SZÁMOLJA KI A ZSÍRBEVITELT

Hogyan számolhatom ki a zsírbevitelemet

A zsírbevitel kiszámítása ijesztő feladat lehet, de nem kell, hogy az legyen.

A zsírfogyasztás pontos méréséhez a legegyszerűbb és legkényelmesebb módja egy online zsírkalkulátor használata. Kalkulátorunk figyelembe veszi a napi kalóriaszükségletét, és ez alapján létrehozza az ajánlott napi zsírbevitelt grammokban.

A zsírszükséglet meghatározásának minden találgatását kiküszöböli, és a zsírbevitel nyomon követését gyerekjátékká teszi. Egyszerűen csak adja be a kalkulátorba az életkorát, nemét, súlyát és aktivitási szintjének típusát, és máris indulhat!

Különböző típusú zsírok

A táplálkozásunkban található zsírok többféle zsírt alkotnak. E zsírok közül a transz- és a telített zsírok a legismertebbek arról, hogy nagyobb mértékben károsíthatják egészségünket.

A transzzsírok a hidrogénezésnek nevezett mesterséges eljárással jönnek létre, amelynek során hidrogént adnak a telítetlen zsírmolekulákhoz, hogy azok szobahőmérsékleten szilárddá váljanak.

A telített zsírok viszont folyékony formában veszik fel, amíg el nem érik az alacsony hőmérsékletet, és szilárddá nem válnak.

A transz- és telített zsírok "egészséges" alternatívája a telítetlen zsír, amely a szív- és érrendszerre nézve előnyösnek bizonyult, ha egy olyan kiegyensúlyozott étrend része, amely elsősorban gyümölcsökből, zöldségekből, magas rosttartalmú gabonafélékből, alacsony zsírtartalmú tejtermékekből és sovány fehérjeforrásokból áll.

Miért kell zsírt enni

Az egészséges zsírokat tartalmazó ételek fogyasztása nagyszerű módja lehet az általános jó egészség előmozdításának. Az egészséges zsírokat tartalmazó ételek fogyasztása segít az alapvető vitaminok és ásványi anyagok szállítását a szervezetben, miközben az étkezések között is teltségérzetet és jóllakottságot biztosít.
Az egészséges zsírok csökkentik a gyulladást, segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, és javítják a szervezet tápanyagfelvevő képességét.

Az olyan élelmiszerforrások, mint az olívaolaj, a diófélék, az avokádó és a zsíros halak beépítése nagy szükség van a kiegyensúlyozott étrendhez.

Ha több egészséges zsíros élelmiszert épít be az étrendjébe, hosszú távon jobb általános egészségi állapotot érhet el.

A zsírfogyasztástól kövér leszel?

A zsír rossz hírnévre tett szert, de itt az ideje, hogy tisztázzuk a dolgokat: a zsír nem ellenség, és a zsírfogyasztás nem fog kövéríteni.

Nem minden zsír egyforma. Ahogyan a szénhidrátok és a fehérjék sem egyformák. Igen, a zsírban grammonként több kalória van, mint a szénhidrátokban és a fehérjékben, de ez nem jelenti azt, hogy a zsírfogyasztás kövérít. Sőt, az elfogyasztott zsír valójában segíthet a testsúlyod szabályozásában. A kulcs az, hogy a megfelelő típusú zsírokat válasszuk, és mértékkel fogyasszuk őket.

Valójában a zsír egy alapvető tápanyag, amely segíti a szervezetünk megfelelő működését.Az egészséges zsírokat tartalmazó étrend valóban segíthet a fogyásban és a súly megtartásában.

Az egészséges zsírok, például az olívaolajban, az avokádóban, a diófélékben és a magvakban található zsírok segíthetnek jóllakni, így összességében kevesebbet eszik. Emellett alapvető tápanyagokat is biztosítanak, és az egészségtelen zsírok (például a telített és transzzsírok) helyettesítésekor segíthetnek a koleszterinszint javításában.

Ne feledje, hogy még az egészséges zsírok is magas kalóriatartalmúak, ezért ügyeljen az adagok méretének ellenőrzésére. Tehát ne féljen beiktatni a zsírokat az étrendjébe. Csak arra ügyelj, hogy olyan egészséges zsírokat válasszon, mint az avokádó, az olívaolaj és a diófélék.