Kalcule

Калкулатор за ИТМ

Научете как да определите индекса си на телесна маса с нашия лесен за използване калкулатор. Разберете научната основа на този важен показател за вашето здраве.

Какво представлява индексът на телесната маса?

Всеки се интересува от своя индекс на телесна маса (ИТМ). За щастие изчисляването на bmi е сравнително лесно и може да се направи за минути. Това изчисление, което може да се направи онлайн или с помощта на калкулатор, използва теглото и височината ви, за да определи дали сте в рамките на, над или под здравословния диапазон за bmi.

Онлайн калкулаторите за bmi като нашия по-горе улесняват бързото изчисляване на bmi в уюта на дома ви. След като получите стойността на bmi, е важно да вземете предвид възрастта, мускулната маса и всякакви други здравословни проблеми, които могат да изкривят показанията на bmi, когато преценявате дали стойността на bmi е в здравословни граници или не.

Познаването на вашето bmi може дори да ви помогне да планирате здравословен хранителен режим и фитнес процедури, които да са съобразени специално с вас!

Диапазон на ИТМ

BMI Категория
< 15 Много сериозно поднормено тегло
15 - 16 Много ниско тегло
16 - 18.5 Занижено тегло
18.5 - 25 Нормално (здравословно тегло)
25- 30 Наднормено тегло
30 - 35 Затлъстяване клас I (леко затлъстяване)
35 - 40 Затлъстяване клас II (тежко затлъстяване)
> 40 Клас на затлъстяване III (много тежко затлъстяване)

Индекс на телесната маса и неговата надеждност

Индексът на телесната маса (ИТМ) се е превърнал в широко използван показател за определяне на здравословното състояние на човека. Някои експерти обаче оспорват неговата точност като ефективен измерител на благосъстоянието. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията ИТМ не отчита фактори като мускулна маса или индивидуален състав на тялото, което означава, че може да даде фалшиво отрицателни резултати на физически здрави хора. По същия начин той може да не успее да идентифицира хора с опасни нива на телесни мазнини.

Поради тези причини критиците твърдят, че посоченото bmi не трябва да се приема като единствен показател за здравословно тегло при възрастни. Следователно на bmi не трябва да се разчита като на окончателен показател за здравето; вместо това той трябва да се използва в комбинация с други показатели, като обиколка на талията, кръвно налягане и нива на холестерол.

Ако искате да получите по-надежден отговор за теглото си, съветваме ви да се обърнете към лекар, тъй като той най-вероятно ще направи по-индивидуална оценка.

Изчисляване на индекса на телесната маса

Индексът на телесната маса е математическа формула, която разделя височината на човека на квадрата на дължината на тялото му в метри (kg/m2), за да се получи числото на индекса на телесната маса.
Нормалната стойност на ИТМ е между 18,5 и 25. Това показва, че лицето е в рамките на нормалното тегло за своя ръст.