Eiwit rekenmachine

Eiwit

Hoeveel eiwit heb ik per dag nodig? Wat is mijn eiwitbehoefte voor gewichtsverlies en gewichtstoename? Heb ik meer eiwit nodig als ik sport? Zijn eiwitbehoeften verschillend voor mannen en vrouwen? Dit zijn vragen die de calculator u kan helpen beantwoorden.

Eiwit wordt vaak de bouwsteen van spieren genoemd, en is nodig voor de celopbouw en voor de aanmaak van enzymen en hormonen, en ook voor ons immuunsysteem en antilichamen. Eiwit geeft weefsels ook structuur en stabiliteit.

Een eiwitrijk dieet bevat veel verschillende soorten aminozuren, waarvan er acht essentieel zijn voor ons mensen, en het feit dat ze essentieel zijn betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken, dus is het van vitaal belang dat we ze via onze voeding binnenkrijgen.

Eiwit is een belangrijk onderdeel van je dieet en de Nordic Nutrition Recommendations (NNR 2012) bevelen aan dat 10-20% van de calorieën die we eten afkomstig moet zijn van eiwit. Dit komt neer op ten minste 50-70 gram eiwit per dag.
Dit cijfer kan echter aanzienlijk worden beïnvloed door uw levenssituatie en activiteitenniveau.

Lichamelijke activiteit zorgt ervoor dat je meer spieren opbouwt, waardoor de eiwitomzet in de spieren toeneemt.
Zeer zware inspanning, met name duursport en krachttraining, leidt ook tot een toename van de spierafbraak en de daaruit voortvloeiende behoefte aan "spierherstel".
Het is daarom bijzonder belangrijk om eiwitten te consumeren tijdens het sporten.

Hoeveel eiwit heb ik nodig?

De hoeveelheid eiwit die u nodig heeft, wordt beïnvloed door een aantal factoren, zoals gewicht, geslacht, leeftijd, levensstijl en dagelijkse calorie-inname. Als u een meer zittende levensstijl hebt, zal uw eiwitbehoefte aanzienlijk lager zijn dan die van een actiever persoon.

De gemiddelde man verbruikt ongeveer 800 calorieën per dag meer dan een vrouw, aangezien de dagelijkse calorie-inname een grote rol speelt bij de hoeveelheid eiwit die je nodig hebt, hebben mannen over het algemeen meer nodig dan vrouwen.

Atleten en actieve personen

Als u een persoon bent met een actievere levensstijl, zoals powerlifters en langeafstandslopers, hebt u aanzienlijk meer eiwitten nodig dan een normaal actief persoon.

Veel onderzoeken wijzen uit dat een dagelijkse eiwitinname van ongeveer 1,4 - 2,5 gram per kilogram lichaamsgewicht gunstig is voor actieve mensen.

Zwangerschappen en borstvoeding

Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen in de tweede helft van de zwangerschap en vrouwen die borstvoeding geven bijna twee keer zoveel eiwitten moeten innemen als ze normaal nodig hebben.

Bekijk de onderstaande tabel om de aanbevolen eiwitinname voor verschillende leeftijdsgroepen te zien. Merk echter op dat de tabel laat zien wat de eiwitbehoefte van een meer sedentair persoon is om zijn huidige gewicht te behouden.

Als uw doel is om gewicht te verliezen of te winnen of uw levensstijl is actiever dan de gemiddelde persoon, dan zal uw eiwitbehoefte waarschijnlijk veel hoger zijn.

Voor sedentaire mensen

Leeftijd Man (gram/kg) Vrouw (gram/kg)
< 1 1.2 1.2
1 - 3 1.05 1.05
4- 8 0.95 0.95
9 - 13 0.95 0.95
14 - 18 0.85 0.85
19 - 30 0.80 0.80
31 - 50 0.80 0.80
51 - 70 0.80 0.80
> 70 0.80 0.80
Zwangeren en zogen 1.1
Lactatie 1.3