Care sunt diferitele opțiuni pentru tratarea tulburărilor legate de consumul de alcool?

Colectarea sticlelor goale

Alcoolismul poate fi o afecțiune devastatoare, care are potențialul de a vă afecta grav sănătatea și bunăstarea mentală, precum și relațiile, performanța profesională și calitatea generală a vieții. Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți suferă de alcoolism, este important să înțelegeți cât timp poate dura recuperarea și ce factori pot influența acest proces.

Este tulburarea de consum de alcool o boală?

Cercetările medicale recente au sugerat că alcoolismul este mai mult decât un obicei prost; este o boală biologică marcată de incapacitatea de a renunța la băutură în ciuda consecințelor grave. Se manifestă sub forma unei dependențe fizice și a unei pofte incontrolabile de alcool, care poate duce la comportamente distructive în viața personală și profesională.

În prezent, în rândul cadrelor medicale și al cercetătorilor, se conturează un consens conform căruia tulburarea legată de consumul de alcool ar trebui privită ca o boală reală, în loc să fie considerată doar o lipsă de autocontrol sau o deficiență morală. Odată cu creșterea gradului de conștientizare a acestei afecțiuni, sunt șanse mari ca opțiunile de tratament mai bune să devină disponibile, astfel încât cei afectați să poată trăi o viață normală fără teama de recidivă.

Semnele unei probleme cu alcoolul

Există o mulțime de semne care indică faptul că o persoană ar putea avea o problemă cu alcoolul. Unul dintre indicatorii cheie este dacă consumul de alcool al unei persoane interferează în mod obișnuit cu viața și angajamentele sale. Dacă se află în situația de a se strădui să țină pasul cu responsabilitățile la locul de muncă, la școală sau acasă din cauza băuturii, acesta ar putea fi un semn că nu își gestionează corect consumul de alcool.

În plus, semne precum pierderea frecventă a cunoștinței după ce a băut sau nevoia de a bea din ce în ce mai multe pahare pentru a atinge același nivel de intoxicație ar trebui să constituie semnale de alarmă pentru potențiale probleme cu alcoolul.

Cei care se confruntă cu anxietate atunci când nu pot bea sau beau chiar și atunci când acest lucru este dăunător pentru sănătatea lor pot prezenta, de asemenea, semnele unui abuz de alcool. În orice caz, este important să căutați aceste semne de avertizare înainte ca situația să se agraveze și mai mult.

Care sunt tratamentele pentru tulburarea de consum de alcool?

Există mai multe tratamente disponibile pentru tulburarea de consum de alcool.

  • Psihoterapie. Aceasta poate include terapie individuală, terapie de grup sau terapie de familie și poate ajuta persoanele cu dependență de alcool să înțeleagă problemele de bază care contribuie la consumul de alcool și să dezvolte capacitatea de a face față stresului și fac față factorilor declanșatori.
  • Medicamente. Există mai multe medicamente care pot ajuta la reducerea poftei și a simptomelor de sevraj, inclusiv disulfiram, naltrexonă și acamprosat.
  • Grupuri de sprijin. Programe precum Alcoolicii Anonimi pot oferi un mediu de sprijin pentru persoanele cu tulburări de consum de alcool pentru a-și împărtăși experiențele și pentru a primi sprijin din partea altor persoane aflate în recuperare.
  • Tratamentul în regim de internare. Pentru cei care suferă de o tulburare mai severă de consum de alcool, poate fi necesar un tratament în regim de internare într-un centru de reabilitare. Acesta poate oferi un mediu structurat cu sprijin non-stop pentru a ajuta persoanele prin procesul de dezintoxicare și recuperare.
  • Abordări holistice. Unele persoane cu tulburare de consum de alcool pot considera utilă încorporarea terapiilor complementare și alternative, cum ar fi acupunctura, masajul sau remediile pe bază de plante, în planul lor de tratament.

Este important de reținut că cel mai eficient tratament pentru tulburarea de consum de alcool va varia în funcție de individ și de gravitatea tulburării sale. Este posibil să fie nevoie de câteva încercări pentru a găsi combinația potrivită de tratamente care funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră.

Consumul de alcool în timpul sarcinii

Efectele consumului de alcool în timpul sarcinii pot fi grave și chiar catastrofale pentru copilul nenăscut. Sindromul alcoolic fetal este principala cauză cunoscută de retard mental din cauze care pot fi prevenite, provocat de consumul excesiv de băuturi alcoolice de către o femeie însărcinată.

Cei care suferă de sindromul alcoolismului fetal pot avea o serie de dificultăți fizice, comportamentale și de învățare pe tot parcursul vieții. În unele cazuri, femeile însărcinate pot provoca nașteri mortale sau avorturi spontane și din cauza consumului excesiv de alcool.

Este clar că consumul de alcool ar trebui evitat cu precădere înainte și în timpul sarcinii, pentru siguranța copilului nenăscut. Cea mai sigură opțiune în cazul în care se așteaptă un copil este întotdeauna abținerea de la consumul oricărui tip de băutură alcoolică pentru a asigura cel mai bun rezultat pentru mama și copilul implicat.

Scris de Angela Mosel Angela Mosel este asistent social în domeniul abuzului de substanțe și are o diplomă de licență în asistență socială de la Spring Arbor University.

Articole conexe