Kalcule

Sovány testtömeg kalkulátor

Fedezze fel a sovány testtömegét könnyen használható kalkulátorunk segítségével. Értse meg, mit jelent a sovány testtömege, és hogyan javíthatja azt.

Hogyan számolhatom ki a sovány testtömegemet?

A sovány testtömeg kiszámítása elengedhetetlen a fitneszcélok eléréséhez. Akár fogyni, akár izmosodni, akár általános egészségi állapotát javítani szeretné, a Lean Body Mass ismerete segíthet reális célokat kitűzni és nyomon követni a fejlődését. A Lean Body Mass mérésére a következő módokat kínáljuk.

  • Körméret mérés: Az egyes testrészek megmérésével kiszámítjuk a testzsírszázalékát az amerikai haditengerészet módszerével, és ennek eredményeként a sovány testtömegét.
  • Testzsírszázalék: Vonja le a testzsírszázalékát a teljes testsúlyából, hogy megkapja a sovány testtömeget. Kiváló módszer, ha már ismered a testzsírszázalékodat.
  • Magasság és súly: Ez a megközelítés a testmagasságot és a testsúlyt használja a testzsírszázalék becsléséhez. Hozzáférhető, de a legkevésbé pontos módon.

Mi a sovány testtömeg?

A sovány testtömeg a testtömeg olyan mértékegysége, amely magában foglalja az izomtömeget, és nem tartalmazza a zsírtömeget. Ez a testben lévő minden tömeg, kivéve a zsírtömeget. A sovány tömeg tartalmazza az izmokat, csontokat, inakat, szerveket és más lényeges összetevőket, amelyeket sokan alábecsülnek, amikor kizárólag a fürdőszobai mérlegükön lévő számra koncentrálnak.

A sovány tömeg döntő szerepet játszik az anyagcserében és a fizikai teljesítményben, ezért fontos a sportolók vagy bárki számára, aki javítani szeretné általános egészségi állapotát. Így a sovány testtömegre való odafigyelés bármely aktív egyén számára fokozott energiaszintet és erőnlétet eredményezhet.

Az izomtömeg előnyei és mellékhatásai

Az izomtömeg megőrzése fontos része az egészség és a fittség megőrzésének, ahogy öregszünk. Azok az emberek, akiknek több izomtömegük van, könnyebben tudják végezni a napi tevékenységeket, mivel az támogatja a vázizmokat, és erős alapot teremt a mozgáshoz.

A nagyobb izomtömeg megelőzheti vagy kezelheti az olyan betegségeket, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek, növelheti a csonttömeget és a csontok erejét, javíthatja az egyensúlyt, jobb tartást biztosíthat, és általában javíthatja az ember általános életminőségét.
Ezért minden korosztály számára rendkívül fontos, hogy az izomtömeget illetően proaktívak legyenek. Nemcsak az esztétika, hanem a jólét érdekében is.

Az izomtömeg fejlesztése és fenntartása segíthet az anyagcsere fokozásában is, így a szervezetnek több energiát biztosít a nap folyamán, és csökkenti a fáradtságot.
A kutatások azt is kimutatták, hogy a nagyobb tömeggel rendelkező emberek általában kevesebb egészségügyi problémával küzdenek, például szívbetegséggel, elhízással, cukorbetegséggel és krónikus ízületi fájdalommal. Bizonyítva az izmok kondícióban tartásának számos előnyét.

A sovány testtömeg ugyanaz, mint az izomtömeg?

A sovány testtömeg egy gyakran használt kifejezés, amely a test tömegére utal, amely nem tartalmazza a zsírtömeget, míg az izomtömeg kifejezetten az izmok tömegére utal. A sovány testtömeg magában foglalhatja az izomtömeget, a víztömeget és az ásványi anyagok tömegét, de a zsírtömeget nem; ezzel szemben az izomtömeg csak az olyan szerves anyagokat tartalmazza, mint a fehérje és a kötőszövet, amelyek az izommozgáshoz szükségesek.

Mind a sovány testtömeg, mind az izomtömeg fontos a BMI-mérések, valamint az általános egészségügyi és fitneszcélok szempontjából. 
Azoknak, akik növelni szeretnék általános erejüket vagy javítani megjelenésüket, inkább az izomtömegük növelésére kell összpontosítaniuk, minthogy csak a sovány testtömegüket próbálják növelni.

Hogyan kell mérni a kerületet

A testzsírszázalék kiszámításához az amerikai haditengerészet módszerével a férfiak esetében a nyak és a derék kerületét is meg kell adni; a nőknél a csípő kerületét is meg kell adni.

Férfiaknál a derekat vízszintesen a köldök körül, nőknél a legvékonyabb ponton mérje. A megbízható eredmény érdekében a hasnak nem szabad befelé húzódnia. 

Mérje meg a nyak kerületét egy ponton, közvetlenül a gége alatt. Nézzen egyenesen előre. Tartsa a mérőszalagot a lehető legközelebb a vízszinteshez, amennyire anatómiailag lehetséges. 

Nők esetében a csípőt vízszintesen mérje meg a legszélesebb ponton.