Beregn dine makroerhverv

Kulhydrater

Kulhydrater har et dårligere ry, end de fortjener, især med hensyn til vægttab.
Mange diæter anbefaler at undgå kulhydrater så meget som muligt for at opnå et vellykket vægttab, men det er forkert, da der findes både gode og dårlige kulhydrater, og et sundt indtag af kulhydrater er den bedste måde for kroppen at få energi på.

Kroppen nedbryder kulhydrater til glukose, eller blodsukker, som er vores vigtigste energikilde for både krop og sind.
Kulhydrater er et af de tre makronæringsstoffer, vi har brug for for at overleve, de to andre er fedt og protein.

Antallet af kulhydrater i din kost eller dit måltid er ikke så vigtigt som typen af kulhydrater.
F.eks. er kulhydrater fra frugt, nødder, fuldkorn, frø og quinoa meget bedre end lyst brød, chips, pasta og snacks.

Usunde kulhydrater er dem, der ofte findes i forarbejdede og raffinerede fødevarer. Disse kulhydrater fordøjes hurtigt, hvilket fører til svingende blodsukkerniveauer og kan øge risikoen for hjertesygdomme og vægtøgning.

Fedt i kosten

Fedt har et dårligt ry, som i høj grad er ufortjent, bl.a. fordi det er det makronæringsstof med det højeste kalorieindhold, og fordi nogle typer fedt ikke er så gode for os. Men hvis du kan fokusere på at fjerne de dårlige fedtstoffer fra din kost og erstatte dem med umættede fedtstoffer, er det en vigtig del af en sund kost.
Der findes tre forskellige typer fedt, nemlig transfedt, mættet fedt og umættet fedt.

Transfedt

Bør undgås så vidt muligt, da det er den værste fedttype for dit helbred, da det øger det dårlige kolesterol og sænker det gode kolesterol. En kost med et højt indhold af transfedt øger også din risiko for hjertesygdomme, slagtilfælde og din risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Mættet fedt

I årtier er mættet fedt blevet fremstillet som potentielt sundhedsskadeligt, men i de seneste år har en del forskning peget på, at det kan indgå i en sund kost. Som nævnt ovenfor er dette emne dog noget kontroversielt, og for at være på den sikre side kan det være klogt at holde indtaget af mættet fedt nede.

Umættet fedt

Det er kendt som det gode fedt og bør indgå i din kost for at leve et sundt liv, da det bl.a. kan reducere din risiko for hjertesygdomme og sænke dit kolesteroltal. Desuden spiller mættede fedtstoffer en vigtig rolle ved at forsyne kroppen med energi og støtte cellevækst.

Protein

Hvor meget protein har jeg brug for om dagen? hvad er mit proteinbehov for vægttab og vægtøgning? har jeg brug for mere protein, når jeg træner? Er proteinbehovet forskelligt for mænd og kvinder? Det er spørgsmål, som beregneren kan hjælpe dig med at besvare.

Protein kaldes ofte for musklernes byggesten og er nødvendigt for at opbygge celler og for at fremstille enzymer og hormoner samt for vores immunsystem og antistoffer. Protein giver også vævene struktur og stabilitet.

En proteinrig kost indeholder mange forskellige typer aminosyrer, hvoraf otte er essentielle for os mennesker, og det faktum, at de er essentielle, betyder, at vores krop ikke selv kan danne dem, så det er vigtigt, at vi får dem gennem vores kost.

Protein er en vigtig del af din kost, og de nordiske ernæringsanbefalinger (NNR 2012) anbefaler, at 10-20 % af de kalorier, vi spiser, bør komme fra protein. Det svarer til mindst 50-70 gram protein om dagen.
Dette tal kan dog påvirkes betydeligt af din livssituation og dit aktivitetsniveau.

Fysisk aktivitet får dig til at opbygge flere muskler, hvilket øger proteinomsætningen i musklerne.
Meget hård træning, især udholdenhedssport og styrketræning, fører også til en stigning i muskelnedbrydningen og det deraf følgende behov for muskel-"reparation".
Det er derfor særlig vigtigt at indtage protein, når man træner.