Kalcule

Калкулатор на телесните мазнини

Открийте процента на телесните си мазнини с помощта на нашия лесен за използване калкулатор. Разберете какво означава процентът на телесните ви мазнини и как да го подобрите.

Как да изчислим процента на телесните си мазнини?

Познаването на процента на телесните мазнини може да бъде полезен инструмент, за да сте сигурни, че сте на прав път към постигането на целите си за здраве и фитнес.

Съществуват няколко начина за изчисляване на телесните мазнини, но може би най-достъпният вариант е да използвате онлайн калкулатор за телесни мазнини. Ако просто въведете пола, телесното си тегло и височината си в нашия калкулатор по-горе, той ще изведе процента телесни мазнини въз основа на тези променливи.

Ако са налични специфични телесни мерки, като талия, шия и скок, те също могат да бъдат въведени за по-точни резултати.

Това е прост, но ефективен начин бързо да получите оценка на процента на телесните си мазнини в уединението на собствения си дом.

Какво представляват телесните мазнини?

Телесните мазнини често са погрешно разбиран компонент на тялото; те се смятат за нещо лошо, докато в действителност са от съществено значение за цялостното здраве.

Телесните мазнини не само изпълняват важна роля за поддържане на телесната температура, но също така съхраняват хранителна енергия в тялото ни и имат структурни функции, които подпомагат движението на тялото.

Количеството на телесните мазнини варира при различните хора поради генетични различия, както и поради други фактори, като възраст или тип тяло. Наличието на твърде много телесни мазнини увеличава риска от негативни последици за здравето, така че е важно да се следят нивата на телесните мазнини и да се проучват тенденциите извънредно, за да се гарантира правилното здраве и да се работи за здравословни нива на телесните мазнини, които могат да помогнат на хората да постигнат желания състав на тялото, както и да постигнат оптимално общо здраве.

Какъв е идеалният процент телесни мазнини?

Организмът със здравословен процент мазнини е от съществено значение за цялостното благосъстояние. Мазнините играят важна роля в състава на тялото - те изолират тялото, осигуряват храна и произвеждат хормони, които ни позволяват да поддържаме здравословно телесно тегло.

Най-общо казано, процент телесни мазнини между 18 и 25 процента се счита за здравословен за повечето мъже, а 25-32 процента - за повечето жени. Тъй като обаче процентът на телесните мазнини може да варира в зависимост от типа на тялото, възрастта и пола, най-добре е да се консултирате с лекар или диетолог, за да определите правилното ниво на телесните мазнини за всеки човек.

Как да намалите телесните мазнини?

Много от нас се стремят да намалят телесните мазнини, за да подобрят здравето си. Един чудесен начин да започнете е да се храните балансирано с прясна, непреработена храна, която включва много протеини, сложни въглехидрати и здравословни мазнини.

Приемането на по-малки ястия през деня, които съдържат богати на хранителни вещества съставки, може да ви помогне да останете сити, като същевременно изгаряте телесните мазнини по-ефективно.

Включването на последователни упражнения в седмичния график също може да бъде полезно; опитайте различни дейности, като упражнения с тежест на тялото, бягане, плуване и тренировки с тежести за цялостна физическа форма.

Освен това е важно да си почивате достатъчно и да практикувате техники за релаксация, като медитация или йога, за да предотвратите стреса, който често може да доведе до нездравословни хранителни навици и увеличаване на теглото.

Как се измерва обиколката

За да се изчисли процентът на телесните мазнини по метода на Военноморските сили на САЩ, за мъжете е необходима обиколката на шията и талията, а жените трябва да въведат и обиколката на бедрата.

Отбелязва се Измерете талията хоризонтално около пъпа за мъжете, жените измерват в най-слабата си точка. За да получите надежден резултат, коремът не трябва да е изтеглен навътре.

Измерете обиколката на шията в точка точно под ларинкса. Гледайте право напред. Дръжте ролетката възможно най-близо до хоризонталната точка, колкото е анатомично възможно.

При жените измерете бедрото хоризонтално в най-широката точка.