Калкулатор на калориите

Съдържание

Калории

Колко калории ми трябват, когато тренирам? Какви са нуждите ми от калории за отслабване и наддаване на тегло? Различни ли са нуждите от калории за мъжете и жените? Това са въпроси, на които можете да отговорите с нашия калкулатор.

Калориите не са лоши, те са нещо, от което се нуждаем, за да живеем и да се чувстваме добре, те са мярка за енергийното съдържание на храната. Както при повечето неща в живота, умереността е най-добра, твърде ниският или твърде високият прием на калории в крайна сметка ще доведе до здравословни проблеми.

Средно мъжът се нуждае от 2500 ккал дневно, за да поддържа здравословно тегло, което е равностойно на около 2000 ккал/ден за жената. Има няколко фактора, които оказват влияние върху това от колко калории се нуждаете, като възраст, пол, гени, тегло и ниво на активност.

Тъй като една калория технически е равна на друга калория, някои храни са по-добри и по-наситени с хранителни вещества от други.
Така че, въпреки че броенето на калориите може да бъде печелившо, също толкова важно е да се съсредоточите върху качеството на храната, която консумирате. Храните с високо съдържание на захар, като безалкохолни напитки, сладолед, сладкиши, или храните с високо съдържание на наситени мазнини, като сирене, шоколад, сметана, колбаси и бекон, са калорични храни, известни още като празни калории, които трябва да се избягват. Вместо това се опитайте да намерите храни, които са питателни, като зеленчуци, плодове, ядки, боб, риба или пълнозърнести храни.

Каква е целта ви?

Независимо от това коя от диетите ще изберете, всичко се свежда до съотношението между консумираните и приетите калории. С други думи, трябва да се научите да балансирате между приема на по-малко калории, отколкото изгаряте, ако искате да отслабнете, и повече калории, ако искате да напълнеете.

Намаляването на приема на калории с около 500 калории дневно обикновено е равносилно на загуба на около 450 грама седмично. За съжаление, когато отслабвате, рядко се губят само мазнини, а комбинация от мазнини, вода и постна тъкан.

Поддържане на теглото

Ако искате да поддържате теглото си, трябва да балансирате приема и консумацията на калории.
И не забравяйте, че ако сте повече или по-малко активни в даден ден, ще трябва да коригирате приема на калории.

Поддържане на теглото

Най-важната част от всяка програма за отслабване е способността ви да я следвате.
За да постигнете калориен дефицит, просто трябва да разберете колко калории обикновено приемате и след това да ги намалите.
Намаляването може да стане или чрез изгаряне на повече калории чрез физически упражнения, или чрез промяна в хранителния режим.

От вас зависи да намерите начина, който работи за вас.
Някои примери, които повечето хора могат да направят, за да намалят приема на калории, са да избират по-питателни храни като кореноплодни зеленчуци, плодове, зеленчуци, риба и бобови растения и да се опитат да намалят количеството на преработените храни, които ядат, да пият повече вода, да се разхождат и, разбира се, да избягват сладкиши, чипс и други закуски.

Увеличаване на теглото и изграждане на мускули

За да увеличите теглото си или да изградите мускули, трябва постоянно да доставяте повече калории, отколкото тялото ви се нуждае. Тялото ви може да изгради около 100-250 грама мускули седмично в зависимост от фактори като гени, възраст, пол и диета. Така че, ако калорийният излишък е твърде голям в опит да изградите повече мускули, има риск вместо това да натрупате повече мазнини.

Не забравяйте, че с течение на времето, когато се надяваме, че ще успеете да наддадете на тегло, разбира се, ще трябва да увеличите приема на калории, за да продължите да наддавате на тегло.

Преброяване на калориите

Има много хора, които могат да поддържат здравословно тегло, без да броят калориите, но за много други това може да бъде важен инструмент, когато се опитват да постигнат целта си, независимо дали става въпрос за увеличаване или намаляване на теглото. Първата стъпка, за да се научите да броите калории, е да разберете препоръчителния си калориен прием (използвайте калориен калкулатор).

След като знаете колко калории са ви необходими на ден, просто е време да започнете да броите калориите във всички храни, които консумирате. Добра идея може да бъде да намерите приложение, което може да ви помогне в това.