Beräkna förlossningsdatum

Hur beräknar jag mitt förfallodatum?

Det är viktigt för blivande föräldrar att beräkna förfallodatumet för att vara förberedda på barnets ankomst.

Det finns många alternativ. Gravida kvinnor kan använda en kalkylator på nätet eller rådgöra med sin förlossningsläkare och gynekolog för att få det mest exakta svaret. För att göra det enkelt finns vår kalkylator ovan för att hjälpa till att planera och uppskatta när barnet kan komma. Ange helt enkelt den första dagen i din senaste menstruationsperiod så får du ett ungefärligt förfallodatum för din graviditet.

Med denna information kan du börja planera för den stora dagen och förbereda ditt hem med alla nödvändiga förnödenheter.

Att beräkna ett förfallodatum kan verka svårt till en början, men som tur är finns det kalkylatorer som gör det snabbt och enkelt!

Kan mitt förfallodatum ändras?

Graviditet kan vara en spännande men oförutsägbar tid. I många fall går graviditeten normalt framåt och förfallodagen förblir oförändrad. Men om graviditeten inte går som förväntat på grund av hälsotillstånd eller andra faktorer kan förfallodatumet behöva justeras i enlighet med detta.

Kvinnor bör ha regelbunden kontakt med sin läkare under hela graviditeten så att eventuella ändringar av det beräknade förlossningsdatumet kan meddelas så snart som möjligt.
Regelbunden kommunikation med läkaren hjälper till att se till att gravida kvinnor hålls uppdaterade om eventuella ändringar i graviditetens tidtabell.

Trots att det är ett fast datum som en läkare har kommit överens om, kan graviditetens förfallodatum alltid ändras.

I genomsnitt föds ett barn vanligtvis mellan två och fyra veckor efter det ursprungliga förfallodatumet. Denna variation beror i allmänhet på faktorer utanför ens egen kontroll, såsom fostrets hälsa och tillväxten eller mognaden av själva graviditeten - vilket innebär att din lilla glädjekälla kan välja när han eller hon är redo att göra sin ankomst!

Vad händer om du överskrider ditt förfallodatum?

Att överskrida ditt förfallodatum kan vara en nervpirrande upplevelse. Barnen kommer när de är redo, men vanligtvis inte mer än två veckor efter graviditetens förfallodag.

Många blivande mödrar oroar sig för att förlossningen kan komma att skjutas in i den tredje trimestern, men det är oftast inte nödvändigt.

Din förlossningsläkare kommer att diskutera dina möjligheter att sätta igång förlossningen om det blir nödvändigt av medicinska skäl eller om det inte är säkert för mamman eller barnet att vänta. I slutändan är några extra dagar efter graviditetens förfallodatum inget att oroa sig för och bör inte orsaka alltför mycket olägenheter eller fara för vare sig dig eller ditt barn.