Изчислете макросите си

Как да изчислим макросите си?

Изчисляването на макронутриентите е много важен фактор за постигане на целите ви, свързани със здравето и физическата форма. Независимо дали планирате да качите мускули, да отслабнете или да поддържате сегашното си ниво на здраве, макронутриентите са чудесно начало.

Най-добрият начин да определите макросите си е като използвате онлайн калкулатор на макронутриентите, като нашия по-горе! Ще ви помолим да предоставите информация като възраст, тегло и ниво на активност, за да можем да преценим правилно колко макронутриенти са ви необходими за оптимално представяне или резултати.

Уверете се, че сте въвели точно цялата изисквана информация, за да получите най-добрите резултати, които да ви помогнат да постигнете целите си.

Надяваме се, че това ще ви даде възможност да планирате правилно храненето си, така че да се съсредоточите върху тези макронутриенти, а не върху други храни с добавени захари или наситени мазнини. Това помага за поддържането на балансирана диета, която може да допринесе за цялостното здраве и благополучие.

Какво представляват макронутриентите?

Макронутриентите са трите основни хранителни вещества, които трябва да се набавят чрез храната: протеини, мазнини и въглехидрати. Те са от съществено значение за осигуряването на енергия и хранителни вещества, необходими за растежа, развитието и правилното функциониране на тялото ни. Без достатъчна консумация на всеки макронутриент клетките ни могат да се окажат недохранени и да се затруднят да изпълняват ефективно задачите си.

Важно е да консумираме и трите хранителни вещества, за да постигнем оптимално здраве; много диети обаче поставят ограничения или ограничения на някои макронутриенти, което също може да доведе до проблеми.

Познаването на нуждите на организма ви от тези основни хранителни вещества трябва винаги да бъде на първо място в плана ви за здраве. Консумирането на прекалено много хранителни вещества може да доведе до бъдещи здравословни проблеми, затова е от решаващо значение да разберете какви количества са допустими, за да поддържате добре балансирано хранене през целия си живот.

Преброяване на макросите за отслабване?

Отслабването може да бъде важна част от здравословния начин на живот. Преброяването на макросите за отслабване може да бъде един от сигурните начини за постигане на тази цел.

Макросите са трите хранителни вещества, които ни осигуряват енергия: въглехидрати, протеини и мазнини. Чрез точното им проследяване и следене на храните, които приемате, можете да поемете контрола върху пътуването си за отслабване и да разберете по-добре кое е най-полезно за тялото ви.

Преброяването на макросите е научна основа за управление на теглото, която може да доведе до много по-ефективни резултати от простото намаляване на храната.

С помощта на специалист по хранене или диетолог броенето на макросите може да бъде неразделна част от постигането на целите за тегло по безопасен и ефективен начин и да ви помогне да развиете дългосрочни навици, които ще ви помогнат да поддържате загубата на тегло с течение на времето.

Трябва ли да следя макросите си, за да кача мускули?

Не е необходимо да следите макросите, за да трупате мускули, въпреки че това може да бъде полезен начин да се уверите, че получавате правилното количество хранителни вещества, за да изградите успешно мускули.

Проследяването на дневния прием на калории и протеини може да ви даде представа за това колко мускулна маса трупате, както и за видовете храни, които ви помагат за това. От съществено значение е да определите кои видове здравословни източници на въглехидрати, мазнини и протеини подхранват най-добре усилията ви за изграждане на мускули. Освен това проследяването на макроприема помага за постоянството - ключов фактор за мускулния растеж.

Докато приемате адекватни количества от всеки макронутриент всеки ден, това увеличава мускулните печалби и същевременно намалява натрупването на мазнини. В крайна сметка последователното проследяване на макросите може да ви даде по-голям контрол върху резултатите от постигането на целите за натрупване на мускулна маса.

Но ако смятате, че проследяването на макросите не е нещо, което би ви помогнало. Вместо това се съсредоточете върху това, че се храните балансирано с висококачествени пълноценни храни и си набавяте достатъчно белтъчини от чисти източници като пилешко и риба, можете да постигнете мускулни печалби и без да следите макросите.

Редовните силови тренировки, съчетани с достатъчна почивка и прием на подходящи макроелементи, ще спомогнат много за развитието на мускулите. В крайна сметка изборът да се следят макросите или не трябва да се основава на това, което работи за начина на живот и целите на всеки отделен човек.