Számítsa ki a makrókat

Szénhidrátok

A szénhidrátoknak rosszabb hírük van, mint amilyet megérdemelnek, különösen a fogyás szempontjából.
Sok diéta a szénhidrátok minél nagyobb mértékű kerülését szorgalmazza a sikeres fogyás érdekében, de ez téves, mivel vannak jó és rossz szénhidrátok, és az egészséges szénhidrátbevitel a legjobb módja annak, hogy a szervezet energiához jusson.

A szervezet a szénhidrátokat glükózzá, azaz vércukorrá bontja le, amely a test és az elme számára egyaránt a fő energiaforrásunk.
A szénhidrátok egyike a három makrotápanyagnak, amelyekre a túléléshez szükségünk van, a másik kettő a zsír és a fehérje.

A szénhidrátok száma az étrendben vagy az étkezésben nem annyira fontos, mint a típusa.
Például a gyümölcsökből, diófélékből, teljes kiőrlésű gabonákból, magvakból és quinoából származó szénhidrátok sokkal jobbak, mint a könnyű kenyér, chips, tészta és rágcsálnivalók.

Az egészségtelen szénhidrátok a feldolgozott és finomított élelmiszerekben gyakran megtalálhatóak, ezek a szénhidrátok gyorsan emésztődnek, ami ingadozó vércukorszinthez vezet, és növelheti a szívbetegségek és a súlygyarapodás kockázatát.

Étrendi zsír

A zsírnak rossz híre van, ami nagyrészt méltatlan, részben azért, mert ez a legnagyobb kalóriatartalmú makrotápanyag, és néhány zsírtípus nem is olyan jó nekünk. De ha arra tudunk összpontosítani, hogy a rossz zsírokat eltávolítsuk az étrendünkből, és telítetlen zsírokkal helyettesítsük őket, akkor ez az egészséges táplálkozás fontos részét képezi.
Háromféle zsírtípus létezik, a transzzsír, a telített zsír és a telítetlen zsír.

Transzzsír

A telített zsírokat amennyire csak lehet, kerülni kell, mivel ez a legrosszabb zsírtípus az egészségre nézve, mivel növeli a rossz koleszterinszintet és csökkenti a jó koleszterinszintet. A transzzsírban gazdag étrend növeli a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Telített zsír

A telített zsírokat évtizedekig potenciálisan veszélyesnek festették le az egészségre, de az utóbbi években egyes kutatások rámutattak arra, hogy az egészséges étrendben is szerepelnek. Azonban, mint fentebb említettük, ez a téma némileg ellentmondásos, és a biztonság kedvéért bölcs dolog lehet a telített zsírok bevitelét visszafogni.

Telítetlen zsír

A jó zsírként ismert zsíroknak az egészséges élethez az étrend részét kell képezniük, mivel többek között csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát és a koleszterinszintet. Emellett a telített zsírok fontos szerepet játszanak a szervezet energiaellátásában és a sejtnövekedés támogatásában.

Fehérje

Mennyi fehérjére van szükségem naponta? mennyi a fehérjeszükségletem a fogyáshoz és a súlygyarapodáshoz? több fehérjére van szükségem, ha sportolok? A férfiak és a nők fehérjeszükséglete eltérő? Ezekre a kérdésekre a kalkulátor segít megválaszolni a választ.

A fehérjét gyakran nevezik az izomzat építőköveinek, és a sejtek felépítéséhez, az enzimek és hormonok előállításához, valamint az immunrendszerünkhöz és az antitestekhez is szükség van rá. A fehérje a szövetek szerkezetét és stabilitását is biztosítja.

A fehérjében gazdag étrend sokféle aminosavat tartalmaz, amelyek közül nyolc számunkra, emberek számára nélkülözhetetlen, és az, hogy nélkülözhetetlenek, azt jelenti, hogy a szervezetünk nem tudja őket saját maga előállítani, ezért létfontosságú, hogy az étrendünkön keresztül hozzájussunk.

A fehérje fontos része az étrendünknek, és a Nordic Nutrition Recommendations (NNR 2012) ajánlása szerint az elfogyasztott kalóriák 10-20%-ának fehérjéből kellene származnia. Ez legalább napi 50-70 gramm fehérjét jelent.
Ezt a számot azonban jelentősen befolyásolhatja az Ön élethelyzete és aktivitási szintje.

A fizikai aktivitás hatására több izmot építünk, ami növeli az izmok fehérjeforgalmát.
A nagyon kemény testmozgás, különösen az állóképességi sportok és a súlyzós edzés szintén az izmok lebomlásának növekedéséhez és az ebből eredő izom-"javítási" igényhez vezet.
Ezért különösen fontos, hogy edzés közben fehérjét fogyasszunk.