Lichaamsvet calculator

Wat is een ideaal lichaamsvetpercentage?

Over het algemeen ligt een goed lichaamsvetpercentage voor vrouwen tussen 21 en 35 procent en voor mannen tussen 8 en 24 procent, waarbij leeftijd ook een rol speelt.

Lichaamsvet omvat essentieel lichaamsvet en opslagvet. Essentieel lichaamsvet is een basisniveau van vet dat in de meeste delen van het lichaam voorkomt. Het is essentieel vet dat essentieel is voor ons welzijn.
De hoeveelheid essentieel vet verschilt tussen mannen en vrouwen. Voor mannen ligt het meestal tussen 2-5% en voor vrouwen tussen 10-13%. Zoals een teveel aan lichaamsvet veel negatieve effecten kan hebben op iemands gezondheid, kan een te laag niveau van lichaamsvet ook negatieve gezondheidseffecten hebben.

Hoe de omtrek te meten

Om het percentage lichaamsvet te berekenen volgens de methode van de Amerikaanse marine is voor mannen de omtrek van zowel de nek als de taille nodig, vrouwen moeten ook de omtrek van de heupen invoeren.

Meet de taille horizontaal rond de navel voor mannen, vrouwen meten op hun magerste punt. Voor een betrouwbaar resultaat mag de buik niet naar binnen zijn getrokken.

Meet de nekomtrek op een punt net onder het strottenhoofd. Kijk recht vooruit. Houd het meetlint zo horizontaal mogelijk.

Voor vrouwen, meet de heup horizontaal op het breedste punt.