Υπολογιστής άλιπης σωματικής μάζας

Τι είναι η άλιπη μάζα σώματος;

Η άλιπη σωματική μάζα είναι το συνολικό βάρος του σώματός σας αν δεν είχατε καθόλου σωματικό λίπος. Περιλαμβάνει το βάρος των οργάνων, των οστών, των μυών, του αίματος και του δέρματος. Βασικά, αν αφαιρέσετε το βάρος που προέρχεται από το λίπος από το συνολικό σας βάρος, θα έχετε την άλιπη μάζα σώματος.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε τη μυϊκή σας μάζα εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Κοιτάζοντας την άλιπη σωματική σας μάζα, μπορείτε να παρακολουθείτε πόσο μυϊκό ιστό χάνετε.

Γνωρίζοντας πώς να υπολογίσετε τη μυϊκή σας μάζα θα σας βοηθήσει επίσης να αποφασίσετε πόσο λίπος πρέπει να χάσετε και ποιο θα είναι το ποσοστό λίπους στο σώμα σας μετά από αυτό.
Η γνώση αυτή μπορεί να βοηθήσει όσους θέλουν να χάσουν βάρος να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους μόνο από το λίπος. Εάν μπορείτε να διατηρήσετε σταθερή την άλιπη μάζα σώματος ενώ μειώνετε το συνολικό σας βάρος, θα ξέρετε ότι χάνετε μόνο λίπος - όχι μυϊκή μάζα ή οστική πυκνότητα, κάτι που συμβαίνει συχνά.

Πώς να μετρήσετε την περιφέρεια

Για τον υπολογισμό του ποσοστού σωματικού λίπους με τη μέθοδο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, απαιτείται η περίμετρος τόσο του λαιμού όσο και της μέσης για τους άνδρες- οι γυναίκες πρέπει επίσης να εισάγουν την περίμετρο των γοφών.

Μετρήστε τη μέση οριζόντια γύρω από τον αφαλό για τους άνδρες, οι γυναίκες μετράνε στο πιο αδύνατο σημείο τους. Για να έχετε αξιόπιστο αποτέλεσμα, η κοιλιά δεν πρέπει να είναι τραβηγμένη προς τα μέσα.

Μετρήστε την περιφέρεια του λαιμού σε ένα σημείο ακριβώς κάτω από το λάρυγγα. Κοιτάξτε ευθεία μπροστά. Κρατήστε τη μετροταινία όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οριζόντια θέση είναι ανατομικά εφικτό.

Για τις γυναίκες, μετρήστε το ισχίο οριζόντια στο πιο φαρδύ σημείο.