Kalcule

Kalkulator puste telesne mase

Z našim enostavnim kalkulatorjem ugotovite svojo pusto telesno maso. Razumite, kaj pomeni vaša pusto telesno maso in kako jo izboljšati.

Kako izračunam svojo pusto telesno maso?

Izračun puste telesne mase je bistvenega pomena za dosego vaših fitnes ciljev. Ne glede na to, ali želite shujšati, pridobiti mišice ali izboljšati splošno zdravje, vam poznavanje puste telesne mase lahko pomaga pri postavljanju realističnih ciljev in spremljanju napredka. Ponujamo vam naslednje načine za merjenje puste telesne mase.

  • Merjenje obsega: Z merjenjem določenih delov telesa bomo po metodi ameriške mornarice izračunali odstotek telesne maščobe in posledično vašo pusto telesno maso.
  • Odstotek telesne maščobe: Od skupne telesne teže odštejte odstotek telesne maščobe, da dobite pusto telesno maso. To je odličen način, če že poznate odstotek telesne maščobe.
  • Višina in teža: Pri tem pristopu se za oceno odstotka telesne maščobe uporabljata višina in teža. Dostopen, vendar najmanj natančen način.

Kaj je pusto telesno maso?

Pusta telesna masa je mera mase, ki vključuje mišično maso in izključuje maščobno maso. To je masa vsega v telesu, razen maščobne mase. Pusta masa vsebuje mišice, kosti, kite, organe in druge bistvene sestavine, ki jih mnogi podcenjujejo, ko se osredotočajo izključno na številko na kopalniški tehtnici.

Pusta masa ima ključno vlogo pri presnovi in telesni zmogljivosti, zato je pomembna za športnike in vse, ki želijo izboljšati svoje splošno zdravje. Pozornost na pusto telesno maso lahko izboljša raven energije in poveča moč vsakega aktivnega posameznika.

Prednosti in neželeni učinki mišične mase

Ohranjanje mišične mase je pomemben del ohranjanja zdravja in telesne pripravljenosti v starosti. Ljudje, ki imajo več mišične mase, lažje opravljajo vsakodnevne dejavnosti, saj ta podpira skeletne mišice in ustvarja močno podlago za gibanje.

Z večjo mišično maso lahko preprečimo ali obvladamo bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2 in bolezni srca in ožilja, povečamo kostno maso in moč, izboljšamo ravnotežje, zagotovimo boljšo držo in na splošno izboljšamo splošno kakovost življenja.
Zato je zelo pomembno, da so ljudje vseh starosti proaktivni, ko gre za mišično maso. Ne le zaradi estetike, temveč tudi zaradi dobrega počutja.

Razvoj in ohranjanje mišične mase lahko pripomoreta tudi k boljši presnovi, kar telesu zagotavlja več energije čez dan in zmanjšuje utrujenost.
Raziskave so še pokazale, da imajo ljudje z večjo maso manj zdravstvenih težav, kot so bolezni srca, debelost, sladkorna bolezen in kronične bolečine v sklepih. To dokazuje številne prednosti vzdrževanja mišic v kondiciji.

Ali je pusto telo enako mišični masi?

Pusta telesna masa je izraz, ki se pogosto uporablja za označevanje telesne mase, ki ne vključuje maščobne mase, medtem ko se mišična masa nanaša predvsem na maso mišic. Pusta telesna masa lahko vključuje mišično maso, maso vode in mineralov, vendar ne maščobne mase; nasprotno pa mišična masa vključuje le organske snovi, kot so beljakovine in vezivno tkivo, ki so potrebne za gibanje mišic.

Pri meritvah indeksa telesne mase ter splošnih ciljih glede zdravja in telesne pripravljenosti sta pomembni tako pusto telesno kot tudi mišična masa. 
Ljudje, ki želijo povečati svojo splošno moč ali izboljšati svoj videz, bi se morali osredotočiti na povečanje mišične mase in ne le na povečanje puste telesne mase.

Kako izmeriti obseg

Za izračun odstotka telesne maščobe po metodi ameriške mornarice je pri moških potreben obseg vratu in pasu, pri ženskah pa je treba vnesti tudi obseg bokov.

Pri moških izmerite pas vodoravno okoli popka, pri ženskah pa na najbolj vitki točki. Da bi dobili zanesljiv rezultat, trebuh ne sme biti potegnjen navznoter. 

Izmerite obseg vratu v točki tik pod grlom. Poglejte naravnost predse. Merilni trak naj bo čim bližje vodoravni legi, kolikor je to anatomsko mogoče. 

Pri ženskah izmerite boke vodoravno na najširši točki.