Kalkulator ovulacije

Kako izračunati ovulacijo?

Na podlagi prvega dne zadnje menstruacije in skupne dolžine menstruacijskega cikla lahko približno izračunate, kdaj bo nastopila naslednja ovulacija. Pri večini žensk se ovulacija običajno pojavi 14 dni pred naslednjo menstruacijo.
Ženski ciklus uravnavajo hormoni in običajno traja od 25 do 32 dni.
Zanosite lahko približno šest dni v vsakem ciklusu, pet dni pred ovulacijo, ker lahko spermiji tako dolgo preživijo v maternici in čakajo na jajčece, in na dan ovulacije.

Uporabite naš zgornji ovulacijski koledar, da si ogledate svoje plodne dni.

Kdaj je največja možnost za spočetje?

Če želite zanositi, morate imeti nezaščitene spolne odnose v dneh pred in na dan ovulacije, saj je jajčece plodno le do 24 ur.
Ko se jajčece odlušči, ga ujame jajcevod in potuje navzdol v maternico. Med tem potovanjem jo lahko oplodijo spermiji. Jajčece je plodno od pol dneva do enega dneva. Če jajčece ni oplojeno, živi približno en dan.

Če niste prepričani, kdaj točno imate ovulacijo, je morda pametno, da seksate vsake dva do tri dni v celotnem menstrualnem ciklu, namesto da poskušate določiti točen dan ovulacije, in tako povečate možnosti, da boste seksali točno na dan ovulacije.
Ni vam treba seksati vsak dan, saj lahko spermiji v maternici preživijo več dni.

Znaki, da ste v ovulaciji

Ovulacija in menstruacija sta povezani, vendar lahko imate menstruacijo, ne da bi v tednih pred njo imeli ovulacijo. Da se jajčece sprosti, mora biti v krvi dovolj visoka raven hormona estrogena. Ovulacija je pogosto manj pogosta, ko je ženska v 40. letih.

Ovulacijo občutimo in opazimo z znaki in simptomi, kot so bolečine in nelagodje v spodnjem delu trebuha, lahko imajo tudi prosojen izcedek, ženska pa lahko občuti rahlo spremembo telesne temperature. Nekatere ženske pravijo, da lahko občutijo svojo ovulacijo. Druge ne občutijo nobenih znakov, da je čas za ovulacijo.