Kalcule

Kalkylator för kroppsfett

Ta reda på din kroppsfettprocent med hjälp av vår lättanvända kalkylator. Förstå vad din kroppsfettprocent betyder och hur du kan förbättra den.

Hur beräknar jag min kroppsfettprocent?

Att känna till din kroppsfettprocent kan vara ett bra hjälpmedel för att se till att du är på rätt spår när det gäller att nå dina hälso- och träningsmål.

Det finns flera sätt att beräkna kroppsfett, men det kanske mest lättillgängliga alternativet är att använda en kroppsfettberäknare online. Om du helt enkelt matar in ditt kön, din kroppsvikt och längd i vår kalkylator ovan, så kommer den att ge ut kroppsfettprocenten baserat på dessa variabler.

Om du har tillgång till specifika kroppsmått som midja, hals och hopp kan du också ange dessa för att få mer exakta resultat.

Det är ett enkelt men effektivt sätt att snabbt få en uppskattning av din kroppsfettprocent i ditt eget hem.

Vad är kroppsfett?

Kroppsfett är ofta en missförstådd kroppsdel; det ses som något dåligt när kroppsfett i själva verket är viktigt för den allmänna hälsan.

Kroppsfett har inte bara en viktig roll för att upprätthålla kroppstemperaturen, utan lagrar också näringsenergi i kroppen och har strukturella funktioner som stöder kroppens rörelser.

Mängden kroppsfett varierar från person till person på grund av genetiska skillnader och andra faktorer som ålder och kroppstyp. Att ha för mycket kroppsfett ökar risken för negativa hälsoeffekter, så det är viktigt att hålla koll på kroppsfettnivåerna och studera trender över tiden för att säkerställa rätt hälsa och arbeta mot hälsosamma nivåer av kroppsfett som kan hjälpa människor att uppnå sin önskade kroppssammansättning samt nå optimal allmän hälsa.

Vad är en idealisk kroppsfettprocent?

En kropp med en hälsosam fettprocent är viktig för det allmänna välbefinnandet. Fett spelar en viktig roll för kroppens sammansättning - det isolerar kroppen, ger näring och producerar hormoner som gör att vi kan hålla en hälsosam kroppsvikt.

Generellt sett anses en kroppsfettprocent mellan 18-25 procent vara hälsosam för de flesta män och 25-32 procent för de flesta kvinnor. Men eftersom kroppsfettprocenten kan variera beroende på kroppstyp, ålder och kön är det bäst att rådgöra med en läkare eller kostrådgivare för att fastställa rätt kroppsfettnivå för varje individ.

Hur minskar man kroppsfett?

Många av oss strävar efter att minska kroppsfettet för att förbättra vår hälsa. Ett bra sätt att börja är att skapa en balanserad kost med färsk, oprocessad mat som innehåller mycket protein, komplexa kolhydrater och hälsosamma fetter.

Genom att äta mindre måltider under dagen som innehåller näringsrika ingredienser kan du hålla dig mätt och samtidigt förbränna kroppsfett mer effektivt.

Det kan också vara bra att integrera en konsekvent träningsrutin i ditt veckoschema; prova olika aktiviteter som kroppsviktsövningar, löpning, simning och styrketräning för att förbättra din allmänna kondition.

Dessutom är det viktigt att vila tillräckligt och utöva avslappningstekniker, som meditation eller yoga, för att förebygga stress som ofta kan leda till ohälsosamma matvanor och viktökning.

Hur man mäter omkrets

För att beräkna kroppsfettprocenten med hjälp av US Navy-metoden krävs omkretsen av både nacke och midja för män, kvinnor måste också ange omkretsen av höfterna.

Mät midjan horisontellt runt naveln för män, kvinnor mäter vid sin magraste punkt. För att få ett tillförlitligt resultat får magen inte dras inåt.

Mät halsomkretsen vid en punkt strax under struphuvudet. Titta rakt fram. Håll måttbandet så nära horisontellt som anatomiskt möjligt.

För kvinnor, mät höften horisontellt vid den bredaste punkten.