Kalória kalkulátor

Tartalom

Kalória

Hány kalóriára van szükségem edzés közben? Mennyi a kalóriaszükségletem a fogyáshoz és a súlygyarapodáshoz? Különbözik-e a kalóriaszükséglet a férfiak és a nők esetében? Ezekre a kérdésekre a kalkulátorunkkal válaszolhat.

A kalóriák nem rosszak, szükségünk van rájuk ahhoz, hogy éljünk és jól érezzük magunkat, az ételek energiatartalmát mérik. Mint a legtöbb dologban az életben, itt is a mértékletesség a legjobb, a túl alacsony kalóriabevitel vagy a túl magas kalóriabevitel végül egészségügyi problémákhoz vezet.

Egy férfinak átlagosan napi 2500 kcal-ra van szüksége az egészséges testsúly fenntartásához, ami egy nőnek körülbelül 2000 kcal/napnak felel meg. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi kalóriára van szükségünk, például az életkor, a nem, a gének, a testsúly és az aktivitási szint.

Mivel egy kalória technikailag megegyezik egy másik kalóriával, egyes élelmiszerek jobbak és tápanyagdúsabbak, mint mások.
Tehát bár a kalóriaszámlálás kifizetődő lehet, legalább annyira fontos lehet, hogy az elfogyasztott ételek minőségére összpontosítson. A magas cukortartalmú élelmiszerek, mint például az üdítőitalok, a fagylalt, az édességek, vagy a magas telített zsírtartalmú élelmiszerek, mint a sajt, a csokoládé, a tejszín, a kolbász és a szalonna kalóriadús élelmiszerek, más néven üres kalóriák, amelyeket kerülni kell. Ehelyett próbáljon meg olyan tápláló ételeket keresni, mint a zöldségek, gyümölcsök, diófélék, bab, hal vagy teljes kiőrlésű gabonafélék.

Mi a célod?

Függetlenül attól, hogy melyik diétát választod, minden a kalóriafogyasztásod és a kalóriabeviteled között dől el. Más szóval, meg kell tanulnod egyensúlyozni, hogy kevesebb kalóriát fogyassz, mint amennyit elégetsz, ha fogyni akarsz, vagy több kalóriát, ha hízni akarsz.

A kalóriabevitel napi körülbelül 500 kalóriával való csökkentése általában heti körülbelül 450 gramm fogyásnak felel meg. Sajnos a fogyás során ritkán veszítünk csak zsírt, hanem a zsír, a víz és a zsírszövet kombinációját.

A testsúly fenntartása

Ha meg akarod tartani a súlyodat, egyensúlyban kell tartanod a kalóriabevitelt és a kalóriafogyasztást.
És ne feledje, hogy ha egy adott napon többet vagy kevesebbet mozog, akkor a kalóriabevitelt is módosítania kell.

A testsúly fenntartása

Bármely fogyókúrás program legfontosabb része az, hogy képes vagy-e követni azt.
A kalóriadeficit eléréséhez egyszerűen csak ki kell találnia, hogy általában mennyi kalóriát visz be, majd csökkentenie kell azt.
A csökkentés történhet akár úgy, hogy több kalóriát égetsz el testmozgás révén, akár úgy, hogy étrendi változtatással.

Rajtad múlik, hogy megtaláld a számodra megfelelő módszert.
Néhány példa, amit a legtöbb ember megtehet a kalóriabevitel csökkentése érdekében: válasszon táplálóbb ételeket, például gyökérzöldségeket, bogyós gyümölcsöket, zöldségeket, halat és hüvelyeseket, és próbálja meg csökkenteni a feldolgozott élelmiszerek mennyiségét, igyon több vizet, sétáljon sokat, és természetesen kerülje az édességeket, chipseket és egyéb nassolnivalókat.

Súlygyarapodás és izomépítés

Ahhoz, hogy súlygyarapodást vagy izomépítést érj el, következetesen több kalóriát kell bevinned, mint amennyire a szervezetednek szüksége van. A szervezeted hetente körülbelül 100-250 gramm izmot képes felépíteni, olyan tényezőktől függően, mint a gének, az életkor, a nem és a táplálkozás. Ha tehát a kalóriatöbblet túl magas, hogy több izmot építsen, fennáll a veszélye, hogy ehelyett több zsírt fog felszedni.

Ne feledje, ahogy telik az idő, és remélhetőleg sikerül a súlygyarapodás, természetesen növelnie kell a kalóriabevitelt, hogy folytassa a súlygyarapodást.

Kalóriaszámlálás

Sokan vannak, akik anélkül is meg tudják tartani egészséges testsúlyukat, hogy valaha is számolnák a kalóriákat, de sokak számára ez fontos eszköz lehet, amikor megpróbálják elérni súlycéljukat, legyen szó akár hízásról, akár fogyásról. A kalóriaszámlálás megtanulásának első lépése, hogy megtudja az ajánlott kalóriabevitelt (használjon kalóriaszámológépet).

Ha már tudja, hogy mennyi kalóriára van szüksége naponta, egyszerűen ideje elkezdeni számolni az összes elfogyasztott élelmiszer kalóriáját. Jó ötlet lehet, ha találsz egy olyan alkalmazást, amely segít ebben.