Калкулатор за овулация

Как да изчислим овулацията?

Можете приблизително да изчислите кога ще настъпи следващата овулация въз основа на първия ден от последната Ви менструация и общата продължителност на менструалния Ви цикъл. При повечето жени овулацията обикновено настъпва 14 дни преди следващата менструация.
Цикълът на жената се контролира от хормоните и обикновено продължава от 25 до 32 дни.
Можете да забременеете около шест дни във всеки цикъл, пет дни преди овулацията, тъй като сперматозоидите могат да оцелеят толкова дълго в утробата в очакване на яйцеклетката и в деня на овулацията.

Моля, използвайте нашия календар на овулацията по-горе, за да видите плодородните си дни.

Кога има най-голям шанс за зачеване?

За да забременеете, трябва да правите секс без предпазни средства в дните преди и в деня на овулацията, тъй като яйцеклетката е плодовита само до 24 часа.
Когато яйцеклетката се отдели, тя се улавя от фалопиевата тръба и се придвижва надолу към матката. По време на тази миграция тя може да бъде оплодена от сперматозоиди. Яйцеклетката е плодородна от половин до един ден. Ако яйцеклетката не бъде оплодена, тя живее около един ден.

Бебето се размножава. Ако не сте сигурни кога точно имате овулация, може би е разумно да правите секс на всеки два-три дни през целия си менструален цикъл, вместо да се опитвате да определите точния ден на овулацията, и така ще увеличите шансовете да правите секс точно в деня на овулацията.
Не е необходимо да правите секс всеки ден, тъй като сперматозоидите могат да оцелеят в утробата в продължение на няколко дни.

Признаци, че сте в овулация

Овулацията и менструацията са свързани, но може да имате менструация, без да имате овулация в седмиците преди това. За да се освободи яйцеклетка, в кръвта трябва да има достатъчно високи нива на хормона естроген. Овулацията често е по-рядка, когато жената е в 40-те си години.

Овулацията се усеща и забелязва чрез признаци и симптоми като болка и дискомфорт в долната част на корема, може да имат и полупрозрачно течение и жената може да изпита лека промяна в телесната температура. Някои жени казват, че могат да усетят овулацията си. Други не усещат никакви признаци, че е време за овулация.