Calorieen rekenmachine

Inhoud

Calorieën

Hoeveel calorieën heb ik nodig als ik sport? Wat zijn mijn caloriebehoeften voor gewichtsverlies en gewichtstoename? Zijn caloriebehoeften verschillend voor mannen en vrouwen? Dit zijn vragen die je kunt beantwoorden met onze calculator.

Calorieën zijn niet slecht, ze zijn iets wat we nodig hebben om te leven en ons goed te voelen, ze zijn een maat voor de energie-inhoud van voedsel. Zoals met de meeste dingen in het leven, is matiging het beste, een te lage calorie-inname of een te hoge calorie-inname zal uiteindelijk leiden tot gezondheidsproblemen.

Gemiddeld heeft een man 2500 kcal per dag nodig om op een gezond gewicht te blijven, wat voor een vrouw neerkomt op ongeveer 2000 kcal per dag. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op hoeveel calorieën je nodig hebt, zoals leeftijd, geslacht, genen, gewicht en activiteitsniveau.

Aangezien de ene calorie technisch gelijk is aan de andere calorie, zijn sommige voedingsmiddelen beter en nutriëntrijker dan andere.
Dus hoewel het tellen van calorieën winstgevend kan zijn, kan het net zo belangrijk zijn om je te richten op de kwaliteit van het voedsel dat je eet. Voedingsmiddelen met veel suiker, zoals frisdranken, ijs, snoep of voedingsmiddelen met veel verzadigd vet, zoals kaas, chocolade, room, worstjes en spek, zijn calorierijk voedsel, ook wel lege calorieën genoemd, dat moet worden vermeden. Probeer in plaats daarvan voedingsmiddelen te vinden die voedzaam zijn, zoals groenten, fruit, noten, bonen, vis of volle granen.

Wat is je doel?

Welke van de diëten je ook kiest, het komt allemaal neer op je calorieverbruik versus je calorie-inname. Met andere woorden, je moet leren de balans te vinden tussen minder calorieën eten dan je verbrandt als je wilt afvallen of meer calorieën eten als je wilt aankomen.

Het verminderen van je calorie-inname met ongeveer 500 calorieën per dag staat meestal gelijk aan het verliezen van ongeveer 450 gram per week. Helaas is het zelden alleen vet dat verloren gaat als je afvalt, maar een combinatie van vet, water en mager weefsel.

Gewicht behouden

Als u uw gewicht wilt handhaven, moet u uw calorie-inname en calorieverbruik in evenwicht houden.
En vergeet niet dat als je op een bepaalde dag meer of minder actief bent, je je calorie-inname moet aanpassen.

Gewicht behouden

Het belangrijkste onderdeel van elk afslankprogramma is uw vermogen om het te volgen.
Om een calorietekort te bereiken, hoeft u alleen maar uit te zoeken hoeveel calorieën u normaal binnenkrijgt en dit vervolgens verminderen.
De vermindering kan gebeuren door meer calorieën te verbranden door middel van lichaamsbeweging of door het dieet te veranderen.

Het is aan jou om een manier te vinden die voor jou werkt.
Enkele voorbeelden die de meeste mensen kunnen doen om hun calorie-inname te verminderen, zijn kiezen voor voedzamer voedsel zoals wortelgroenten, bessen, groenten, vis en peulvruchten en proberen de hoeveelheid verwerkt voedsel die je eet te verminderen, meer water drinken, een wandeling maken en natuurlijk snoep, chips en andere snacks vermijden.

Gewichtstoename & spieropbouw

Om aan te komen of spieren op te bouwen, moet u consequent meer calorieën aanvoeren dan uw lichaam nodig heeft. Uw lichaam kan ongeveer 100-250 gram spieren per week opbouwen, afhankelijk van factoren zoals genen, leeftijd, geslacht en dieet. Dus als uw calorieoverschot te hoog is in een poging om meer spieren op te bouwen, bestaat het risico dat u in plaats daarvan meer vet aanzet.

Vergeet niet dat naarmate de tijd verstrijkt en u hopelijk slaagt in uw gewichtstoename, u natuurlijk uw calorie-inname zult moeten verhogen om uw gewichtstoename voort te zetten.

Calorieën tellen

Er zijn veel mensen die een gezond gewicht kunnen behouden zonder ooit calorieën te tellen, maar voor veel anderen kan het een belangrijk hulpmiddel zijn bij het bereiken van hun gewichtsdoel, of dat nu is om aan te komen of af te vallen. De eerste stap bij het leren tellen van calorieën is het achterhalen van je aanbevolen calorie-inname (gebruik een caloriecalculator).

Als je eenmaal weet hoeveel calorieën je per dag nodig hebt, is het simpelweg tijd om de calorieën te gaan tellen in al het voedsel dat je consumeert. Een goed idee zou kunnen zijn om een app te vinden die je hierbij kan helpen.