Kalcule

Kalkulator BMI

Naučite se, kako oceniti svoj indeks telesne mase z našim enostavnim kalkulatorjem. Spoznajte znanstveno ozadje tega pomembnega merila vašega zdravja.

Kaj je indeks telesne mase?

Vsakogar zanima, kakšen je njegov indeks telesne mase (ITM). Na srečo je izračun bmi razmeroma enostaven in ga lahko opravite v nekaj minutah. Ta izračun, ki ga lahko opravite na spletu ali s kalkulatorjem, temelji na vaši telesni teži in višini, da ugotovi, ali ste znotraj, nad ali pod zdravim razponom bmi.

Spletni kalkulatorji bmi, kot je naš zgoraj, omogočajo hiter izračun bmi v udobju vašega doma. Ko dobite podatek o bmi, je pomembno, da pri presoji, ali je bmi v zdravih mejah ali ne, upoštevate starost, mišično maso in vse druge zdravstvene težave, ki lahko izkrivljajo podatek o bmi.

Poznavanje vašega bmi vam lahko celo pomaga pri načrtovanju zdrave prehrane in fitnesa, ki sta prilagojena posebej za vas!

Razpon indeksa telesne mase

INDEKS TELESNE MASE Kategorija
< 15 Zelo nizka telesna teža
15 - 16 Zelo nizka telesna teža
16 - 18.5 Premajhna telesna teža
18.5 - 25 Normalna (zdrava teža)
25- 30 Prekomerna telesna teža
30 - 35 Razred debelosti I (blaga debelost)
35 - 40 Razred debelosti II (huda debelost)
> 40 Razred debelosti III (zelo huda debelost)

Indeks telesne mase in njegova zanesljivost

Indeks telesne mase (ITM) je postal splošno uporabljan kazalnik za določanje ravni zdravja posameznika. Vendar pa nekateri strokovnjaki oporekajo njegovi natančnosti kot učinkovitemu merilu dobrega počutja. Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni indeks telesne mase ne upošteva dejavnikov, kot sta mišična masa ali individualna telesna sestava, kar pomeni, da lahko fizično sposobnim ljudem daje lažno negativne rezultate. Prav tako lahko ne prepozna ljudi z nevarno ravnjo telesne maščobe.

Zaradi tega kritiki trdijo, da navedene vrednosti bmi ne bi smeli jemati kot edino merilo zdrave telesne teže pri odraslih. Zato se na bmi ne smemo zanašati kot na dokončni kazalnik zdravja; namesto tega ga je treba uporabljati v kombinaciji z drugimi kazalniki, kot so obseg pasu, krvni tlak in raven holesterola.

Če želite zanesljivejši odgovor o svoji teži, vam svetujemo, da obiščete zdravnika, saj bo najverjetneje podal bolj individualno oceno.

Izračun indeksa telesne mase

ndeks telesne mase je matematična formula, ki višino osebe deli s kvadratom dolžine njenega telesa v metrih (kg/m2) in tako dobi številko indeksa telesne mase.
Normalni indeks telesne mase je med 18,5 in 25. To pomeni, da je oseba v mejah normalne telesne teže za svojo višino.