wat leidt tot schommelende bloedsuikerspiegels en kan het risico op hartziekten en gewichtstoename verhogen.

Dieetvet

Vet heeft een slechte reputatie die grotendeels onterecht is, deels omdat het het macronutriënt is met het hoogste caloriegehalte en sommige soorten vet zijn niet zo goed voor ons. Maar als je je kunt concentreren op het verwijderen van de slechte vetten uit je dieet en ze kunt vervangen door onverzadigde vetten, is het een belangrijk onderdeel van een gezond dieet.
Er zijn drie verschillende soorten vet: transvet, verzadigd vet en onverzadigd vet.

Transvet

Transvet moet zoveel mogelijk worden vermeden, omdat het de slechtste vetsoort voor de gezondheid is, omdat het de slechte cholesterol verhoogt en de goede cholesterol verlaagt. Een dieet met veel transvetten verhoogt ook het risico op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2.

Verzadigd vet

Decennialang is verzadigd vet afgeschilderd als potentieel gevaarlijk voor de gezondheid, maar de laatste jaren wijst onderzoek uit dat verzadigd vet deel kan uitmaken van een gezonde voeding. Zoals gezegd is dit onderwerp echter enigszins controversieel en voor de zekerheid kan het verstandig zijn om de inname van verzadigde vetten te beperken.

Onverzadigd vet

Verzadigde vetten staan bekend als de goede vetten en moeten deel uitmaken van uw dieet om gezond te leven, omdat ze onder andere uw risico op hartaandoeningen kunnen verkleinen en uw cholesterol kunnen verlagen. Bovendien spelen verzadigde vetten een belangrijke rol in het voorzien van het lichaam van energie en het ondersteunen van de celgroei.

Eiwit

Hoeveel eiwit heb ik per dag nodig? Wat is mijn eiwitbehoefte voor gewichtsverlies en gewichtstoename? Heb ik meer eiwit nodig als ik sport? Zijn eiwitbehoeften verschillend voor mannen en vrouwen? Dit zijn vragen die de calculator u kan helpen beantwoorden.

Eiwit wordt vaak de bouwsteen van spieren genoemd, en is nodig voor de celopbouw en voor de aanmaak van enzymen en hormonen, en ook voor ons immuunsysteem en antilichamen. Eiwit geeft weefsels ook structuur en stabiliteit.

Een eiwitrijk dieet bevat veel verschillende soorten aminozuren, waarvan er acht essentieel zijn voor ons mensen, en het feit dat ze essentieel zijn betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken, dus is het van vitaal belang dat we ze via onze voeding binnenkrijgen.

Eiwit is een belangrijk onderdeel van je dieet en de Nordic Nutrition Recommendations (NNR 2012) bevelen aan dat 10-20% van de calorieën die we eten afkomstig moet zijn van eiwit. Dit komt neer op ten minste 50-70 gram eiwit per dag.
Dit cijfer kan echter aanzienlijk worden beïnvloed door uw levenssituatie en activiteitenniveau.

Lichamelijke activiteit zorgt ervoor dat je meer spieren opbouwt, waardoor de eiwitomzet in de spieren toeneemt.
Zeer zware inspanning, met name duursport en krachttraining, leidt ook tot een toename van de spierafbraak en de daaruit voortvloeiende behoefte aan "spierherstel".
Het is daarom bijzonder belangrijk om eiwitten te consumeren tijdens het sporten.