Kalcule

Калкулатор за овулация

Научете как да изчислите периода на овулация с помощта на калкулатор за овулация и проследявайте менструалния си цикъл, за да увеличите шансовете си за забременяване.

Как да изчислим овулацията?

Изчисляването на плодородните дни е по-просто, отколкото си мислите: всичко, от което се нуждаете, е добър калкулатор за плодородие. С помощта на плодороден калкулатор изчисляването на плодородните ви дни вече не е досаден процес. Просто въведете данните в калкулатора и той ще ви предостави полезна информация за прозорците на плодовитостта и други важни подробности.

За да използвате нашия калкулатор, трябва само да определите обичайната продължителност на цикъла си и датата на последната менструация. Въвеждането на тези данни в калкулатора ще покаже кои дни е най-вероятно да бъдат плодовити през следващия ви цикъл.

Чрез предварителното прогнозиране на плодородните дни жените могат да се подготвят по-добре за зачеването и да имат по-голям шанс да заченат успешно.

В допълнение към калкулаторите, обръщането на внимание на физически признаци като цервикалната слуз може да ви помогне да определите плодородните дни с още по-голяма точност.

Кога има най-голям шанс за зачеване?

За да забременеете, трябва да правите секс без предпазни средства в дните преди и в деня на овулацията, тъй като яйцеклетката е плодовита само до 24 часа.
Когато яйцеклетката се отдели, тя се улавя от фалопиевата тръба и се придвижва надолу към матката. По време на тази миграция тя може да бъде оплодена от сперматозоиди. Яйцеклетката е плодородна от половин до един ден. Ако яйцеклетката не бъде оплодена, тя живее около един ден.

Бебето се размножава. Ако не сте сигурни кога точно имате овулация, може би е разумно да правите секс на всеки два-три дни през целия си менструален цикъл, вместо да се опитвате да определите точния ден на овулацията, и така ще увеличите шансовете да правите секс точно в деня на овулацията.
Не е необходимо да правите секс всеки ден, тъй като сперматозоидите могат да оцелеят в утробата в продължение на няколко дни.

Признаци, че сте в овулация

Овулацията и менструацията са свързани, но може да имате менструация, без да имате овулация в седмиците преди това. За да се освободи яйцеклетка, в кръвта трябва да има достатъчно високи нива на хормона естроген. Овулацията често е по-рядка, когато жената е в 40-те си години.

Овулацията се усеща и забелязва чрез признаци и симптоми като болка и дискомфорт в долната част на корема, може да имат и полупрозрачно течение и жената може да изпита лека промяна в телесната температура. Някои жени казват, че могат да усетят овулацията си. Други не усещат никакви признаци, че е време за овулация.

Кога сте най-плодовити?

Да разберете кога сте най-фертилни може да бъде от жизненоважно значение, особено ако се опитвате да заченете или да избегнете бременност.

Най-общо казано, най-подходящото време за забременяване е два-три дни преди овулацията и до 24 часа след нея. През тези няколко дни всеки месец организмът ви произвежда по-голямо количество фертилна цервикална слуз, която помага на сперматозоидите да се придвижват по-лесно през репродуктивния тракт към яйцеклетката.

Освен това за тези, които искат да избегнат бременност, е важно да имат предвид, че сперматозоидите могат да оцелеят до пет дни във фертилна цервикална слуз.

Ето защо се препоръчва да практикувате безопасен секс по всяко време на цикъла си. Осъзнаването на това кога сте най-фертилни е от ключово значение!

Колко време живее едно яйце, преди да умре?

Когато настъпи овулация, яйцеклетката се освобождава от яйчника на жената и започва да пътува по фалопиевата тръба.
Тази яйцеклетка е жизнеспособна само около 24 часа след овулацията, след което умира. През това време обаче яйцеклетката има невероятната възможност да бъде оплодена и да се превърне в бебе, ако се срещне със сперматозоид. След този 24-часов период обаче, ако не бъде оплодена, яйцеклетката в крайна сметка умира и се разтваря обратно в тялото.

Удивително е колко много потенциални възможности има в един толкова кратък живот.