Sovány testtömeg kalkulátor

Mi az a sovány testtömeg?

A sovány testtömeg a tested teljes súlya, ha nem lenne testzsír. Ez magában foglalja a szerveid, csontjaid, izmaid, véred és bőröd súlyát. Alapvetően, ha a teljes súlyodból levonod a zsírból származó súlyt, megkapod a sovány testtömegedet.

Különösen fontos ismerni az izomtömegedet, ha fogyni próbálsz. A sovány testtömeged megnézésével nyomon követheted, hogy mennyi izmot veszítesz.

Ha tudod, hogyan kell kiszámítani az izomtömegedet, az segít annak eldöntésében is, hogy mennyi zsírt kell leadnod, és hogy ezután mennyi lesz a testzsírszázalékod.
Ennek ismerete segíthet azoknak, akik fogyni szeretnének, hogy fenntartsák a kizárólag zsírból történő fogyásukat. Ha a teljes testtömeged csökkentése mellett is stabilan tudod tartani a sovány testtömegedet, tudni fogod, hogy csak zsírt veszítesz - nem pedig izmot vagy csontsűrűséget, ami gyakran előfordul.

Hogyan kell mérni a kerületet

A testzsírszázalék kiszámításához az amerikai haditengerészet módszerével a férfiak esetében a nyak és a derék kerületét is meg kell adni; a nőknél a csípő kerületét is meg kell adni.

A derekat férfiaknál vízszintesen a köldök körül mérje meg, nőknél a legvékonyabb ponton. A megbízható eredmény érdekében a has nem húzódhat befelé.

A nyak kerületét közvetlenül a gége alatt lévő ponton mérje meg. Nézzen egyenesen előre. Tartsa a mérőszalagot a lehető legközelebb a vízszinteshez, amennyire anatómiailag lehetséges.

Nőknél a csípőt vízszintesen mérje meg a legszélesebb ponton.