Ovulációs kalkulátor

Hogyan kell kiszámítani az ovulációt?

Az utolsó menstruációd első napja és a menstruációs ciklusod teljes hossza alapján nagyjából kiszámíthatod, hogy mikor lesz a következő ovulációd. A legtöbb nőnél az ovuláció általában 14 nappal a következő menstruáció előtt következik be.
Egy nő ciklusát a hormonok irányítják, és általában 25-32 napig tart.
Minden ciklusban körülbelül hat nappal a peteérés előtt öt nappal lehet teherbe esni, mivel a spermiumok ennyi ideig tudnak életben maradni a méhben, várva a petesejtre, és a peteérés napján.

Kérjük, használja fenti ovulációs naptárunkat, hogy lássa termékeny napjait.

Mikor van a legnagyobb esélye a fogantatásra?

Ahhoz, hogy teherbe ess, a peteérés előtti napokban és a peteérés napján kell védekezés nélküli szexet folytatnod, mivel a petesejt csak 24 óráig termékeny.
Amikor a petesejt leválik, a petevezeték felfogja, és a méhbe vándorol. Ezen a vándorláson a spermiumok megtermékenyíthetik. A petesejt fél naptól egy napig termékeny. Ha a petesejt nem termékenyül meg, körülbelül egy napig él.

Ha nem tudja pontosan, mikor van peteérése, akkor bölcs dolog lehet, ha a menstruációs ciklusa során két-háromnaponta szexel, ahelyett, hogy megpróbálná pontosan meghatározni az ovuláció napját, és így maximalizálja annak az esélyét, hogy pontosan az ovuláció napján szexeljen.
Nem kell minden nap szexelnie, mivel a spermiumok több napig is életben maradhatnak az anyaméhben.

A peteérés jelei

Az ovuláció és a menstruáció összefügg, de az azt megelőző hetekben peteérés nélkül is lehet menstruációd. Ahhoz, hogy a petesejt felszabaduljon, elég magas ösztrogénhormonszintnek kell lennie a vérben. Az ovuláció gyakran ritkább, ha egy nő a 40-es éveiben jár.

Az ovulációt olyan jelek és tünetek révén érezzük és észleljük, mint az alhasi fájdalom és kellemetlen érzés, előfordulhat, hogy áttetsző folyásuk is van, és a nő enyhe testhőmérséklet-változást tapasztalhat. Egyes nők azt mondják, hogy érzik az ovulációjukat. Mások egyáltalán nem érzik jelét annak, hogy eljött az ovuláció ideje.