Kalcule

Ovulationsberegner

Lær at beregne din ægløsningsperiode ved hjælp af en ægløsningsberegner, og følg din menstruationscyklus for at øge dine chancer for at blive gravid.

Hvordan beregner man ægløsning?

Det er nemmere end du tror at beregne dine fertile dage: det eneste du behøver er en god fertilitetsberegner. Ved hjælp af en fertilitetsberegner behøver det ikke længere at være en kedelig proces at beregne dine fertile dage. Du skal blot indtaste data i beregneren, og den vil give nyttige oplysninger om frugtbarhedsvinduer og andre vigtige detaljer.

For at bruge vores beregner skal du blot angive din sædvanlige cykluslængde og datoen for din sidste menstruation. Hvis du indtaster disse oplysninger i beregneren, vil det vise, hvilke dage der er mest sandsynligt, at du vil være frugtbar i din næste cyklus.

Ved at forudsige de frugtbare dage i forvejen kan kvinder bedre forberede sig på befrugtning og har større chance for at få en vellykket graviditet.

Ud over beregnere kan du også være opmærksom på fysiske tegn som f.eks. slimhinde fra livmoderhalsen for at finde de frugtbare dage med endnu større nøjagtighed.

Hvornår er der størst chance for at blive undfanget?

For at blive gravid skal du have ubeskyttet sex i dagene før og på din ægløsningsdag, da ægget kun er frugtbart i op til 24 timer.
Når ægget løsner sig, bliver det fanget af æggelederen og rejser ned til livmoderen. Under denne vandring kan det blive befrugtet af sædceller. Ægget er frugtbart i et halvt til et døgn. Hvis ægget ikke bliver befrugtet, lever det i ca. et døgn.

Hvis du er usikker på præcis, hvornår du har ægløsning, kan det være klogt at have sex hver anden eller tredje dag i løbet af din menstruationscyklus i stedet for at forsøge at finde frem til den præcise ægløsningsdag, og du maksimerer chancerne for, at du har sex præcis på ægløsningsdagen.
Du behøver ikke at have sex hver dag, da sædceller kan overleve i livmoderen i flere dage.

Tegn på, at du har ægløsning

Ægløsning og menstruation hænger sammen, men du kan få din menstruation uden at have ægløsning i ugerne før. For at et æg kan frigives, skal der være tilstrækkeligt høje niveauer af hormonet østrogen i blodet. Ægløsning er ofte mindre hyppig, når en kvinde er i 40'erne.

Ægløsning mærkes og bemærkes gennem tegn og symptomer som smerter og ubehag i underlivet, de kan også have et gennemsigtigt udflåd, og kvinden kan opleve en lille ændring i kropstemperaturen. Nogle kvinder siger, at de kan mærke deres ægløsning. Andre mærker ingen tegn overhovedet på, at det er tid til ægløsning.

Hvornår er du mest frugtbar?

Det kan være af afgørende betydning at vide, hvornår du er mest frugtbar, især hvis du forsøger at blive gravid eller undgå en graviditet.

Generelt set er det bedste tidspunkt for at blive gravid to til tre dage før ægløsning og op til 24 timer efter ægløsningen. I løbet af disse få dage hver måned producerer din krop en stigning i frugtbart slimhinde fra livmoderhalsen, som hjælper sædcellerne med at bevæge sig lettere gennem dine kønsorganer hen mod ægget.

For dem, der ønsker at undgå graviditet, er det desuden vigtigt at huske på, at sædceller kan overleve op til fem dage i frugtbart livmoderhalsslim.

Derfor anbefales det at dyrke sikker sex på alle tidspunkter i din cyklus. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår du er mest frugtbar!

Hvor længe lever et æg, før det dør?

Når ægløsningen finder sted, frigøres et æg fra kvindens æggestok, og det begynder sin rejse ned gennem æggelederen.
Dette æg er kun levedygtigt i ca. 24 timer efter ægløsning, før det dør. I den periode har ægget imidlertid en utrolig mulighed for at blive befrugtet og udvikle sig til et barn, hvis det møder en sædcelle. Efter denne 24-timers periode dør ægget dog i sidste ende, hvis det ikke bliver befrugtet, og det opløses tilbage i kroppen.

Det er utroligt, hvor mange potentielle muligheder der er i et så kort liv.