Kaloriräknare

Innehåll

Kalorier

Hur många kalorier behöver jag när jag tränar? Vad är mitt kaloribehov vid viktnedgång och viktökning? Skiljer sig kaloribehovet för män och kvinnor? Detta är frågor du kan få svar på med vår kalkylator.

Kalorier är inte dåligt utan något vi behöver för att leva och må bra, det är ett mått på matens energiinnehåll. Som med det mesta här i livet så är lagom bäst, ett för lågt kaloriintag eller ett för högt kaloriintag kommer till slut leda till hälsoproblem.

I genomsnitt så behöver en man 2500 kcal om dagen för att bibehålla en hälsosam vikt motsvarande en kvinnans ca 2000 kcal/dag. Det är flera faktorer som påverkar hur mycket kalorier just du behöver, tex ålder, kön, gener, vikt och aktivitetsnivå.

Då en kalori tekniskt sett är lika med en annan kalori så är visa livsmedel bättre och mer näringstät än andra.
Så medans det kan vara lönsamt att räkna kalorier så kan det vara precis lika viktigt att fokusera på kvaliteten på den mat du äter. Mat rik på socker som t.ex läsk, glass, godis eller mat med mycket mättat fett som ost, choklad, grädde, korv och bacon är kalorität mat, även kallat tomma kalorier, något som bör undvikas. Försök istället hitta mat som är näringsrik exempelvis grönsaker, frukt, nöter, bönor, fish eller fullkorn.

Vad är ditt mål?

Oavsett vilket av alla dieter som du väljer så handlar allt i slutändan om din kaloriförbrukning kontra ditt kaloriintag. Med andra ord så måste du lära dig att balansera äta färre kalorier än du förbränner om du vill gå ner i vikt eller fler kalorier om du vill gå upp i vikt.

Att minska sitt kaloriintag med ca 500 kalorier om dagen brukar motsvara en viktminskning med ca 450gram i veckan. Tyvärr så är det sällan endast fett som försvinner vid en viktnedgång utan en kombination av fet, vatten och mager vävnad.

Behåll vikt

Om du vill bibehålla din vikt så måste du balansera din kaloriförbrukning och ditt kaloriintag.
Och kom ihåg att om du är mer eller mindre aktiv någon dag som måste du anpassa ditt kaloriintag.

Behåll vikt

Den viktigaste delen av alla viktminskningsprogram är din förmåga av följa det.
För att uppnå ett kaloriunderskott behöver du helt enkelt räkna ut hur många kalorier du bruka ta in och sedan minska det.
Minskningen kan ske antingen genom att du förbränner mer kalorier genom träning eller en diet förändring.

Det är upp till dig att hitta ett sett som funkar för dig.
Några exempel som de flesta kan göra för att minska sin kaloriintag är att välja mer näringsrik mat som rotfrukter, bär, grönsaker, fisk och baljväxter och försöka minska mängden processad mat du äter, drick mer vatten, ta en promenad och såklart undvik godis, chips och andra snacks.

Viktökning & bygga muskler

För att uppnå en viktökning eller bygga muskler så behöver du konsekvent tillföra fler kalorier än vad din kropp behöver. Din kropp kan bygga runt 100-250gram muskler i veckan, beroende på faktorer som gener, ålder, kön och kost. Så om ditt kaloriöverskott är för stort i ett försök att bygga mer muskler så finns det en risk för att du istället främst lägger på dig mer fett.

Kom ihåg när tiden går och du förhoppningsvis lyckas med din viktökning så måste du givetvis öka ditt kaloriintag för att fortsätta din viktökning.

Räkna kalorier

Det finns många personer som kan bibehålla en hälsosam vikt utan att någonsin räkna kalorier, men för många andra så kan det vara ett viktigt redskap när man försöker nå sitt viktmål vare sig det handlar om att gå upp eller ner i vikt. Det första steget för att lära sig att räkna kalorier är att ta reda på sitt rekommenderade kaloriintag (använd gärna får kalkyl).

När du vet hur många kalorier du behöver per dag så är det helt enkelt dags att börja räkna kalorierna i all mat du konsumera. En bra ide kan vara att hitta en app som kan hjälpa dig med detta.