ΥΠΟΛΟΓΊΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΌΣΛΗΨΗ ΛΊΠΟΥΣ

Διατροφικό λίπος

Το λίπος έχει μια κακή φήμη που σε μεγάλο βαθμό είναι αδικαιολόγητη, εν μέρει επειδή είναι το μακροθρεπτικό συστατικό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και ορισμένα είδη λίπους δεν είναι τόσο καλά για εμάς. Αλλά αν μπορείτε να επικεντρωθείτε στην απομάκρυνση των κακών λιπαρών από τη διατροφή σας και στην αντικατάστασή τους με ακόρεστα λιπαρά, είναι ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι λιπαρών, τα τρανς λιπαρά, τα κορεσμένα λιπαρά και τα ακόρεστα λιπαρά.

Τρανς λιπαρά

Θα πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς είναι ο χειρότερος τύπος λίπους για την υγεία σας, καθώς αυξάνει την κακή χοληστερόλη και μειώνει την καλή χοληστερόλη. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Κορεσμένο λίπος

Για δεκαετίες, τα κορεσμένα λιπαρά έχουν βαφτιστεί ως δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία, αλλά τα τελευταία χρόνια κάποιες έρευνες έχουν επισημάνει την ένταξή τους σε μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το θέμα αυτό είναι κάπως αμφιλεγόμενο και για να είστε σίγουροι, ίσως είναι συνετό να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Ακόρεστο λίπος

Γνωστό ως το καλό λίπος, θα πρέπει να αποτελεί μέρος της διατροφής σας για να ζείτε μια υγιή ζωή, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να μειώσει τη χοληστερόλη σας, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, τα κορεσμένα λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή ενέργειας στον οργανισμό και στην υποστήριξη της ανάπτυξης των κυττάρων.