Räkna ut dina makron

Hur räknar jag ut mina makronivåer?

Att beräkna makronutrienter är en mycket viktig faktor för att uppnå dina hälso- och fitnessmål. Oavsett om du planerar att öka din muskelmassa, gå ner i vikt eller bibehålla din nuvarande hälsostatus är makronutrienter en bra utgångspunkt.

Det bästa sättet att bestämma dina makronäringsämnen är att använda en online-kalkylator för makronäringsämnen, som vår ovan! Vi ber dig om information som din ålder, vikt och aktivitetsnivå, så att den kan bedöma hur många makronäringsämnen du behöver för optimal prestation eller resultat.

Se till att du fyller i alla begärda uppgifter korrekt så att du får bästa möjliga resultat för att nå dina mål.

Förhoppningsvis kan du på så sätt planera dina måltider på ett lämpligt sätt så att de fokuserar på dessa makronäringsämnen snarare än på andra livsmedel med tillsatt socker eller mättade fetter. Detta hjälper till att upprätthålla en balanserad kost som kan bidra till allmän hälsa och välbefinnande.

Vad är makronutrienter?

Makronäringsämnen är de tre viktigaste näringsämnena som vi måste få genom kosten: proteiner, fetter och kolhydrater. De är viktiga för att förse våra kroppar med den energi och näring som behövs för att de ska kunna växa, utvecklas och fungera ordentligt. Utan tillräcklig konsumtion av varje makronäringsämne kan våra celler bli undernärda och få svårt att utföra sina uppgifter på ett effektivt sätt.

Det är viktigt att vi får i oss alla dessa tre näringsämnen för att få optimal hälsa, men många dieter sätter gränser för vissa makronäringsämnen, vilket också kan orsaka problem.

Att känna till kroppens behov av dessa viktiga näringsämnen bör alltid vara en viktig del av din hälsoplan. Att äta ett överflöd av ett näringsämne framför ett annat kan leda till framtida hälsoproblem, så det är viktigt att förstå vilka mängder som är acceptabla för att upprätthålla en väl avrundad näring under hela livet.

Räkna makron för viktnedgång?

Att gå ner i vikt kan vara en viktig del av en hälsosam livsstil. Att räkna macros för viktminskning kan vara ett säkert sätt att uppnå detta mål.

Makros är de tre näringsämnen som ger oss energi: kolhydrater, proteiner och fetter. Genom att spåra dem noggrant och övervaka vilka livsmedel du äter kan du ta kontroll över din viktminskningsresa och få större förståelse för vad som är mest fördelaktigt för din kropp.

Att räkna macros ger en vetenskaplig grund för viktkontroll som kan leda till mycket effektivare resultat än att bara minska på vad du äter.

Med hjälp av en nutritionist eller dietist kan räkna makronivåer vara en viktig del för att hjälpa dig att nå dina viktmål på ett säkert och effektivt sätt, och du kan utveckla långsiktiga vanor som hjälper dig att upprätthålla viktminskningen över tid.

Måste jag följa min makronivå för att få mer muskler?

Det är inte nödvändigt att hålla koll på makronivåerna för att få muskler, men det kan vara ett bra sätt att se till att du får i dig rätt mängd näringsämnen för att lyckas bygga muskler.

Genom att följa ditt dagliga kalori och proteinintag kan du få en inblick i hur mycket muskler du ökar och vilka typer av livsmedel som hjälper dig att öka din muskelmassa. Det är viktigt att identifiera vilka typer av hälsosamma källor av kolhydrater, fetter och proteiner som bäst ger bränsle till dina ansträngningar för muskeluppbyggnad. Dessutom hjälper spårning av makrointag till med konsistens - en viktig faktor för muskeltillväxt.

Så länge du får i dig tillräckliga mängder av varje makronäringsämne varje dag ökar muskeltillväxten samtidigt som du minimerar fettlagringen. I slutändan kan en konsekvent spårning av macros ge dig större kontroll över resultaten för att uppnå målen för muskeltillväxt.

Men om du känner att det inte är något som fungerar bra för dig att spåra makronivåer. Om du i stället fokuserar på att du äter en balanserad kost med högkvalitativa helhetslivsmedel och får tillräckligt med protein från magra källor som kyckling och fisk kan du fortfarande göra muskeltillväxt utan att följa upp macros.

Regelbunden styrketräning i kombination med tillräcklig vila och lämpligt makrointag kommer att bidra till muskelutvecklingen. I slutändan bör valet att spåra macros eller inte baseras på vad som fungerar för varje enskild persons livsstil och mål.