Cât de multă proteină este necesară

Shake de proteine și greutăți grele

Proteinele sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă, deoarece ajută la construirea și repararea țesuturilor, la producerea de enzime și hormoni și la menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor. Cantitatea de proteine de care o persoană are nevoie zilnic depinde de mai mulți factori, printre care vârsta, nivelul de activitate, sexul și greutatea.

Adulții ar trebui să consume zilnic 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală. De exemplu, dacă o persoană cântărește 68 de kilograme, ar trebui să consume zilnic 54,4 grame de proteine. Cu toate acestea, aceasta este o cerință minimă și ar putea fi nevoie de mai mult pentru persoanele care se angajează într-o activitate fizică regulată, cum ar fi sportivii sau culturistii.

Proteine pentru atleți și culturisti

Sportivii și culturistii au nevoie de mai multe proteine decât media pentru a susține creșterea și repararea mușchilor. Persoanele care se angajează într-o activitate fizică intensă ar trebui să consume între 1,2 și 2,0 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi. De exemplu, un atlet care cântărește 68 de kilograme ar trebui să consume între 81,6 și 136 de grame de proteine zilnic.

Riscurile pentru sănătate ale consumului de prea multe proteine

În timp ce proteinele sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă, consumul în exces poate cauza probleme de sănătate. Excesul de proteine este metabolizat de ficat și de rinichi, ceea ce poate provoca o presiune asupra acestor organe, în special la persoanele cu afecțiuni renale sau hepatice preexistente.

Supraalimentarea cu proteine poate duce la creșterea în greutate, deoarece excesul de proteine este stocat în organism sub formă de grăsime, ceea ce duce la un risc crescut de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate asociate cu obezitatea.

Realizarea aportului optim de proteine

Consumul unei cantități optime de proteine poate fi o provocare, dar poate fi atins cu o planificare atentă a meselor. Alimentele bogate în proteine includ carnea slabă, ouăle, peștele, produsele lactate, fasolea și nucile.

Persoanele care se străduiesc să consume suficiente proteine pot lua în considerare, de asemenea, suplimentele proteice, cum ar fi proteinele din zer, proteinele din cazeină sau pulberile proteice pe bază de plante. Aceste suplimente sunt o modalitate convenabilă de a adăuga proteine în dieta cuiva, în special pentru persoanele care se angajează într-o activitate fizică regulată.

Concluzie

Proteinele sunt esențiale pentru a menține o dietă sănătoasă, dar prea multe pot cauza probleme de sănătate. Cantitatea optimă de proteine pe care o persoană trebuie să o consume în fiecare zi depinde de mai mulți factori, printre care vârsta, sexul, greutatea și nivelul de activitate. Pentru a obține un aport optim de proteine, indivizii ar trebui să consume alimente bogate în proteine și să ia în considerare suplimentele de proteine, dacă este necesar.

Articole conexe