Proteinberegner

Protein

Hvor meget protein har jeg brug for om dagen? hvad er mit proteinbehov for vægttab og vægtøgning? har jeg brug for mere protein, når jeg træner? Er proteinbehovet forskelligt for mænd og kvinder? Det er spørgsmål, som beregneren kan hjælpe dig med at besvare.

Protein kaldes ofte for musklernes byggesten og er nødvendigt for at opbygge celler og for at fremstille enzymer og hormoner samt for vores immunsystem og antistoffer. Protein giver også vævene struktur og stabilitet.

En proteinrig kost indeholder mange forskellige typer aminosyrer, hvoraf otte er essentielle for os mennesker, og det faktum, at de er essentielle, betyder, at vores krop ikke selv kan danne dem, så det er vigtigt, at vi får dem gennem vores kost.

Protein er en vigtig del af din kost, og de nordiske ernæringsanbefalinger (NNR 2012) anbefaler, at 10-20 % af de kalorier, vi spiser, bør komme fra protein. Det svarer til mindst 50-70 gram protein om dagen.
Dette tal kan dog påvirkes betydeligt af din livssituation og dit aktivitetsniveau.

Fysisk aktivitet får dig til at opbygge flere muskler, hvilket øger proteinomsætningen i musklerne.
Meget hård træning, især udholdenhedssport og styrketræning, fører også til en stigning i muskelnedbrydningen og det deraf følgende behov for muskel-"reparation".
Det er derfor særlig vigtigt at indtage protein, når man træner.

Hvor meget protein har jeg brug for?

Den mængde protein, du har brug for, afhænger af en række faktorer, såsom vægt, køn, alder, livsstil og dagligt kalorieindtag. Hvis du har en mere stillesiddende livsstil, vil dit proteinbehov være betydeligt lavere end hos en mere aktiv person.

Den gennemsnitlige mand indtager ca. 800 kalorier mere om dagen end en kvinde, da det daglige kalorieindtag spiller en stor rolle for hvor meget protein du har brug for, har mænd tendens til at have brug for mere end kvinder.

Idrætsfolk og aktive personer

Hvis du er en person med en mere aktiv livsstil som f.eks. styrkeløftere og langdistanceløbere, har du brug for betydeligt mere protein end en normalt aktiv person.

Mange undersøgelser viser, at et dagligt proteinindtag på omkring 1,4 - 2,5 gram pr. kg kropsvægt er gavnligt for aktive mennesker.

Graviditet og amning

Undersøgelser viser, at gravide kvinder i anden halvdel af graviditeten og ammende kvinder bør indtage næsten dobbelt så meget protein, som de normalt har brug for.

Se nedenstående tabel for at se det anbefalede proteinindtag for forskellige aldersgrupper. Bemærk dog, at tabellen viser, hvad en mere stillesiddende persons proteinbehov er for at opretholde sin nuværende vægt.

Hvis dit mål er enten at tabe eller tage på i vægt, eller hvis din livsstil er mere aktiv end den gennemsnitlige persons, vil dit proteinbehov sandsynligvis være meget højere.

For stillesiddende personer

Alder Mand (gram/kg) Kvinde (gram/kg)
< 1 1.2 1.2
1 - 3 1.05 1.05
4- 8 0.95 0.95
9 - 13 0.95 0.95
14 - 18 0.85 0.85
19 - 30 0.80 0.80
31 - 50 0.80 0.80
51 - 70 0.80 0.80
> 70 0.80 0.80
Graviditet og amning 1.1
Amning 1.3