Laske syntymäaika

Eräpäivän laskeminen

Lääkärit ja kätilöt laskevat yleensä viimeisten kuukautisten ensimmäisen päivän perusteella, ja synnytyspäivä asetetaan tämän päivämäärän jälkeen, minkä jälkeen sitä tarkistetaan ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa.

Raskaus kestää yleensä 40 viikkoa viimeisten kuukautisten ensimmäisestä päivästä. Raskauspäivä on yleensä 2 viikkoa hedelmöittymispäivän jälkeen.
Tämä tarkoittaa, että et ole varsinaisesti raskaana kahteen ensimmäiseen viikkoon, koska sinulla ei ole vielä ovulaatiota.
Jos päätät laskea raskauden alkamispäivästä, raskautesi on sen sijaan 38 viikkoa pitkä.
Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan laske raskautta hedelmöittymispäivästä, koska on mahdotonta tietää tarkalleen, milloin hedelmöittyminen tapahtui.

Jos kuukautisesi ovat hyvin epäsäännölliset, eräpäivän määrittäminen kuukautisten perusteella on vielä vaikeampaa. Vaikka kuukautiset olisivat säännöllisemmätkin, on hyvin epätodennäköistä, että synnytys tapahtuu odotettuna päivänä, sillä vain hieman yli 5 prosenttia vauvoista syntyy odotetusti, ja synnytys käynnistyy yleensä kaksi viikkoa ennen tai jälkeen odotetun päivämäärän.