Kalkulator telesne maščobe

Kakšen je idealen odstotek telesne maščobe?

Na splošno velja, da je dober odstotek telesne maščobe za ženske med 21 in 35 odstotki, za moške pa med 8 in 24 odstotki, pri čemer ima pomembno vlogo tudi starost.

Vendar se lahko telesna teža poveča, če je telesna teža nižja od telesne teže. Telesna maščoba vključuje esencialno telesno maščobo in maščobo za shranjevanje. Esencialna telesna maščoba je osnovna raven maščobe, ki jo najdemo v večini delov telesa. Gre za esencialno telesno maščobo, ki je ključnega pomena za naše dobro počutje.
Količina esencialnih maščob se med moškimi in ženskami razlikuje. Pri moških je običajno med 2 in 5 %, pri ženskah pa med 10 in 13 %. Ker ima lahko prekomerna količina maščob v telesu številne negativne učinke na zdravje posameznika, ima lahko tudi prenizka količina maščob v telesu negativne učinke na zdravje.

Kako izmeriti obseg

Za izračun odstotka telesne maščobe po metodi ameriške mornarice je za moške potreben obseg vratu in pasu, ženske pa morajo vnesti tudi obseg bokov.

Obsežek telesne mase je treba navesti v tabeli. Pri moških izmerite obseg pasu vodoravno okoli popka, pri ženskah izmerite obseg pasu na najbolj vitki točki. Da bi dobili zanesljiv rezultat, trebuh ne sme biti potegnjen navznoter.

Izmerite obseg vratu na točki tik pod grlom. Poglejte naravnost predse. Merilni trak naj bo čim bližje vodoravnemu položaju, kolikor je to anatomsko mogoče.

Pri ženskah izmerite obseg bokov vodoravno na najširši točki.