Kalcule

Kalkylator för ägglossning

Lär dig hur du beräknar din ägglossningsperiod med hjälp av en ägglossningskalkylator och följ din menstruationscykel för att öka dina chanser att bli gravid.

Hur beräknar man ägglossning?

Det är enklare än du tror att beräkna dina fertila dagar: allt du behöver är en bra fertilitetsberäknare. Med hjälp av en fertil kalkylator behöver det inte längre vara en tråkig process att beräkna dina fertila dagar. Det är bara att mata in data i kalkylatorn och den kommer att ge användbar information om fertilitetsfönster och andra viktiga detaljer.

För att använda vår kalkylator behöver du bara ange din vanliga cykellängd och datumet för din senaste menstruation. Om du matar in dessa uppgifter i kalkylatorn visas vilka dagar som är mest troliga att vara fertila under din nästa cykel.

Genom att förutse de fertila dagarna i förväg kan kvinnor förbereda sig bättre inför befruktningen och har större chans att bli gravid.

Förutom kalkylatorer kan du även vara uppmärksam på fysiska tecken som slem från livmoderhalsen, vilket kan hjälpa dig att hitta de fertila dagarna med ännu större precision.

När är chansen till befruktning som störst?

För att bli gravid bör du ha oskyddat sex dagarna före och på din ägglossningsdag eftersom ägget bara är fertilt i upp till 24 timmar.
När ägget lossnar fångas det upp av äggledaren och färdas ner till livmodern. Under denna vandring kan det befruktas av spermier. Ägget är fruktbart i en halv till en hel dag. Om ägget inte befruktas lever det i ungefär ett dygn.

Om du är osäker på exakt när du har ägglossning kan det vara klokt att ha sex varannan till var tredje dag under hela menstruationscykeln i stället för att försöka fastställa den exakta ägglossningsdagen och du maximerar chanserna att du har sex just på ägglossningsdagen.
Du behöver inte ha sex varje dag eftersom spermier kan överleva i livmodern i flera dagar.

Tecken på att du har ägglossning

Ägglossning och menstruation hänger ihop, men du kan få din menstruation utan att ha ägglossning veckorna innan. För att ett ägg ska frigöras måste det finnas tillräckligt höga nivåer av hormonet östrogen i blodet. Ovulationen är ofta mindre frekvent när en kvinna är i 40-årsåldern.

Ägglossning känns och märks genom tecken och symtom som smärta och obehag i underlivet, de kan också ha en genomskinlig flytning och kvinnan kan uppleva en liten förändring i kroppstemperaturen. Vissa kvinnor säger att de kan känna sin ägglossning. Andra känner inga tecken alls på att det är dags för ägglossning.

När är du mest fertil?

Att veta när du är mest fertil kan vara mycket viktigt, särskilt om du försöker bli gravid eller undvika en graviditet.

Generellt sett är den bästa tiden för att bli gravid två till tre dagar före ägglossningen och upp till 24 timmar efter ägglossningen. Under dessa handfull dagar varje månad producerar din kropp en ökning av fertilt slem från livmoderhalsen, vilket hjälper spermier att lättare färdas genom dina könsorgan till ägget.

För dem som vill undvika graviditet är det dessutom viktigt att tänka på att spermier kan överleva upp till fem dagar i fertilt slem från livmoderhalsen.

Därför är det rekommenderat att ha säkert sex när som helst under din cykel. Att vara medveten om när du är mest fertil är nyckeln!

Hur länge lever ett ägg innan det dör?

När ägglossningen inträffar frigörs ett ägg från kvinnans äggstock och börjar sin resa ner i äggledaren.
Ägget är bara livsdugligt i cirka 24 timmar efter ägglossningen innan det dör. Under den tiden har ägget dock en otrolig möjlighet att befruktas och utvecklas till ett barn om det möter en spermiecell. Efter denna 24-timmarsperiod dör dock ägget så småningom, om det inte befruktas, och löses upp tillbaka i kroppen.

Det är otroligt hur mycket potentiella möjligheter det finns i ett så kort liv.