Kalcule

Калкулатор на слабата телесна маса

Открийте телесната си маса с помощта на нашия лесен за използване калкулатор. Разберете какво означава вашата постна телесна маса и как да я подобрите.

Как да изчислим постната си телесна маса?

Изчисляването на слабата телесна маса е от съществено значение за постигането на фитнес целите ви. Независимо дали искате да отслабнете, да натрупате мускули или да подобрите цялостното си здраве, познаването на телесната ви маса може да ви помогне да си поставите реалистични цели и да проследявате напредъка си. Предлагаме тези начини за измерване на телесната маса.

  • Измерване на обиколката: Чрез измерване на определени части на тялото ще изчислим процента на телесните мазнини по метода на Военноморските сили на САЩ и в резултат на това ще изчислим вашата постна телесна маса.
  • Процент на телесните мазнини: Извадете процента на телесните мазнини от общото си тегло, за да получите постната телесна маса. Това е отличен начин, ако вече знаете процента на телесните си мазнини.
  • Височина и тегло: Този подход използва височината и теглото за оценка на процента на телесните мазнини. Достъпен, но най-малко точен начин.

Какво представлява постната телесна маса?

Свободната телесна маса е мярка за маса, която включва мускулна маса и изключва мастната маса. Това е масата на всичко в тялото ви, освен мастната маса. Чистата телесна маса съдържа мускули, кости, сухожилия, органи и други важни компоненти, които мнозина подценяват, когато се фокусират единствено върху числото на кантара в банята.

Слабата маса играе решаваща роля за метаболизма и физическото представяне, което я прави важна за спортистите и за всички, които искат да подобрят цялостното си здраве. Обръщането на внимание на постната телесна маса може да доведе до подобряване на енергийните нива и увеличаване на силата на всеки активен човек.

Ползи и странични ефекти от мускулната маса

Поддържането на мускулна маса е важна част от поддържането на добра физическа форма с напредването на възрастта. Хората, които имат повече мускулна маса, могат да извършват ежедневните си дейности с по-голяма лекота, тъй като тя поддържа скелетните мускули и създава здрава основа за движение.

Наличието на по-голяма мускулна маса може да предотврати или да повлияе на заболявания като диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания, да увеличи костната маса и здравината, да подобри равновесието, да осигури по-добра опора на тялото и като цяло да подобри цялостното качество на живот на човека.
Затова е изключително важно хората от всички възрасти да бъдат активни, когато става въпрос за мускулна маса. Не само за естетически цели, но и за доброто си здраве.

Развиването и поддържането на мускулна маса може също така да спомогне за повишаване на метаболизма, което осигурява на организма повече енергия през деня и намалява умората.
Проучванията показват още, че хората с по-голяма маса имат по-малко здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет и хронични болки в ставите. Това показва многобройните ползи от поддържането на мускулите в кондиция.

Същото ли е постната телесна маса и мускулната маса?

Понятието "постна телесна маса" често се използва за обозначаване на телесната маса, която не включва мастната маса, докато мускулната маса се отнася конкретно до масата на мускулите. Постната телесна маса може да включва мускулна маса, водна маса и минерална маса, но не и мастна маса; за разлика от нея мускулната маса включва само органични материали като протеини и съединителна тъкан, необходими за движението на мускулите.

Както чистата телесна маса, така и мускулната маса са важни при измерването на ИТМ, както и при постигането на общите цели за здраве и фитнес. 
Хората, които искат да увеличат цялостната си сила или да подобрят външния си вид, трябва да се съсредоточат върху увеличаването на мускулната си маса, а не само да се опитват да увеличат постната си телесна маса.

Как да измерваме обиколката

За да се изчисли процентът на телесните мазнини по метода на Военноморските сили на САЩ, за мъжете е необходима обиколката на врата и талията; жените трябва да въведат и обиколката на бедрата.

Измерете талията хоризонтално около пъпа за мъжете, а за жените - в най-тънката точка. За да се получи надежден резултат, коремът не трябва да е изтеглен навътре. 

Измерете обиколката на шията в точка точно под ларинкса. Погледнете право напред. Дръжте рулетката възможно най-близо до хоризонталната точка, доколкото е възможно от анатомична гледна точка. 

При жените измерете хоризонтално бедрото в най-широката точка.