BMI kalkulátor

Mi a BMI?

A testtömegindex (BMI) egy olyan mérőszám, amelyet elsősorban a túlsúly és az elhízás meghatározására használnak, és a testsúly és a testmagasság közötti összefüggést használja a csoportba soroláshoz (lásd alább).

BMI tartomány

BMI Kategória
< 15 Nagyon súlyosan alultáplált
15 - 16 Nagyon alulsúlyos
16 - 18.5 Alulsúlyos
18.5 - 25 Normál (egészséges testsúly)
25- 30 Túlsúlyos
30 - 35 I. elhízási osztály (enyhe elhízás)
35 - 40 II. elhízási osztály (súlyos elhízás)
> 40 III. elhízási osztály (nagyon súlyos elhízás)

BMI és megbízhatósága

A BMI nem veszi figyelembe az egyéni tényezőket a BMI kiszámításakor, a leggyakoribb érv a képlet ellen az, hogy nem tesz különbséget az izom és a zsír között.

Az izomnak sokkal nagyobb a sűrűsége, mint a zsírnak, így a nagyon izmos emberek, például az erőemelők és a sportolók egészséges testsúlyúak lehetnek, annak ellenére, hogy a BMI elhízást jelez.

Ha megbízhatóbb választ szeretne kapni a testsúlyáról, azt tanácsoljuk, hogy keressen fel egy orvost, mivel ő valószínűleg sokkal egyénibb értékelést fog végezni.

BMI-számítás

A BMI egy olyan matematikai képlet, amely a személy magasságát elosztja a testének méterben kifejezett testhosszának négyzetével (kg/m2), így kapjuk meg a BMI-számot.
A normál BMI 18,5 és 25 között van. Ez azt jelzi, hogy a személy a testmagasságának megfelelő normál súlytartományban van.