Kako natančno štejete kalorije

Dolga plošča s hrano

Izračunavanje dnevnih potreb po kalorijah je pomemben korak pri vzdrževanju zdrave prehrane in doseganju ciljev glede telesne pripravljenosti. Ne glede na to, ali želite shujšati, pridobiti mišice ali preprosto ohraniti svojo trenutno težo, je razumevanje, koliko kalorij morate zaužiti vsak dan, bistvenega pomena. V tem članku bomo pojasnili različne metode, ki jih lahko uporabite za izračun kalorij, in podali nasvete za doseganje uravnotežene prehrane.

Kako izračunam svojo potrebo po kalorijah?

Za izračun dnevnih potreb po kalorijah lahko uporabite več metod. Dve priljubljeni metodi sta enačba Harris-Benedict in enačba Mifflin-St Jeor. Obe enačbi upoštevata vašo starost, spol, telesno težo in višino ter tako ocenita število kalorij, ki jih morate zaužiti vsak dan, da ohranite svojo trenutno telesno težo. Najlažje pa bi bilo za izračun kalorij uporabiti kalkulator za izračun kalorij.

Kako izračunam, koliko kalorij zaužijem?

Za izračun števila kalorij, ki jih zaužijete vsak dan, morate spremljati živila, ki jih jeste, in njihovo kalorično vrednost. To lahko storite tako, da uporabite aplikacijo ali spletno stran za sledenje kalorijam. Ta orodja vam omogočajo, da vnesete živila, ki jih jeste, in velikost njihovih porcij, nato pa bodo izračunala skupno število zaužitih kalorij. Preverite lahko tudi hranilno etiketo na živilih, ki jih uživate, da boste vedeli, kolikšna je njihova vsebnost kalorij. Štetje kalorij je pomembno za spremljanje prehrane in doseganje ciljev.

Kako štejete kalorije za začetnike?

Za začetnike je pomembno, da začnete z osnovnim razumevanjem, koliko kalorij morate zaužiti vsak dan, da ohranite svojo trenutno težo. Uporabite eno od zgoraj navedenih metod. Ko imate te informacije, lahko začnete spremljati število kalorij, ki jih zaužijete vsak dan, s pomočjo aplikacije ali spletne strani za sledenje kalorijam ali s preverjanjem označbe hranilne vrednosti živil, ki jih jeste. Pomembno je, da ste dosledni in da spremljate vsa živila in pijače, ki jih zaužijete.

Kako izračunam kalorije za hujšanje?

Če želite shujšati, morate ustvariti kalorični primanjkljaj, tako da zaužijete manj kalorij, kot jih porabite. Za izračun števila kalorij, ki jih morate zaužiti za hujšanje, lahko uporabite naš kalkulator kalorij. Spletni kalkulatorji vam omogočajo, da vnesete svoj cilj izgube telesne teže, in izračunajo število kalorij, ki jih morate zaužiti vsak dan, da ta cilj dosežete. Pomembno je opozoriti, da je treba hujšanje izvajati postopoma in pod vodstvom strokovnjaka. Ne pozabite, da morate, če želite shujšati, zaužiti manj kalorij, kot jih vaše telo potrebuje.

Usposabljanje in prehrana

Pri treningu in dvigovanju uteži je pomembno, da ste pozorni na vnos kalorij. Če želite pridobiti mišice, boste morali za rast mišic verjetno zaužiti več kalorij, kot jih dnevno porabite. To je znano kot kalorični presežek. Če želite shujšati, boste morali ustvariti kalorični primanjkljaj, tako da boste vsak dan zaužili manj kalorij, kot jih porabite.

Pomembno je opozoriti, da se med zmanjševanjem ali povečevanjem telesne mase vaše potrebe po kalorijah spremenijo. V fazi zmanjševanja telesne mase boste verjetno morali zaužiti manj kalorij, kot jih porabite, da bi izgubili težo. V fazi pridobivanja telesne mase boste morali zaužiti več kalorij, kot jih porabite, da bi pridobili mišice.

Pri štetju kalorij in doseganju ciljev telesne pripravljenosti se je treba zavedati, da je ključnega pomena doslednost. Ne glede na to, ali želite shujšati, pridobiti mišice ali ohraniti svojo trenutno težo, je pomembno, da spremljate vnos kalorij in se prepričate, da vsak dan zaužijete pravo količino kalorij. S pravo prehrano in načrtom vadbe boste na dobri poti k doseganju svojih kondicijskih ciljev.

Napisal Elizabeth Liezel Elizabeth Liezel je osebna trenerka in inštruktorica fitnesa z doktoratom iz človeške zmogljivosti na državni univerzi Middle Tennessee.

Sorodni članki