IZRAČUNAJTE KOLIČINO ZAUŽITIH MAŠČOB.

Prehranske maščobe

Maščobe imajo slab sloves, ki si ga v veliki meri ne zaslužijo, deloma zato, ker so makrohranilo z največ kalorijami, nekatere vrste maščob pa niso tako dobre za nas. Toda če se lahko osredotočite na to, da iz prehrane odstranite slabe maščobe in jih nadomestite z nenasičenimi maščobami, je to pomemben del zdrave prehrane.
Poznamo tri različne vrste maščob, in sicer transmaščobe, nasičene maščobe in nenasičene maščobe.

Trans maščobe

Teh se je treba čim bolj izogibati, saj so najslabša vrsta maščob za vaše zdravje, ker povečujejo raven slabega holesterola in znižujejo raven dobrega holesterola. Prehrana, ki vsebuje veliko transmaščob, povečuje tudi tveganje za bolezni srca in možgansko kap ter tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Nasičene maščobe

Nasičene maščobe so bile desetletja prikazane kot potencialno nevarne za zdravje, vendar v zadnjih letih nekatere raziskave kažejo na njihovo vključitev v zdravo prehrano. Vendar pa je, kot smo že omenili, ta tema nekoliko sporna in za varnost je morda pametno zmanjšati vnos nasičenih maščob.

Nenasičene maščobe

Znane so kot dobre maščobe in morajo biti del vaše prehrane za zdravo življenje, saj lahko med drugim zmanjšajo tveganje za bolezni srca in znižajo holesterol. Poleg tega imajo nasičene maščobe pomembno vlogo pri oskrbi telesa z energijo in podpiranju rasti celic.