Kalkulator puste telesne mase

Kaj je vitka telesna masa?

Pusta telesna masa je skupna teža vašega telesa, če ne bi imeli telesne maščobe. Vključuje težo vaših organov, kosti, mišic, krvi in kože. V bistvu, če od skupne telesne mase odštejete težo, ki izhaja iz maščob, dobite pusto telesno maso.

Tudi telesna masa je enaka masi telesa. Če poskušate shujšati, je še posebej pomembno, da poznate svojo mišično maso. S pregledom puste telesne mase lahko spremljate, koliko mišic izgubljate.

Če boste znali izračunati svojo mišično maso, se boste lažje odločili tudi o tem, koliko maščobe morate izgubiti in kakšen bo potem vaš odstotek telesne maščobe.
Poznavanje tega lahko pomaga tistim, ki želijo shujšati, da ohranijo izgubo telesne teže samo iz maščob. Če boste lahko ohranili stabilno pusto telesno maso, medtem ko boste zniževali skupno težo, boste vedeli, da izgubljate le maščobe - ne pa tudi mišic ali kostne gostote, kar se pogosto dogaja.

Kako izmeriti obseg

Za izračun odstotka telesne maščobe po metodi ameriške mornarice je za moške potreben obseg vratu in pasu; ženske morajo vnesti tudi obseg bokov.

Obsežek telesne mase je treba določiti tako, da navedete obseg telesne mase. Pri moških izmerite obseg pasu vodoravno okoli popka, pri ženskah izmerite obseg pasu na najbolj vitki točki. Da bi dobili zanesljiv rezultat, trebuh ne sme biti potegnjen navznoter.

Izmerite obseg vratu na točki tik pod grlom. Poglejte naravnost predse. Merilni trak naj bo čim bližje vodoravnemu položaju, kolikor je to anatomsko mogoče.

Pri ženskah izmerite obseg bokov vodoravno na najširši točki.