Kalcule

Kalkulator ovulacije

Naučite se, kako s pomočjo ovulacijskega kalkulatorja izračunati obdobje ovulacije, in spremljajte svoj menstrualni cikel, da povečate svoje možnosti za zanositev.

Kako izračunati ovulacijo?

Izračun plodnih dni je preprostejši, kot si mislite: vse, kar potrebujete, je dober plodni kalkulator. S pomočjo plodnega kalkulatorja izračunavanje plodnih dni ni več dolgočasen postopek. Preprosto vnesite podatke v kalkulator in ta vam bo zagotovil koristne informacije o plodnostnih oknih in drugih pomembnih podrobnostih.

Za uporabo našega kalkulatorja morate le določiti običajno dolžino ciklusa in datum zadnje menstruacije. Če ju vnesete v kalkulator, boste videli, kateri dnevi bodo v naslednjem ciklusu najverjetneje plodni.

Z vnaprejšnjim predvidevanjem plodnih dni se lahko ženske bolje pripravijo na spočetje in imajo več možnosti za uspešno zanositev.

Poleg kalkulatorjev vam lahko pri določanju plodnih dni še bolj natančno pomagajo telesni znaki, kot je sluz materničnega vratu.

Kdaj je največja možnost za spočetje?

Če želite zanositi, morate imeti nezaščitene spolne odnose v dneh pred in na dan ovulacije, saj je jajčece plodno le do 24 ur.
Ko se jajčece odlušči, ga ujame jajcevod in potuje navzdol v maternico. Med tem potovanjem jo lahko oplodijo spermiji. Jajčece je plodno od pol dneva do enega dneva. Če jajčece ni oplojeno, živi približno en dan.

Če niste prepričani, kdaj točno imate ovulacijo, je morda pametno, da seksate vsake dva do tri dni v celotnem menstrualnem ciklu, namesto da poskušate določiti točen dan ovulacije, in tako povečate možnosti, da boste seksali točno na dan ovulacije.
Ni vam treba seksati vsak dan, saj lahko spermiji v maternici preživijo več dni.

Znaki, da ste v ovulaciji

Ovulacija in menstruacija sta povezani, vendar lahko imate menstruacijo, ne da bi v tednih pred njo imeli ovulacijo. Da se jajčece sprosti, mora biti v krvi dovolj visoka raven hormona estrogena. Ovulacija je pogosto manj pogosta, ko je ženska v 40. letih.

Ovulacijo občutimo in opazimo z znaki in simptomi, kot so bolečine in nelagodje v spodnjem delu trebuha, lahko imajo tudi prosojen izcedek, ženska pa lahko občuti rahlo spremembo telesne temperature. Nekatere ženske pravijo, da lahko občutijo svojo ovulacijo. Druge ne občutijo nobenih znakov, da je čas za ovulacijo.

Kdaj ste najbolj plodni?

Zavedanje, kdaj ste najbolj plodni, je lahko ključnega pomena, zlasti če poskušate zanositi ali se izogniti nosečnosti.

Na splošno je najboljši čas za zanositev dva do tri dni pred ovulacijo in do 24 ur po ovulaciji. V teh nekaj dneh vsak mesec vaše telo proizvede več plodne sluzi materničnega vratu, ki pomaga spermijem, da lažje potujejo po vašem reproduktivnem traktu do jajčeca.

Poleg tega je za tiste, ki se želijo izogniti nosečnosti, pomembno upoštevati, da lahko sperma v plodni sluzi materničnega vratu preživi do pet dni.

Zato je priporočljivo, da varen seks prakticirate kadar koli v ciklusu. Zavedanje, kdaj ste najbolj plodni, je ključnega pomena!

Kako dolgo živi jajce, preden umre?

Ob ovulaciji se iz ženskega jajčnika sprosti jajčece, ki začne pot po jajcevodu.
To jajčece je vitalno le približno 24 ur po ovulaciji, preden odmre. V tem času pa ima jajčece neverjetno priložnost, da se oplodi in razvije v otroka, če se sreča s semenčico. Če jajčece ni oplojeno, po teh 24 urah umre in se raztopi nazaj v telo.

Neverjetno je, koliko možnosti je v tako kratkem življenju.