Kalcule

Beräkna födelsedatum

Beräkna exakt ditt barns förlossningsdatum med vår graviditetskalkylator

Hur beräknar jag mitt barns förlossningsdatum?

Det finns många alternativ. Gravida kvinnor kan använda en kalkylator på nätet eller rådgöra med sin förlossningsläkare och gynekolog för att få det mest exakta svaret. Vår kalkylator ovan är tillgänglig för att hjälpa till att planera och uppskatta när barnet kan komma. Ange den första dagen i din senaste menstruationsperiod så får du ett ungefärligt förlossningsdatum för din graviditet.

Med denna information kan du börja planera för den stora dagen och förbereda ditt hem med alla nödvändiga förnödenheter. Att beräkna barnets förlossningsdatum kan verka svårt till en början. Men som tur är finns det kalkylatorverktyg som gör det snabbt och enkelt!

Kan mitt barns förlossningsdatum ändras?

Graviditet kan vara en spännande men oförutsägbar tid. I många fall går graviditeten framåt och förlossningsdatumet förblir oförändrat. Men anta att graviditeten inte går som förväntat på grund av hälsotillstånd eller andra faktorer. I det fallet kan förlossningsdatumet behöva justeras i enlighet med detta.

Kvinnor bör kontakta sin läkare regelbundet under graviditeten så att eventuella ändringar av det beräknade förlossningsdatumet kan meddelas så snart som möjligt.
Regelbunden kommunikation med läkaren hjälper till att se till att gravida kvinnor hålls uppdaterade om eventuella ändringar i graviditetens tidtabell.

Trots att det är ett fast datum som en läkare har kommit överens om kan barnets födelsedatum alltid ändras.

Ett barn föds vanligtvis mellan två och fyra veckor efter det ursprungliga förfallodatumet. Denna variation beror i allmänhet på faktorer utanför ens kontroll, såsom fostrets hälsa och tillväxt eller mognad under graviditeten - vilket innebär att din lilla glädjekälla kan välja när den är redo att anlända!

Vad händer om du överskrider ditt barns förlossningsdatum?

Det kan vara en nervpirrande upplevelse att överskrida ditt förlossningsdatum under graviditeten. Barnen kommer när de är redo, men vanligtvis inte mer än två veckor efter graviditetens förlossningsdatum.

Många blivande mödrar oroar sig för att förlossningen kan komma att skjutas in i den tredje trimestern, men det är oftast inte nödvändigt.

Din förlossningsläkare kommer att diskutera dina möjligheter att sätta igång förlossningen om det blir nödvändigt av medicinska skäl eller om det inte är säkert för mamman eller barnet att vänta. I slutändan är några extra dagar efter graviditetens förlossningsdatum inget att oroa sig för och bör inte orsaka alltför mycket besvär eller fara för dig eller ditt barn.