Kalkylator för kroppsfett

Vad är en idealisk kroppsfettprocent?

Generellt sett är en bra kroppsfettprocent för kvinnor mellan 21 och 35 procent och för män mellan 8 och 24 procent, men åldern spelar också en roll.

Kroppsfett omfattar essentiellt kroppsfett och lagringsfett. Essentiellt kroppsfett är en grundläggande nivå av fett som finns i de flesta delar av kroppen. Det är essentiellt fett som är avgörande för vårt välbefinnande.
Mängden essentiellt fett skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är den vanligtvis mellan 2-5 % och för kvinnor mellan 10-13 %. Eftersom överskott av kroppsfett kan ha många negativa effekter på en persons hälsa kan en för låg nivå av kroppsfett också ha negativa hälsoeffekter.

Hur man mäter omkrets

För att beräkna kroppsfettprocenten med hjälp av US Navy-metoden krävs omkretsen av både nacke och midja för män, kvinnor måste också ange omkretsen av höfterna.

Mät midjan horisontellt runt naveln för män, kvinnor mäter vid sin magraste punkt. För att få ett tillförlitligt resultat får magen inte dras inåt.

Mät halsomkretsen vid en punkt strax under struphuvudet. Titta rakt fram. Håll måttbandet så nära horisontellt som anatomiskt möjligt.

För kvinnor, mät höften horisontellt vid den bredaste punkten.