BEREKEN UW VETINNAME

Dieetvet

Vet heeft een slechte reputatie die grotendeels onterecht is, deels omdat het het macronutriënt is met het hoogste caloriegehalte en sommige soorten vet zijn niet zo goed voor ons. Maar als je je kunt concentreren op het verwijderen van de slechte vetten uit je dieet en ze kunt vervangen door onverzadigde vetten, is het een belangrijk onderdeel van een gezond dieet.
Er zijn drie verschillende soorten vet: transvet, verzadigd vet en onverzadigd vet.

Transvet

Transvet moet zoveel mogelijk worden vermeden, omdat het de slechtste vetsoort voor de gezondheid is, omdat het de slechte cholesterol verhoogt en de goede cholesterol verlaagt. Een dieet met veel transvetten verhoogt ook het risico op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2.

Verzadigd vet

Decennialang is verzadigd vet afgeschilderd als potentieel gevaarlijk voor de gezondheid, maar de laatste jaren wijst onderzoek uit dat verzadigd vet deel kan uitmaken van een gezonde voeding. Zoals gezegd is dit onderwerp echter enigszins controversieel en voor de zekerheid kan het verstandig zijn om de inname van verzadigde vetten te beperken.

Onverzadigd vet

Verzadigde vetten staan bekend als de goede vetten en moeten deel uitmaken van uw dieet om gezond te leven, omdat ze onder andere uw risico op hartaandoeningen kunnen verkleinen en uw cholesterol kunnen verlagen. Bovendien spelen verzadigde vetten een belangrijke rol in het voorzien van het lichaam van energie en het ondersteunen van de celgroei.