Ovulatie berekening

Hoe ovulatie berekenen?

Je kunt ruwweg berekenen wanneer je volgende eisprong zal plaatsvinden op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie en de totale lengte van je menstruatiecyclus. Bij de meeste vrouwen vindt de eisprong meestal 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats.
De cyclus van een vrouw wordt gestuurd door hormonen en duurt meestal 25 tot 32 dagen.
U kunt ongeveer zes dagen in elke cyclus zwanger worden, vijf dagen voor uw eisprong, omdat sperma zo lang in de baarmoeder kan overleven in afwachting van de eicel en de dag waarop u ovuleert.

Gebruik onze ovulatiekalender hierboven om je vruchtbare dagen te zien.

Wanneer is de beste kans op conceptie?

Om zwanger te worden, moet je onbeschermde seks hebben in de dagen voor en op je ovulatiedag, omdat het eitje maar maximaal 24 uur vruchtbaar is.
Als het eitje loslaat, wordt het opgevangen door de eileider en verplaatst het zich naar de baarmoeder. Tijdens deze migratie kan het bevrucht worden door sperma. De eicel is een halve dag tot een dag vruchtbaar. Als het eitje niet wordt bevrucht, leeft het ongeveer een dag.

Als u niet precies weet wanneer u ovuleert, kan het verstandig zijn om gedurende uw menstruatiecyclus om de twee à drie dagen seks te hebben in plaats van te proberen de precieze ovulatiedag te bepalen; zo vergroot u de kans dat u precies op de ovulatiedag seks hebt.
Je hoeft niet elke dag seks te hebben omdat sperma meerdere dagen in de baarmoeder kan overleven.

Tekenen dat je ovuleert

De eisprong en de menstruatie zijn met elkaar verbonden, maar je kunt ook ongesteld worden zonder een eisprong te hebben in de weken ervoor. Om een eitje vrij te laten komen, moeten er voldoende hoge niveaus van het hormoon oestrogeen in het bloed zitten. De eisprong komt vaak minder vaak voor als een vrouw in de 40 is.

De eisprong wordt gevoeld en opgemerkt door tekenen en symptomen zoals pijn en ongemak in de onderbuik, ze kunnen ook een doorschijnende afscheiding hebben en de vrouw kan een lichte verandering in lichaamstemperatuur ervaren. Sommige vrouwen zeggen dat ze hun eisprong kunnen voelen. Anderen voelen helemaal geen tekenen dat het tijd is om te ovuleren.