Izračunajte datum rojstva

Kako izračunam datum poroda?

Izračun datuma poroda je pomemben za bodoče starše, da so pripravljeni na prihod otroka.

Na voljo je veliko možnosti. Nosečnice lahko uporabijo spletni kalkulator ali pa se posvetujejo s svojim porodničarjem in ginekologom, da dobijo najbolj natančen odgovor. Za lažjo odločitev je na voljo naš zgornji kalkulator, ki vam pomaga pri načrtovanju in ocenjevanju, kdaj lahko pride dojenček na svet. Preprosto vnesite prvi dan zadnje menstruacije in dobili boste okvirni datum poroda za vašo nosečnost.

S temi informacijami lahko začnete načrtovati veliki dan in pripravljati dom z vsemi potrebnimi potrebščinami.

Izračun datuma poroda se morda sprva zdi težaven, vendar so na srečo na voljo orodja za izračun, s katerimi je izračun hiter in enostaven!

Ali se lahko datum poroda spremeni?

Nosečnost je lahko vznemirljiv, vendar nepredvidljiv čas. V mnogih primerih nosečnost poteka normalno in datum poroda ostane nespremenjen. Če pa nosečnost zaradi zdravstvenega stanja ali drugih dejavnikov ne poteka po pričakovanjih, bo morda treba datum poroda ustrezno prilagoditi.

Ženske morajo med nosečnostjo redno komunicirati s svojim zdravnikom, da lahko čim prej sporočijo morebitne spremembe predvidenega datuma poroda.
Redna komunikacija z zdravnikom bo nosečnicam pomagala zagotoviti, da bodo sproti obveščene o vseh spremembah v časovnem načrtu nosečnosti.

Kljub temu, da je to datum, ki ga določi zdravnik, se lahko datumi nosečnosti vedno spremenijo.

V povprečju se otrok običajno rodi od dva do štiri tedne po prvotno določenem roku poroda. To nihanje je običajno posledica dejavnikov, na katere nimamo vpliva, kot so zdravje ploda in rast ali dozorevanje nosečnosti - kar pomeni, da lahko vaš mali kupček veselja izbere, kdaj je pripravljen na svoj prihod!

Kaj se zgodi, če zamudite rok poroda?

Prekoračitev datuma nosečnosti je lahko živčna izkušnja. Dojenčki pridejo na svet, ko so pripravljeni, vendar običajno ne več kot dva tedna po roku nosečnosti.

Mnoge bodoče matere skrbi možnost, da bi se porod prevesil v tretje trimesečje, vendar to običajno ni potrebno.

Vaš porodničar se bo z vami pogovoril o možnostih za sprožitev poroda, če bo to potrebno iz zdravstvenih razlogov ali če čakanje ni varno za mater ali otroka. Navsezadnje nekaj dodatnih dni po datumu poroda ni razlog za zaskrbljenost in ne bi smelo povzročiti prevelikih nevšečnosti ali nevarnosti niti vam niti vašemu otroku.