Kalcule

Kalkulator prehranskih maščob

S tem kalkulatorjem maščob v prehrani določite, koliko maščob morate zaužiti, da boste dosegli svoje telesne cilje.

Kako izračunam količino zaužitih maščob

Izračun zaužitih maščob je lahko zastrašujoča naloga, vendar to ni potrebno.

Za natančno merjenje porabe maščob je najlažje in najbolj priročno uporabiti spletni kalkulator maščob. Naš kalkulator upošteva vaše dnevne potrebe po kalorijah in na podlagi tega pripravi priporočen dnevni vnos maščob v gramih.

Z njo ni treba ugibati o tem, kakšne so potrebe po maščobah, in je spremljanje vnosa maščob zelo enostavno. V kalkulator preprosto vnesite svojo starost, spol, telesno težo in stopnjo aktivnosti in lahko začnete!

Različne vrste maščob

Maščobe v naši prehrani sestavljajo različne maščobe. Med temi maščobami so najbolj znane trans- in nasičene maščobe, ki lahko škodujejo našemu zdravju.

Transmaščobe nastanejo z umetnim postopkom hidrogeniranja, pri katerem se molekuli nenasičene maščobe doda vodik, da pri sobni temperaturi postane trdna.

Nasičene maščobe pa se do nizke temperature v tekoči obliki spremenijo v trdne snovi.

"Zdrava" alternativa trans- in nasičenim maščobam so nenasičene maščobe, ki so se izkazale za potencialno koristne za srce in ožilje, če so vključene v splošno uravnoteženo prehrano, sestavljeno predvsem iz sadja, zelenjave, žit z veliko vlakninami, mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob in pustih virov beljakovin.

Zakaj bi morali jesti maščobe

Uživanje hrane z zdravimi maščobami je lahko odličen način za splošno dobro zdravje. Uživanje hrane, ki vsebuje zdrave maščobe, pomaga prenašati bistvene vitamine in minerale po telesu, hkrati pa nas med obroki nasiti in nasiti.
Zdrave maščobe tudi zmanjšujejo vnetja, pomagajo zniževati raven holesterola in izboljšujejo sposobnost telesa, da absorbira hranila.

Z vključitvijo živil, kot so oljčno olje, oreščki, avokado in mastne ribe, boste v uravnoteženo prehrano vključili zelo potrebne koristi.

Če boste v svojo prehrano dodali več zdravih maščob, boste dolgoročno uživali v boljšem splošnem zdravju.

Ali boste zaradi uživanja maščob postali debeli?

Maščobe imajo slab sloves, vendar je čas, da to razčistimo. maščobe niso sovražnik in zaradi uživanja maščob ne boste postali debeli.

Vse maščobe niso enake. Tako kot vsi ogljikovi hidrati in vse beljakovine niso enake. Da, maščobe imajo več kalorij na gram kot ogljikovi hidrati in beljakovine, vendar to ne pomeni, da boste zaradi uživanja maščob postali debeli. Pravzaprav lahko maščobe, ki jih uživate, pomagajo nadzorovati vašo telesno težo. Ključno je, da izberete prave vrste maščob in jih uživate v zmernih količinah.

Maščobe so namreč nujno hranilo, ki pomaga telesu pravilno delovati. s prehrano, ki vključuje zdrave maščobe, lahko dejansko izgubite težo in jo obdržite.

Zdrave maščobe, kot so tiste v oljčnem olju, avokadu, oreščkih in semenih, vas lahko nasitijo, tako da pojeste manj. Zagotavljajo tudi bistvena hranila in lahko pomagajo izboljšati raven holesterola, če jih uporabljate namesto nezdravih maščob (kot so nasičene in transmaščobe).

Ne pozabite, da so tudi zdrave maščobe zelo kalorične, zato pazite na velikost porcij. Zato se ne bojte vključiti maščob v svojo prehrano. Pazite le, da izberete zdrave maščobe, kot so avokado, oljčno olje in oreščki.

Izjava o omejitvi odgovornosti

Informacije na tem spletnem mestu so namenjene izključno izobraževanju in se ne smejo obravnavati kot zdravniški nasveti. Namen kalkulatorja prehranskih maščob, ki je na voljo na tem spletnem mestu, je oceniti vaše dnevne potrebe po prehranskih maščobah in kalorijah na podlagi vaših vnesenih podatkov. Vendar je treba upoštevati, da je to le ocena. Vaše potrebe se lahko razlikujejo glede na telesno sestavo, življenjski slog in druge dejavnike.

Ne jamčimo za točnost ali popolnost informacij, ki jih zagotavlja ta kalkulator, in nismo odgovorni za morebitne napake ali opustitve. To spletno mesto in informacije, ki jih zagotavlja kalkulator prehranskih maščob, uporabljate na lastno odgovornost. Priporočamo vam, da se pred bistveno spremembo prehrane ali vadbe posvetujete z usposobljenim zdravstvenim delavcem.

Z uporabo tega spletnega mesta in kalkulatorja prehranskih maščob se strinjate s pogoji te izjave o omejitvi odgovornosti. Če se s temi pogoji ne strinjate, tega spletnega mesta ali kalkulatorja prehranskih maščob ne smete uporabljati.