Ovulationsberegner

Hvordan beregner man ægløsning?

Du kan groft beregne, hvornår din næste ægløsning vil finde sted, ud fra den første dag i din sidste menstruation og den samlede længde af din menstruationscyklus. For de fleste kvinder sker ægløsningen normalt 14 dage før deres næste menstruation.
En kvindes cyklus er styret af hormoner og varer normalt 25 til 32 dage.
Du kan blive gravid ca. seks dage inde i hver cyklus, fem dage før din ægløsning, fordi sædceller kan overleve så længe inde i livmoderen og vente på ægget og den dag, du har ægløsning.

Brug vores ægløsningskalender ovenfor for at se dine frugtbare dage.

Hvornår er der størst chance for at blive undfanget?

For at blive gravid skal du have ubeskyttet sex i dagene før og på din ægløsningsdag, da ægget kun er frugtbart i op til 24 timer.
Når ægget løsner sig, bliver det fanget af æggelederen og rejser ned til livmoderen. Under denne vandring kan det blive befrugtet af sædceller. Ægget er frugtbart i et halvt til et døgn. Hvis ægget ikke bliver befrugtet, lever det i ca. et døgn.

Hvis du er usikker på præcis, hvornår du har ægløsning, kan det være klogt at have sex hver anden eller tredje dag i løbet af din menstruationscyklus i stedet for at forsøge at finde frem til den præcise ægløsningsdag, og du maksimerer chancerne for, at du har sex præcis på ægløsningsdagen.
Du behøver ikke at have sex hver dag, da sædceller kan overleve i livmoderen i flere dage.

Tegn på, at du har ægløsning

Ægløsning og menstruation hænger sammen, men du kan få din menstruation uden at have ægløsning i ugerne før. For at et æg kan frigives, skal der være tilstrækkeligt høje niveauer af hormonet østrogen i blodet. Ægløsning er ofte mindre hyppig, når en kvinde er i 40'erne.

Ægløsning mærkes og bemærkes gennem tegn og symptomer som smerter og ubehag i underlivet, de kan også have et gennemsigtigt udflåd, og kvinden kan opleve en lille ændring i kropstemperaturen. Nogle kvinder siger, at de kan mærke deres ægløsning. Andre mærker ingen tegn overhovedet på, at det er tid til ægløsning.