Testzsír kalkulátor

Mi az ideális testzsírszázalék?

Általánosságban elmondható, hogy a nőknél a jó testzsírszázalék 21 és 35 százalék között van, a férfiaknál pedig 8 és 24 százalék között, de az életkor is szerepet játszik.

A testzsír magában foglalja az esszenciális testzsírt és a raktározási zsírt. Az esszenciális testzsír a test legtöbb részén megtalálható alapszintű zsír. Az esszenciális zsír az, ami létfontosságú a jólétünkhöz.
Az esszenciális zsír mennyisége különbözik a férfiak és a nők között. A férfiaknál általában 2-5%, a nőknél pedig 10-13% között van. Mivel a felesleges testzsír számos negatív hatással lehet az ember egészségére, a túl alacsony testzsírszint is negatív egészségügyi hatásokkal járhat.

Hogyan kell megmérni a testkörfogatot

A testzsírszázalék kiszámításához az amerikai haditengerészet módszerével a férfiak esetében a nyak és a derék kerületére is szükség van, a nőknél a csípő kerületét is meg kell adni.

A derekat vízszintesen a köldök körül mérje meg férfiaknál, nőknél a legvékonyabb ponton. A megbízható eredmény érdekében a has nem húzódhat befelé.

A nyak kerületét közvetlenül a gége alatt lévő ponton mérje meg. Nézzen egyenesen előre. Tartsa a mérőszalagot a lehető legközelebb a vízszinteshez, amennyire anatómiailag lehetséges.

Nőknél a csípőt vízszintesen mérje meg a legszélesebb ponton.