Калкулатор на телесните мазнини

Какъв е идеалният процент телесни мазнини?

Най-общо казано, добрият процент телесни мазнини за жените е между 21 и 35 процента, а за мъжете - от 8 до 24 процента, като възрастта също играе роля.

Отговаря на изискванията за телесна маса. Телесните мазнини включват основни телесни мазнини и мазнини за съхранение. Есенциалните телесни мазнини са основното ниво на мазнини, което се намира в повечето части на тялото. Именно есенциалните телесни мазнини са жизненоважни за нашето благополучие.
Количеството на есенциалните мазнини се различава при мъжете и жените. При мъжете то обикновено е между 2-5%, а при жените - между 10-13%. Тъй като излишните телесни мазнини могат да имат много негативни ефекти върху здравето на човека, твърде ниското ниво на телесните мазнини също може да има отрицателни последици за здравето.

Как се измерва обиколката

За да се изчисли процентът на телесните мазнини по метода на Военноморските сили на САЩ, за мъжете е необходима обиколката на шията и талията, а жените трябва да въведат и обиколката на бедрата.

Отбелязва се Измерете талията хоризонтално около пъпа за мъжете, жените измерват в най-слабата си точка. За да получите надежден резултат, коремът не трябва да е изтеглен навътре.

Измерете обиколката на шията в точка точно под ларинкса. Гледайте право напред. Дръжте ролетката възможно най-близо до хоризонталната точка, колкото е анатомично възможно.

При жените измерете бедрото хоризонтално в най-широката точка.