Laske makrot

Hiilihydraatit

Hiilihydraateilla on huonompi maine kuin ne ansaitsevat, erityisesti laihdutuksen kannalta.
Monet dieetit suosittelevat hiilihydraattien välttämistä mahdollisimman paljon onnistuneen laihdutuksen saavuttamiseksi, mutta tämä on väärin, sillä on olemassa sekä hyviä että huonoja hiilihydraatteja, ja terveellinen hiilihydraattien saanti on elimistölle paras tapa saada energiaa.

Keho hajottaa hiilihydraatit glukoosiksi eli verensokeriksi, joka on tärkein energianlähteemme sekä keholle että mielelle.
Hiilihydraatit ovat yksi kolmesta makroravintoaineesta, joita tarvitsemme selviytyäksemme, kaksi muuta ovat rasva ja proteiini.

Hiilihydraattien määrä ruokavaliossasi tai ateriassasi ei ole yhtä tärkeää kuin niiden tyyppi.
Esimerkiksi hedelmistä, pähkinöistä, täysjyväviljasta, siemenistä ja kvinoa-juustosta saatavat hiilihydraatit ovat paljon parempia kuin vaalea leipä, sipsit, pasta ja välipalat.

Epäterveellisiä hiilihydraatteja ovat ne hiilihydraatit, joita on usein jalostetuissa ja puhdistetuissa elintarvikkeissa. Nämä hiilihydraatit sulavat nopeasti, mikä johtaa verensokerin vaihteluun ja voi lisätä sydänsairauksien ja painonnousun riskiä.

Ruokavalion rasva

Rasvalla on huono maine, joka on suurelta osin ansaitsematon, osittain siksi, että se on makroravintoaine, jonka kaloripitoisuus on suurin, ja jotkin rasvatyypit eivät ole meille kovinkaan hyväksi. Mutta jos voit keskittyä poistamaan huonot rasvat ruokavaliostasi ja korvaamaan ne tyydyttymättömillä rasvoilla, se on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota.
Rasvoja on kolmea eri tyyppiä, transrasvaa, tyydyttyneitä rasvoja ja tyydyttymättömiä rasvoja.

Transrasva

Tyydyttymätöntä rasvaa tulisi välttää mahdollisimman paljon, sillä se on terveydelle pahin rasvatyyppi, sillä se lisää huonoa kolesterolia ja alentaa hyvää kolesterolia. Runsaasti transrasvaa sisältävä ruokavalio lisää myös sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä sekä riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tyydyttynyt rasva

Tyydyttyneitä rasvoja on vuosikymmeniä pidetty terveydelle mahdollisesti vaarallisina, mutta viime vuosina jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että ne kuuluvat terveelliseen ruokavalioon. Kuten edellä mainittiin, tämä aihe on kuitenkin jossain määrin kiistanalainen, ja varmuuden vuoksi voi olla viisasta pitää tyydyttyneen rasvan saanti vähäisenä.

Tyydyttymätön rasva

Hyvänä rasvana tunnetun tyydyttyneen rasvan tulisi kuulua ruokavalioosi, jotta voisit elää terveellisesti, sillä se voi muun muassa vähentää sydänsairauksien riskiä ja alentaa kolesterolia. Lisäksi tyydyttyneillä rasvoilla on tärkeä rooli elimistön energiansaannissa ja solujen kasvun tukemisessa.

Protéines

De quelle quantité de protéines ai-je besoin par jour ? Quels sont mes besoins en protéines pour la perte et la prise de poids ? Ai-je besoin de plus de protéines lorsque je fais de l'exercice ? Les besoins en protéines sont-ils différents pour les hommes et les femmes ? Ce sont des questions auxquelles le calculateur peut vous aider à répondre.

Les protéines sont souvent appelées les blocs de construction des muscles, et sont nécessaires à la construction des cellules et à la fabrication des enzymes et des hormones, ainsi qu'à notre système immunitaire et aux anticorps. Les protéines donnent également aux tissus leur structure et leur stabilité.

Un régime riche en protéines contient de nombreux types différents d'acides aminés, dont huit sont essentiels pour nous, les humains. Le fait qu'ils soient essentiels signifie que notre corps ne peut pas les fabriquer lui-même, il est donc vital que nous les obtenions par le biais de notre alimentation.

Les protéines constituent une part importante de votre alimentation et les recommandations nutritionnelles nordiques (NNR 2012) préconisent que 10 à 20 % des calories que nous consommons proviennent de protéines. Cela équivaut à au moins 50-70 grammes de protéines par jour.
Toutefois, ce chiffre peut être considérablement affecté par votre situation de vie et votre niveau d'activité.

L'activité physique vous fait construire plus de muscles, ce qui augmente le renouvellement des protéines dans les muscles.
Un exercice très intense, en particulier les sports d'endurance et la musculation, entraîne également une augmentation de la dégradation des muscles et du besoin de "réparation" musculaire qui en résulte.
Il est donc particulièrement important de consommer des protéines lors d'un exercice physique.