Kalcule

BMI kalkulátor

Ismerje meg, hogyan becsülheti meg BMI-jét könnyen használható kalkulátorunkkal. Értse meg az egészségének e fontos mérőszáma mögött álló tudományt.

Mi a BMI?

Mindenki kíváncsi a testtömegindexére (BMI). Szerencsére a bmi kiszámítása viszonylag egyszerű és percek alatt elvégezhető. Ez a számítás, amelyet online vagy számológéppel végezhetünk el, a testsúly és a testmagasság alapján határozza meg, hogy a bmi egészséges tartományon belül, fölött vagy alatt van-e az Ön testtömege.

Az olyan online bmi-kalkulátorok, mint a miénk, megkönnyítik a bmi gyors kiszámítását otthonod kényelmében. Ha már megvan a bmi, fontos figyelembe venni az életkort, az izomtömeget és minden egyéb egészségügyi problémát, amelyek torzíthatják a bmi értékét, amikor azt vizsgáljuk, hogy a bmi az egészséges tartományon belül van-e vagy sem.

A bmi-értéked ismerete még abban is segíthet, hogy megtervezd a kifejezetten rád szabott egészséges étrendet és fitneszprogramot!

BMI tartomány

BMI Kategória
< 15 Nagyon súlyosan alultáplált
15 - 16 Nagyon alulsúlyos
16 - 18.5 Alulsúlyos
18.5 - 25 Normál (egészséges testsúly)
25- 30 Túlsúlyos
30 - 35 I. elhízási osztály (enyhe elhízás)
35 - 40 II. elhízási osztály (súlyos elhízás)
> 40 III. elhízási osztály (nagyon súlyos elhízás)

BMI és megbízhatósága

A testtömegindex (BMI) széles körben használt mérőeszközzé vált egy személy egészségi állapotának meghatározására. Néhány szakértő azonban vitatja, hogy a jólét hatékony mérőszámaként mennyire pontos. A Centers for Disease Control and Prevention szerint a BMI nem veszi figyelembe az olyan tényezőket, mint az izomtömeg vagy az egyéni testösszetétel, ami azt jelenti, hogy tévesen negatív értékeket adhat a fizikailag fitt emberek számára. Hasonlóképpen nem képes azonosítani a veszélyes testzsírszinttel rendelkező embereket.

Ezen okok miatt a kritikusok azzal érvelnek, hogy a megadott bmi-értéket nem szabad a felnőttek egészséges testsúlyának kizárólagos mércéjének tekinteni. Következésképpen a bmi-re nem szabad az egészség végleges mutatójaként támaszkodni; ehelyett más mérőszámokkal, például a derékkörfogattal, a vérnyomással és a koleszterinszinttel együtt kell használni.

Ha megbízhatóbb választ szeretne kapni a testsúlyával kapcsolatban, javasoljuk, hogy forduljon orvoshoz, mivel ő valószínűleg személyre szabottabb értékelést fog végezni.

BMI-számítás

A BMI egy olyan matematikai képlet, amely a személy magasságát elosztja a testének méterben kifejezett testhosszának négyzetével (kg/m2), így kapjuk meg a BMI-számot.
A normál BMI 18,5 és 25 között van. Ez azt jelzi, hogy a személy a testmagasságának megfelelő normál súlytartományban van.