ИЗЧИСЛЕТЕ ПРИЕМА НА МАЗНИНИ

Хранителни мазнини

Мазнините имат лоша репутация, която до голяма степен е незаслужена, отчасти защото те са макронутриентът с най-високо съдържание на калории, а някои видове мазнини не са толкова полезни за нас. Но ако можете да се съсредоточите върху премахването на лошите мазнини от диетата си и да ги замените с ненаситени, те са важна част от здравословното хранене.
Съществуват три различни вида мазнини - трансмазнини, наситени мазнини и ненаситени мазнини.

Трансмазнини

Трябва да се избягват колкото е възможно повече, тъй като са най-лошият вид мазнини за здравето, тъй като увеличават лошия холестерол и намаляват добрия холестерол. Диетата с високо съдържание на трансмазнини също така увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и риска от развитие на диабет тип 2.

Наситени мазнини

В продължение на десетилетия наситените мазнини са смятани за потенциално опасни за здравето, но през последните години някои изследвания показват, че те са част от здравословното хранене. Въпреки това, както беше споменато по-горе, тази тема е донякъде противоречива и за да сте на сигурно място, може би е разумно да ограничите приема на наситени мазнини.

Ненаситени мазнини

Известна като добрата мазнина, тя трябва да бъде част от диетата ви, за да живеете здравословно, тъй като може да намали риска от сърдечни заболявания и да понижи холестерола, наред с други неща. Освен това наситените мазнини играят важна роля в осигуряването на енергия за организма и в подпомагането на клетъчния растеж.