Kalkylator för ägglossning

Hur beräknar man ägglossning?

Du kan grovt beräkna när din nästa ägglossning kommer att inträffa baserat på den första dagen av din senaste menstruation och den totala längden på din menstruationscykel. För de flesta kvinnor inträffar ägglossningen vanligtvis 14 dagar före nästa menstruation.
En kvinnas cykel styrs av hormoner och varar vanligtvis 25 till 32 dagar.
Du kan bli gravid ungefär sex dagar i varje cykel, fem dagar före din ägglossning eftersom spermier kan överleva så länge i livmodern i väntan på ägget och den dag du har ägglossning.

Använd vår ägglossningskalender ovan för att se dina fertila dagar.

När är chansen till befruktning som störst?

För att bli gravid bör du ha oskyddat sex dagarna före och på din ägglossningsdag eftersom ägget bara är fertilt i upp till 24 timmar.
När ägget lossnar fångas det upp av äggledaren och färdas ner till livmodern. Under denna vandring kan det befruktas av spermier. Ägget är fruktbart i en halv till en hel dag. Om ägget inte befruktas lever det i ungefär ett dygn.

Om du är osäker på exakt när du har ägglossning kan det vara klokt att ha sex varannan till var tredje dag under hela menstruationscykeln i stället för att försöka fastställa den exakta ägglossningsdagen och du maximerar chanserna att du har sex just på ägglossningsdagen.
Du behöver inte ha sex varje dag eftersom spermier kan överleva i livmodern i flera dagar.

Tecken på att du har ägglossning

Ägglossning och menstruation hänger ihop, men du kan få din menstruation utan att ha ägglossning veckorna innan. För att ett ägg ska frigöras måste det finnas tillräckligt höga nivåer av hormonet östrogen i blodet. Ovulationen är ofta mindre frekvent när en kvinna är i 40-årsåldern.

Ägglossning känns och märks genom tecken och symtom som smärta och obehag i underlivet, de kan också ha en genomskinlig flytning och kvinnan kan uppleva en liten förändring i kroppstemperaturen. Vissa kvinnor säger att de kan känna sin ägglossning. Andra känner inga tecken alls på att det är dags för ägglossning.