Изчисляване на датата на раждане

Как да изчисля датата на падежа?

Изчисляването на датата на раждане е важно за бъдещите родители, за да бъдат подготвени за появата на бебето.

Има много възможности. Бременните жени могат да използват онлайн калкулатор или да се консултират със своя акушер-гинеколог за най-точен отговор. За да ви улесним, нашият калкулатор по-горе е на разположение, за да ви помогне да планирате и прецените кога може да се появи бебето. Просто въведете първия ден от последната си менструация и ще получите приблизителна дата на раждане за вашата бременност.

С тази информация можете да започнете да планирате големия ден и да подготвите дома си с всички необходими консумативи.

Изчисляването на датата на падежа може да изглежда трудно на пръв поглед, но за щастие има инструменти за изчисляване, които го правят бързо и лесно!

Може ли датата на раждане да се промени?

Бременността може да бъде вълнуващо, но и непредсказуемо време. В много случаи бременността протича нормално и датата на раждане остава непроменена. Въпреки това, ако бременността не протича според очакванията поради здравословни състояния или други фактори, може да се наложи датата на термина да бъде съответно коригирана.

Жените трябва да поддържат редовен контакт с лекаря си по време на бременността, за да могат да съобщават възможно най-бързо за всякакви промени в очакваната дата на раждане.
Редовното общуване с лекаря ще помогне на бременните жени да бъдат информирани за всички промени в графика на бременността.

Въпреки че е твърда дата, договорена от медицински специалист, датите на раждане при бременност винаги подлежат на промяна.

Обикновено бебето се ражда между две и четири седмици след първоначално определената дата на раждане. Тази променливост обикновено се дължи на независещи от човека фактори като здравето на плода и растежа или съзряването на самата бременност - което означава, че вашият малък сноп радост може да избере кога е готов да се появи!

Какво се случва, ако преминете датата на раждане?

Преминаването на срока на бременността може да бъде изнервящо преживяване. Бебетата се появяват, когато са готови, но обикновено не повече от две седмици след термина на бременността.

Много бъдещи майки се притесняват от възможността раждането им да се измести в третия триместър, но това обикновено не е необходимо.

Вашият акушер-гинеколог ще обсъди възможностите за предизвикване на раждане, ако това се налага по медицински причини или ако изчакването не е безопасно за майката или бебето. В крайна сметка допълнителните няколко дни след датата на раждане не са повод за притеснение и не би трябвало да причинят твърде много неудобства или опасност нито на Вас, нито на Вашето бебе.