Kalcule

Lean Body Mass Calculator

Ontdek uw vetvrije massa met onze gebruiksvriendelijke calculator. Begrijp wat uw vetvrije massa betekent en hoe u deze kunt verbeteren.

Hoe bereken ik mijn vetvrije massa?

Het berekenen van uw vetvrije massa is essentieel om uw fitnessdoelen te bereiken. Of u nu wilt afvallen, meer spieren wilt kweken of uw algehele gezondheid wilt verbeteren, als u uw vetvrije massa kent, kunt u realistische doelen stellen en uw vooruitgang bijhouden. Wij bieden deze manieren om uw vetvrije massa te meten.

  • Omtrekmeting: Door specifieke lichaamsdelen te meten, berekenen we uw lichaamsvetpercentage volgens de U.S. Navy methode en daarmee uw Lean Body Mass.
  • Lichaamsvetpercentage: Trek je vetpercentage af van je totale gewicht om je vetvrije massa te krijgen. Een uitstekende manier als je je vetpercentage al kent.
  • Lengte en gewicht: Deze benadering gebruikt lengte en gewicht om het lichaamsvetpercentage te schatten. Toegankelijk, maar op de minst nauwkeurige manier.

Wat is vetvrije massa?

Lean Body Mass is een maatstaf voor massa die spiermassa omvat en vetmassa uitsluit. Het is de massa van alles in je lichaam, behalve de vetmassa. De vetvrije massa bevat spieren, botten, pezen, organen en andere essentiële onderdelen die velen onderschatten wanneer zij zich uitsluitend richten op het getal op hun weegschaal.

Vetvrije massa speelt een cruciale rol in de stofwisseling en fysieke prestaties, waardoor het belangrijk is voor sporters of iedereen die zijn algemene gezondheid wil verbeteren. Als zodanig kan aandacht voor vetvrije massa leiden tot meer energie en kracht voor elk actief individu.

Voordelen en bijwerkingen van spiermassa

Het behoud van spiermassa is een belangrijk onderdeel om gezond en fit te blijven als we ouder worden. Mensen met meer massa kunnen dagelijkse activiteiten met meer gemak uitvoeren, omdat het de skeletspieren ondersteunt en een sterke basis vormt voor beweging.

Een grotere spiermassa kan aandoeningen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten voorkomen of beheersen, de botmassa en -kracht vergroten, het evenwicht verbeteren, een betere ondersteuning van de lichaamshouding bieden en in het algemeen de algemene levenskwaliteit verbeteren.
Daarom is het uiterst belangrijk voor mensen van alle leeftijden om proactief te zijn als het gaat om spiermassa. Niet alleen voor de esthetiek, maar ook voor het welzijn.

Het ontwikkelen en behouden van spiermassa kan ook het metabolisme helpen verhogen, waardoor het lichaam gedurende de dag meer energie krijgt en minder vermoeid raakt.
Uit onderzoek is verder gebleken dat mensen met een grotere massa minder gezondheidsproblemen hebben, zoals hartziekten, obesitas, diabetes en chronische gewrichtspijn. Dit toont de vele voordelen aan van het in conditie houden van je spieren.

Is vetvrije massa hetzelfde als spiermassa?

Vetvrije massa is een term die vaak wordt gebruikt om te verwijzen naar de massa van een lichaam die geen vetmassa omvat, terwijl spiermassa specifiek verwijst naar de massa van de spieren. Lean Body Mass kan spiermassa, watermassa en mineralenmassa omvatten, maar geen vetmassa; spiermassa daarentegen omvat alleen organisch materiaal zoals eiwit en bindweefsel dat nodig is voor spierbeweging.

Zowel vetvrije massa als spiermassa zijn belangrijk bij BMI-metingen en algemene gezondheids- en fitnessdoelstellingen;
Mensen die hun algehele kracht willen vergroten of hun uiterlijk willen verbeteren, moeten zich richten op het vergroten van hun spiermassa in plaats van alleen te proberen hun Lean Body Mass te vergroten.

Hoe de omtrek te meten

Om het lichaamsvetpercentage volgens de U.S. Navy methode te berekenen is voor mannen de omtrek van zowel de nek als de taille nodig; vrouwen moeten ook de omtrek van de heupen invoeren.

Meet de taille horizontaal rond de navel voor mannen, vrouwen meten op hun magerste punt. Voor een betrouwbaar resultaat mag de buik niet naar binnen worden getrokken;

Meet de nekomtrek op een punt net onder het strottenhoofd. Kijk recht vooruit. Houd het meetlint zo horizontaal mogelijk;

Voor vrouwen: meet de heup horizontaal op het breedste punt.