Калкулатор за постна телесна маса

Какво представлява чистата телесна маса?

Свободната телесна маса е общото тегло на тялото ви, ако нямате мазнини. Тя включва теглото на вашите органи, кости, мускули, кръв и кожа. По принцип, ако извадите теглото, което идва от мазнините, от общото си тегло, ще получите чистата си телесна маса.

Тегловата маса е равна на телесната маса. Особено важно е да знаете мускулната си маса, ако се опитвате да отслабнете. Като гледате чистата си телесна маса, можете да следите колко мускули губите.

Масата на мускулната маса се увеличава. Знаейки как да изчислите мускулната си маса, ще ви помогне също така да решите колко мазнини трябва да свалите и какъв ще бъде процентът на телесните ви мазнини след това.
Познаването на това може да помогне на тези, които искат да отслабнат, да поддържат загубата на тегло само от мазнини. Ако успеете да запазите чистата си телесна маса стабилна, докато понижавате общото си тегло, ще знаете, че губите само мазнини - а не мускули или костна плътност, което често се случва.

Как да измерваме обиколка

За да се изчисли процентът на телесните мазнини по метода на Военноморските сили на САЩ, за мъжете е необходима обиколката на врата и талията; жените трябва да въведат и обиколката на бедрата.

Отбелязва се Измерете талията хоризонтално около пъпа за мъжете, жените измерват в най-слабата си точка. За да получите надежден резултат, коремът не трябва да е изтеглен навътре.

Измерете обиколката на шията в точка точно под ларинкса. Гледайте право напред. Дръжте ролетката възможно най-близо до хоризонталната точка, колкото е анатомично възможно.

При жените измерете бедрото хоризонтално в най-широката точка.