Изчислете макросите си

Въглехидрати

Въглехидратите имат по-лоша репутация, отколкото заслужават, особено от гледна точка на отслабването.
Много диети препоръчват избягване на въглехидратите, доколкото е възможно, за да се постигне успешно отслабване, но това е погрешно, тъй като има както добри, така и лоши въглехидрати, а здравословният прием на въглехидрати е най-добрият начин за получаване на енергия от организма.

Тялото разгражда въглехидратите до глюкоза или кръвна захар, която е основният източник на енергия за тялото и ума.
Въглехидратите са един от трите макронутриента, от които се нуждаем, за да оцелеем, а другите два са мазнини и протеини.

Броят на въглехидратите в диетата или храната не е толкова важен, колкото техният вид.
Например въглехидратите от плодове, ядки, пълнозърнести храни, семена и киноа са много по-добри от лекия хляб, чипса, макаронените изделия и снаксовете.

Нездравословните въглехидрати са тези, които често се срещат в преработените и рафинираните храни, тези въглехидрати се усвояват бързо, което води до колебания в нивата на кръвната захар и може да увеличи риска от сърдечни заболявания и увеличаване на теглото.

Хранителни мазнини

Мазнините имат лоша репутация, която до голяма степен е незаслужена, отчасти защото те са макронутриентът с най-високо съдържание на калории, а някои видове мазнини не са толкова полезни за нас. Но ако можете да се съсредоточите върху премахването на лошите мазнини от диетата си и да ги замените с ненаситени, те са важна част от здравословното хранене.
Съществуват три различни вида мазнини - трансмазнини, наситени мазнини и ненаситени мазнини.

Трансмазнини

Трябва да се избягват колкото е възможно повече, тъй като са най-лошият вид мазнини за здравето, тъй като увеличават лошия холестерол и намаляват добрия холестерол. Диетата с високо съдържание на трансмазнини също така увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и риска от развитие на диабет тип 2.

Наситени мазнини

В продължение на десетилетия наситените мазнини са смятани за потенциално опасни за здравето, но през последните години някои изследвания показват, че те са част от здравословното хранене. Въпреки това, както беше споменато по-горе, тази тема е донякъде противоречива и за да сте на сигурно място, може би е разумно да ограничите приема на наситени мазнини.

Ненаситени мазнини

Известна като добрата мазнина, тя трябва да бъде част от диетата ви, за да живеете здравословно, тъй като може да намали риска от сърдечни заболявания и да понижи холестерола, наред с други неща. Освен това наситените мазнини играят важна роля в осигуряването на енергия за организма и в подпомагането на клетъчния растеж.

Протеин

Колко протеин ми е необходим на ден? каква е нуждата ми от протеин за отслабване и наддаване на тегло? имам ли нужда от повече протеин, когато тренирам? Различават ли се нуждите от протеини при мъжете и жените? Това са въпроси, на които калкулаторът може да ви помогне да отговорите.

Протеините често се наричат градивните елементи на мускулите и са необходими за изграждането на клетките, за производството на ензими и хормони, както и за имунната ни система и антителата. Протеините също така придават структура и стабилност на тъканите.

Богатата на белтъчини храна съдържа много различни видове аминокиселини, осем от които са незаменими за нас, хората, а фактът, че са незаменими, означава, че телата ни не могат да ги произвеждат сами, така че е жизненоважно да си ги набавяме чрез храната.

Протеините са важна част от диетата ви, а в препоръките за хранене на скандинавските страни (NNR 2012) се препоръчва 10-20% от калориите, които приемаме, да са от протеини. Това се равнява на поне 50-70 грама протеини на ден.
Тази цифра обаче може да бъде значително повлияна от вашата житейска ситуация и ниво на активност.

Физическата активност ви кара да изграждате повече мускули, което увеличава белтъчния оборот в мускулите.
Много тежките упражнения, особено спортовете за издръжливост и тренировките с тежести, също водят до увеличаване на разграждането на мускулите и произтичащата от това необходимост от тяхното "възстановяване".
Поради това е особено важно да се консумират протеини, когато се упражнявате.