Υπολογιστής ωορρηξίας

Πώς να υπολογίσετε την ωορρηξία;

Μπορείτε να υπολογίσετε κατά προσέγγιση πότε θα συμβεί η επόμενη ωορρηξία σας με βάση την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας περιόδου και τη συνολική διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Για τις περισσότερες γυναίκες, η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδό τους.
Ο κύκλος μιας γυναίκας ελέγχεται από τις ορμόνες και διαρκεί συνήθως 25 έως 32 ημέρες.
Μπορείτε να μείνετε έγκυος περίπου έξι ημέρες σε κάθε κύκλο, πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία σας, επειδή το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει τόσο πολύ μέσα στη μήτρα περιμένοντας το ωάριο να έρθει και την ημέρα που θα έχετε ωορρηξία.

Χρησιμοποιήστε το παραπάνω ημερολόγιο ωορρηξίας για να δείτε τις γόνιμες ημέρες σας.

Πότε είναι οι καλύτερες πιθανότητες σύλληψης;

Για να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να κάνετε σεξ χωρίς προφυλάξεις τις ημέρες πριν και κατά την ημέρα της ωορρηξίας σας, καθώς το ωάριο είναι γόνιμο μόνο για έως και 24 ώρες.
Όταν το ωάριο αποκολλάται, συλλαμβάνεται από τη σάλπιγγα και ταξιδεύει προς τη μήτρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετανάστευσης μπορεί να γονιμοποιηθεί από το σπέρμα. Το ωάριο είναι γόνιμο για μισή έως μία ημέρα. Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, ζει για περίπου μία ημέρα.

Εάν δεν είστε σίγουρη πότε ακριβώς έχετε ωορρηξία, ίσως είναι συνετό να κάνετε σεξ κάθε δύο με τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου αντί να προσπαθείτε να προσδιορίσετε την ακριβή ημέρα ωορρηξίας και μεγιστοποιείτε τις πιθανότητες να κάνετε σεξ ακριβώς την ημέρα της ωορρηξίας.
Δεν χρειάζεται να κάνετε σεξ κάθε μέρα, καθώς το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στη μήτρα για αρκετές ημέρες.

Σημάδια ότι έχετε ωορρηξία

Η ωορρηξία και η έμμηνος ρύση συνδέονται, αλλά μπορείτε να έχετε περίοδο χωρίς ωορρηξία τις εβδομάδες πριν. Για να απελευθερωθεί ένα ωάριο, πρέπει να υπάρχουν αρκετά υψηλά επίπεδα της ορμόνης οιστρογόνου στο αίμα. Η ωορρηξία είναι συχνά λιγότερο συχνή όταν μια γυναίκα είναι στα 40 της.

Η ωορρηξία γίνεται αισθητή και γίνεται αντιληπτή μέσω σημείων και συμπτωμάτων όπως πόνος και δυσφορία στην κάτω κοιλιακή χώρα, μπορεί επίσης να έχουν ημιδιαφανές έκκριμα και η γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει μια μικρή αλλαγή στη θερμοκρασία του σώματος. Ορισμένες γυναίκες λένε ότι μπορούν να αισθανθούν την ωορρηξία τους. Άλλες δεν αισθάνονται καθόλου σημάδια ότι ήρθε η ώρα της ωορρηξίας.