SZÁMOLJA KI A ZSÍRBEVITELT

Étrendi zsír

A zsírnak rossz híre van, ami nagyrészt méltatlan, részben azért, mert ez a legnagyobb kalóriatartalmú makrotápanyag, és néhány zsírtípus nem is olyan jó nekünk. De ha arra tudunk összpontosítani, hogy a rossz zsírokat eltávolítsuk az étrendünkből, és telítetlen zsírokkal helyettesítsük őket, akkor ez az egészséges táplálkozás fontos részét képezi.
Háromféle zsírtípus létezik, a transzzsír, a telített zsír és a telítetlen zsír.

Transzzsír

A telített zsírokat amennyire csak lehet, kerülni kell, mivel ez a legrosszabb zsírtípus az egészségre nézve, mivel növeli a rossz koleszterinszintet és csökkenti a jó koleszterinszintet. A transzzsírban gazdag étrend növeli a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Telített zsír

A telített zsírokat évtizedekig potenciálisan veszélyesnek festették le az egészségre, de az utóbbi években egyes kutatások rámutattak arra, hogy az egészséges étrendben is szerepelnek. Azonban, mint fentebb említettük, ez a téma némileg ellentmondásos, és a biztonság kedvéért bölcs dolog lehet a telített zsírok bevitelét visszafogni.

Telítetlen zsír

A jó zsírként ismert zsíroknak az egészséges élethez az étrend részét kell képezniük, mivel többek között csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát és a koleszterinszintet. Emellett a telített zsírok fontos szerepet játszanak a szervezet energiaellátásában és a sejtnövekedés támogatásában.